Kaj pomeni, če imam med menstrualnim ciklusom krvavitve?

Vir: Shutterstock

Vsaka ženska lahko tekom menstrualnega ciklusa opazi različne krvavitve. Kaj nam katera sporoča?

Menstruacija je v današnjem času pogosto pojmovana kot nekaj odvečnega, nepotrebnega, lahko tudi slabega. Vendar je prav nasprotno. Govori nam, da v telesu poteka vse tako, kot mora. Sluznica maternice se je tekom ciklusa odebelila in se s tem pripravila na morebitno novo življenje. In ker do tega ni prišlo, se je ta »posteljica« odluščila, kar vidimo kot menstruacijo.

Značilnost menstrualne krvavitve je različna intenziteta krvavitve. Ob začetku je najprej šibka, sledi močna (lahko pa se kot močna tudi začne), na koncu pa je spet šibka. Traja od 3 do 7 dni.

V nasprotju z menstruacijo pa so neobičajne krvavitve tiste, pri katerih se intenziteta krvavitve ne spreminja. Te so lahko del običajnega menstrualnega ciklusa, lahko pa so posledica nepravilnega delovanja katerega od telesnih mehanizmov.

Ovulacijska krvavitev

To je krvavitev, ki se lahko pri nekaterih ženskah redno ali občasno pojavi prav v dneh, ko imajo ovulacijo. Ta krvavitev je zelo blaga, lahko jo opazimo samo enkrat, lahko pa traja nekaj dni. Nastane zaradi hitrega padca hormona estrogena tik pred ovulacijo.

Krvavitev tik pred menstruacijo ali po njej

Nekatere posameznice lahko opazijo, da imajo pred »pravo« menstruacijo (torej preden je menstruacija zmerna ali močna) tri dni ali več šibke krvavitve. Tako krvavitev lahko opazijo tudi po menstruaciji (če je menstruacija daljša od enega tedna).

Situacija je pri vsaki posameznici specifična in ni nujno, da predstavlja težavo. Pomembno pa je, da te krvavitve spremljamo in v primeru, da so redne ali imamo zaradi njih težave, obiščemo ginekologa. Še posebej pomemben kazalnik so te krvavitve takrat, ko ženska želi zanositi. Pogosto te situacije namreč kažejo, da v telesu primanjkuje hormona progesterona. V tem primeru so krvavitve pogosto rjavkaste ali celo črne barve.

Ostale neobičajne krvavitve tekom ciklusa

Krvavitve se lahko pojavijo tudi kadarkoli v ciklusu. V primeru, da se to redno pojavlja, je potrebno obiskati zdravnika, da preveri, kaj je temu vzrok. Ta je namreč lahko hormonski ali fiziološki. 

 

Spremljanje svojega menstrualnega ciklusa nam da največ informacij o tem, kaj se dogaja v našem telesu. Tega se lahko naučite z metodo naravnega načrtovanja družine FertilityCare. Na osnovi te metode deluje tudi NaPro zdravljenje, ki v primeru težav z zanostivijo odkriva vzroke za takšno situacijo in jih odpravlja. Več o tem si preberite na https://fertilitycare.si/

 


Preberi še:


Petra Lukan je FertilityCare svetovalka.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Ženska, punca, ki je srečna v sebi, ki je zadovoljna sama s sabo, bo vsak dan spremljala svoja čustva, občutenja in bo vedela, kaj storiti ob različni fazi menstrualnega ciklusa. Ženska, punca, ki je rada v svoji koži, se bo veselila menstrualnega ciklusa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja