O poslanstvu Zavoda Iskreni na medijskem področju

Thumbnail

Čeprav smo se načrtno usmerili v delo na medijskem področju šele leta 2008, pa lahko rečemo, da je začetna “karizma” Iskreni bila prav medijska.

Iskreni se namreč ni začel kot družinska organizacija, ampak kot spletna stran ali bolj rečeno družinski spletni prostor  1. oktobra leta 2004, ko smo zagnali prvi spletni portal www.iskreni.net. Tudi ime naše družinske organizacije je bilo sprva prepoznavno internetno, tako v neformalni obliki (»iskreni.net«), kot v formalni (»Zavod iskreni.net«).

Danes medijsko delujemo na štirih področjih. Upravljamo spletna portala iskreni.net in Domovina. Ob spletnem portalu iskreni.net razvijamo tudi iskreniPLUS, portal vsebin za osebno in duhovno rast. Zadnji čas pa tudi k spletni strani v okviru socialnega omrežja Facebook čedalje bolj pristopamo kot k samostojnemu medijskemu projektu.

Zakaj se je Zavod Iskreni usmeril v medijsko delovanje?

V naših začetkih smo ustvarjali iskreni.net kot spletni prostor izmenjave osebnih izkušenj. Glavno orodje za to so bili spletni forumi, predhodnica današnjih socialnih omrežij, pa tudi članki, v katerih smo objavljali na prostovoljni bazi predvsem osebne izkušnje. Seveda je bila naša spletna stran namenjena tudi predstavitvi, kdo smo in kaj delamo. Kaj več pa v začetkih, ko smo iskreni.net v celoti ustvarjali prostovoljno, ni bilo mogoče.

V smislu širjenja poslanstva naše družinske organizacije smo se v tistm obodbju posluževali klasičnih poti odnosov z javnostjo preko medijev, kot so časopisi, plakati, radiji, deloma televizija. A smo hitro spoznali, kako je slovenska medijska krajina nedostopna za neodvisna mnenja in sporočila. Spoznali smo, da naša sporočila ne pridejo skozi uredniške politike obstoječih mainstream medijev, tako splošnih kot katoliških, ki so tudi bili zaprti za notranjo kritiko.

Šolski primer, kjer smo odkrili nedostopnost obstoječih mainstream medijev za naša sporočila, je bila raziskava o splavu, ki smo jo izvedli v sodelovanju z agencijo za raziskave javnega mnenja. Raziskava na reprezentativnem vzorcu je pokazala, da kljub visokem odstotku ljudi, ki podpirajo, da država dovoljuje splav, večina podpira tudi obvezen posvet pred posegom. A novinarji sploh niso bili dojemljivi za analizo javnega mnenja in tudi primere dobre prakse v tujini.

Edina logična pot je bila, da začnemo graditi medijsko področje sami. Uspeli smo pridobiti skromna zagonska sredstva in iskreni.net je leta 2009 dobil prvo urednico, ki se je lahko delu posvetila poklicno. Že takoj po odločitvi, da vzamemo medij zares, je branost začela strmo rasti. Od tedaj dalje se je razvil iskreni.net v spletni portal družinskih vsebin ter vsebin s področja problematike družine v družbi, življenjskega sloga in kulture življenja.

Zakaj pa je bila potrebna Domovina?

Ko je iskreni.net presegel mejo 100.000 bralcev (unikatni bralci po Google Analytics), smo čedalje bolj pogosto prejemali spodbude, naj poleg obstoječih področjih bolj pokrivamo tudi družbena in politična vprašanja. Zlasti so te spodbude prihajale z moškega dela bralstva.

Kot družinska organizacija delujemo znotraj Slovenije, v politični in gospodarski realnosti, kakršno imamo, ob žalostnem spoznanju, da danes po več kot 25 letih samostojnosti še vedno stara omrežja obvladujejo vse ključne družbene sisteme in onemogočajo razvojne reforme.

Vse to pa zelo vpliva tudi na življenje družin. Tako smo odkrivali svojo poklicanost, da bolj delujemo tudi na splošno družbenem področju in prek medija kritično pristopimo tudi do politike. Spoznali smo, da lahko pomagamo do nujnih demokratičnih sprememb na dva načina:

  • Da odgovorno opravljamo svoje poslanstvo družinske organizacije.
  • Da z znanjem, ki smo ga pridobili z družinskim spletnim medijem iskreni.net, zgradimo nov družbeni medij.

Tako smo leta 2014 začeli zbirati donacije za nov medijski projekt: tiskani mesečnik + spletni portal Domovina. Žal se je pokazalo, da oboje hkrati ne bo šlo, a je bilo dovolj, da smo lahko začeli.

Avgusta 2014 je začel izhajati tiskani mesečnik Domovina, čez leto dni, avgusta 2015, pa ob podpori večjega dontarja spletni portal domovina.je.

Kako pomembna je bila naša odločitev za družbeni medij, se je pokazalo kmalu po začetku delovanja spletne Domovine, konec leta 2015, ko je država ideološko posegla na področje družine z radikalnim predlogom zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Oba naša spletna medija sta pomembno pripomogla k osveščanju javnosti in posledično ugodnemu rezultatu referenduma.

Kmalu po začetku spletne strani smo tiskani mesečnik opustili, spletna stran Domovine pa uspešno raste že skoraj tri leta. Tako se izteka prvi triletni načrt, nastal pod vodstvom urednika Roka Čakša in z zaupanjem bomo jeseni 2018 vstopili v novo obdobje.

Priporočamo se vam, da tudi v letošnji pomladni donacijski akciji podprete oba naša medija!

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja