Katere metode naravnega načrtovanja družine vse poznamo?

Vir: Unsplash

Marsikdo ob omembi naravnih metod preprosto zavije z očmi. Škoda. Naravne metode nam lahko marsikaj omogočijo. Šele ko razumemo, kako delujejo, pa lahko med njimi glede na svoje potrebe in želje tudi izbiramo. 

Bistvo naravnih metod je, da zna par določiti tako plodne kot neplodne dneve. Delujejo na različnih bioloških kazalnikih, ki nam govorijo o tem, kaj se v telesu ženske v določenem delu ciklusa sploh dogaja.

Naravne metode načrtovanja družine so že zelo stare, znanje se je v preteklosti preprosto prenašalo iz matere na hčerko. Prva naravna metoda, ki pa je bila opisana in utemeljena, je bila koledarska metoda. Plodni dnevi se pri tej metodi izračunajo na podlagi dolžine vsaj zadnjih šestih menstrualnih ciklusov. Metoda deluje pri zelo rednih ciklusih; ob tem pa se moramo vedno zavedati, da pri dolžini ciklusa vedno lahko pride do odstopanj in takrat metoda preprosto izgubi na svoji zanesljivosti. V splošnem je metoda zato zelo nezanesljiva, vendar je pogosto uporabljena tudi danes. Na podoben način namreč delujejo aplikacije, ki na podlagi minulih ciklusov preračunavajo, kdaj se plodni dnevi tekočega ciklusa začnejo in končajo.

Vsaka posameznica oziroma vsak par se lahko odloči za metodo, ki ji oziroma jima najbolj ustreza – glede na trenutne potrebe, cikluse in ginekološko zdravje.

Natančnejše so temperaturne metode, ki temeljijo na merjenju bazalne telesne temperature. Z natančnim merjenjem in pod določenimi pogoji (vedno isti čas v dnevu in pod enakimi pogoji; ponavadi takoj, ko se zbudimo) lahko s posebnim termometrom zaznamo dvig telesne temperature po ovulaciji (to povzroči hormon progesteron, katerega vrednost se zviša po ovulaciji). Ta podatek je zelo natančen, vendar nam sporoča le, kdaj se je plodno obdobje zaključilo, o začetku plodnosti pa nam ne govori. Težavo predstavljajo situacije, kot so nočno zbujanje (npr. pri dojenju), pa tudi ponočevanje ali alkohol. Takrat izmerjene vrednosti niso več tako zanesljive.

Za določanje plodnosti lahko kombiniramo tudi več znakov, ki jih lahko opazimo tekom menstrualnega ciklusa – to poimenujemo simpto-termalna metoda (v Sloveniji je to metoda Sensiplan). Metodo merjenja bazalne telesne temperature se pri teh metodah kombinira z opazovanjem sluzi materničnega vratu, bolečino v času ovulacije, občutljivostjo prsi, z opazovanjem materničnega vratu ali ovulacijske krvavitve. Vse to nam omogoči vpogled v dogajanje v ženskem telesu ter s tem določanje začetka in konca plodnega obdobja. Vse znake se lahko kombinira tudi s temperaturno metodo.

Poznamo pa tudi ovulacijske metode. Te metode se opirajo na prisotnost hormona estrogena. Ta je v ženskem telesu najvišji takrat, ko se v foliklu v jajčniku razvija jajčece. Zaradi estrogena ženska opazi sluz materničnega vratu, brez katere zanositev ni mogoča. Ovulacijske metode so zato primerne za vse ženske, ne glede na to, v katerem rodnem obdobju se nahajajo ali kakšne cikluse imajo. V Sloveniji poznamo Bilingsovo metodo, še bolj standardizirana oblika te metode pa je FertilityCare, ki jo že od leta 2012 učimo tudi na Zavodu Iskreni.

FertilityCare temelji na zelo natančnem in standardiziranem opazovanju sluzi materničnega vratu. Opazovanja se tudi natančno beleži. To nam daje zelo točen vpogled v dogajanje v ženskem telesu. Metoda je zelo zanesljiva, zahteva pa stalno pozornost, saj opazovanje sluzi materničnega vratu poteka pred in po vsakem obisku stranišča (izkušene uporabnice za vsako opazovanje porabijo le nekaj sekund) ter redno večerno zapisovanje. Poudariti pa velja še to, da so vsa opazovanja zunanja, torej v telo nikoli ne posegamo. Dodana vrednost metode FertilityCare je tudi to, da na njeni podlagi deluje NaPro tehnologija, ki odkriva vzroke neplodnosti, spontanih splavov in drugih ginekoloških težav.

Vsaka posameznica oziroma vsak par se lahko odloči za metodo, ki ji oziroma jima najbolj ustreza – glede na trenutne potrebe, cikluse in ginekološko zdravje. Na Zavodu Iskreni vam redno ponujamo možnost brezplačnega Uvodnega predstavitvenega srečanje. Na tej predstavitvi spregovorimo o delovanju metode in načinu uporabe. Za učenje metode pa se nato vključite v individualno učenje, ki obsega osem srečanj, razporejenih v obdobju enega koledarskega leta. Za vsa vprašanja smo vam vedno tudi na voljo na elektronskem naslovu [email protected].

Petra Lukan je FertilityCare svetovalka.


Naslednje BREZPLAČNO uvodno predstavitveno srečanje bo potekalo 14. aprila ob 17.30, in sicer v živo preko spleta. Nanj se lahko prijavite s klikom na to povezavo. Več informacij o programu najdete na http://www.fertilitycare.si/.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja