Kotizacije

Foto: Shutterstock

Kotizacije so temeljni vir financiranja naših izobraževalnih programov. Z njimi udeleženci programov običajno pokrijejo osnove stroške (najem prostorov, materiali, gradivo, honorar oziroma del honorarja za strokovne izvajalce ali kritje stroškov za prostovoljce).

Seveda pa to ni dovolj, da programe lahko izvajamo in razvijamo. Za vse ostale stroške (organizacija programov, administracija, marketing, predvsem pa razvoj in koordinacija programov) je potrebno zbrati donacije. Donacije za izvajanje programov tradicionalno zbiramo v decembrski donacijski akciji.

Noben od naših programov ni financiran s strani države oziroma ministrstva, pristojnega za družino. V začetnih letih smo presenečeno spoznavali, kako malo posluha ima to ministrstvo za sofinaciranje programov za zakonce in družine, kakršne smo izvajali mi. Neprijetno nam je bilo, ko je bilo recimo potrebno pripravo na zakon v prijavah na razpise preimenovati v politično korektno »pripravo na partnerski odnos«.

Še takrat, ko smo uspeli pridobiti sredstva, je bilo to povezano z zahtevami, ki so nas utesnjevale. Ministrstvo je recimo zahtevalo, da so podprti programi za udeležence povsem brezplačni in da zanje niti donacij ne smemo zbirati. (Seveda pa nam s svojo podporo ni pokrilo vseh stroškov, da bi jih lahko normalno izvajali. Ali pa: ministrstvo je sámo spodbujalo samozaposlovanje (s.p.), obenem pa izdanih računov s strani naših sodelavcev, ki so bili s.p.-jevci, ni priznalo kot stroškov dela. Po nekaj letih smo se tako kot še nekaj drugih organizacij odločili, da s tako državo ne bomo več izgubljali časa.

Ko smo na samem začetku našega delovanja zastavili sistem kotizacij za kritje stroškov naših izobraževanj, je bilo kar zahtevno. Naš prvi program je bil E-priprava na zakon, ki je edina od vseh priprav na zakon imela ceno. Večina udeležencev prvih programov so bili mladi pred poroko in mlade družine, ki so bile navajene, da je za njihova izobraževanja dotlej poskrbela država ali pa Cerkev.

A sčasoma se je tudi v slovenskem prostoru okrepila miselnost, da je za svoje lastno izobraževanje ter osebno in duhovno rast potrebno investirati. Ko smo znotraj delavnice družinskega proračuna na nekaterih naših programih videli, za kaj vse porabljamo svoj denar in kako malo vlagamo v osebno rast, so se mnogi zamislili in spremenili svoje prioritete. Tudi zaročenci so se začeli zavedati, da je cena priprave na zakon znotraj vseh izdatkov ob poroki še kako upravičen strošek.

Tudi danes še naprej vabimo ljudi, da vlagajo v osebno rast. Da s tem storijo veliko zase. Pa tudi nam pomagajo, da lahko uresničujemo poslanstvo na področju dela za družine. Hvaležni smo za vse, ki na tak način podpirajo naše delo in vedno znova presenečeni tudi nad donacijsko darežljivostjo, ki vzklije v srcih udeležencev naših programov.

Za vse družine, ki so v resnični stiski, in so zato primorane programe za osebno rast potisniti na stranski tir, pa imamo prek socialnega sklada vzpostavljen solidarnosti sistem, s katerim jim pomagamo pri udeležbi na naših programih.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja