Kako navdušiti otroke za hišna opravila?

Foto: Shutterstock

Hišna opravila. Pomivanje, brisanje, sesanje, pometanje, pranje, likanje. Ob teh opravilih običajno niti odrasli ne skačemo od veselja. Kaj pa če bi ta opravila opravljali tudi otroci? In ne samo opravljali, da bi jih opravljali z veseljem in navdušenjem. Je to sploh mogoče?

Kdaj je otrok dovolj star za delo?

Starši svoje otroke običajno vedno vsaj malce podcenimo. Za svojega otroka vedno mislimo, da je še premajhen ali ne dovolj zrel za opravila, ki jih dnevno opravljamo sami. Pogosto se to mišljenje prenaša od dojenčka, do malčka, otroka in na koncu ugotovimo, da imamo najstnika, ki bi bil fizično povsem sposoben izvesti neko opravilo, pa ga ne zna in/ali noče. In sledijo ure in dnevi neskončnega pregovarjanja glede preprostih hišnih opravil, ki bi jih bil sposoben opraviti že malček. Zato je odgovor na vprašanje preprost. Če je otrok sposoben vsaj sedeti in prijeti stvar v roke, je dovolj star, da ga na nek način vključimo v svoja hišna opravila.

Katera opravila so primerna za otroke?

Odrasli opravila doživljamo kot precej kompleksna in prezapletena za otroke. A zavedati se moramo, da smo jih Navdušiti otroka ni prav huda znanost. Vsaj tiste manjše, radovedne glavice bodo vedno pripravljene sodelovati z vami.taka naredili sami. Da bi sami sebi olajšali delo in prihranili čas, smo že iz preprostega opravila, kot je pomivanje posode naredili celo znanost, s čimer ni nič narobe, ko ga opravljamo sami. Če pa želimo, da bo neko delo opravil tudi naš 2-, 5- ali 8-letnik, pa se moramo odrasli prilagoditi otrokovim zmožnostim. Tako torej nobeno opravilo ni prezahtevno za otroka, če ga prilagodimo njegovim sposobnostim.

Kako prilagodimo delo otrokovi starosti?

Ko otrok izrazi željo po vključitvi v delo, ki ga opravljate ali se za vključitev odločite sami, si vseeno vzemite nekaj trenutkov za razmislek, kako boste zadevo izpeljali. Če posodo pomivate ročno, morda ne bo najboljša ideja, da že prvič 2-letniku prepustite splakovanje posode pod tekočo vodo. Njemu bo verjetno bolj zanimivo kopanje posode v milnih mehurčkih, pri čemer bo uril tudi svoj prijem in spoznaval fizikalne lastnosti vode.

Vsa gospodinjska in ostala hišna opravila so povsem izvedljiva za vse otroke. Malčki so sploh navdušeni nad pomivanjem oken. »Špricanje« stekla in brisanje z brisalko je za njih cela dogodivščina. Tla in druge površine pa Otroka k delu povabite, ne ukazujte mu.pred mokroto zaščitite s suho krpo ali brisačo. Res da dvoletnik še ne zmore likati in zlagati perila, lahko pa vam perilo podaja ali pa zlaga na kupčke. Tudi pomivanje tal je povsem izvedljivo že za 3 letnika, če se na to prej pripravimo. Brisalke s posodo z brizgo ali tiste, ki se z lahkoto ožamejo, vam lahko prihranijo kakšno malo poplavo, sicer pa se lahko greste preprosto igro, da otrok zmoči madeže, vi pa za njim brišete s suho krpo. Nenazadnje je tudi pomivanje umivalnikov in kopalne kadi za otroke lahko mačji kašelj. Vse, kar potrebujete, je naravno čistilo, nedrseči otroški natikači in gobica. Če otroka tako opremljenega postavite v kopalno kad, bo tudi on brez težav dosegel več ali manj vse umazane kotičke.

Za vsako opravilo torej potrebujete zgolj malo domišljije, nekaj iznajdljivosti in merico potrpežljivosti.

Kako otroka navdušiti in obdržati njegovo navdušenje?

Navdušiti otroka ni prav huda znanost. Vsaj tiste manjše, radovedne glavice bodo vedno pripravljene sodelovati z vami. Že to, da ste si vzeli za otroka čas in mu izkazali zaupanje pri delu, ki ga opravljate, je zanj največja možna čast, ki ste mu jo lahko izkazali. In to velja tako za majhne kot velike otroke.

Malce večji izziv pa je obdržati začetno navdušenje. Da bo otrok delo z veseljem opravljal tudi nadalje, nikar ne prekršite teh 6 pravil.

  1. Otroka k delu povabite, ne ukazujte mu.
  2. Bodite prisotni pri delu in ga opazujte. Otroku zelo veliko pomeni potrditev starša, da dela dobro in opazovanje je večja potrditev od besed.
  3. Pohvalite, a ne komentirajte preveč. Otrok za delo namreč potrebuje koncentracijo in stalno komentiranje, vzhičeni vzkliki in ploskanje, otroka motijo.
  4. Sodelujte, a se ne vmešavajte v njegovo delo. Če imate razdeljene vloge, pustite, da svoj del opravi sam. Če menite, da potrebuje pomoč, ga najprej vprašajte ali jo sploh želi in upoštevajte njegov odgovor.
  5. Ne kritizirajte. Komentarji kot so »tukaj si nekaj pozabil«, »tole ni dobro« ali pa »še tole in tukaj in tam,…« ubijajo voljo otroku. Z njimi otroku sporočate, da dela ne opravlja dobro, kar zagotovo ni dobra popotnica za naprej. Zavedajte se, da mu morate najprej okrepiti voljo in samozavest za delo, za izpopolnjevanje tehnike dela pa boste imeli še veliko časa.
  6. Ne popravljajte za otrokom! Ko otroku zaupate delo, se morate vnaprej sprijazniti z dejstvom, da delo ne bo opravljeno na način, kot ga opravite vi. Nič ni narobe, če je otrok pozabil pobrisati lužico v kotu in ga na to opozorite ter jo pobrišeta skupaj. Povsem neprimerno pa je, da potem, ko otrok zaključi z delom, vzamete krpo in delo dokončate po svoje. To je jasno sporočilo otroku, da z njegovim delom niste bili zadovoljni.

Vsak otrok ima po naravi rad delo. Od nas staršev pa je odvisno kako mu opravila in delo predstavimo. Kako mu delo predstavimo, pa je pogosto odvisno od tega kako ga doživljamo sami. Je to nekaj, kar nam greni življenje, kar pač moramo, ker drugače ne gre? Ali je delo in opravila, ki jih opravljamo nekaj, kar nas izpopolnjuje, krepi in gradi naše medsebojne odnose? Na koncu tako spoznamo, da je spet vse odvisno od nas staršev. Če bomo imeli sami dober odnos do dela, ga bomo z lahkoto lahko posredovali tudi svojim otrokom.

foto: lci.fr

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja