Kako je s plodnostjo v zrelih letih?

Vir: Canva.com

Na vrhuncu plodnosti ima večina žensk relativno redne menstruacije. Z leti pa te začnejo postajati bolj neredne. To obdobje imenujemo predmenopavza ali klimakterij. Ta traja nekaj let; menopavza pa se začne z zadnjo menstruacijo – s tem, da to lahko potrdimo, ko od zadnje menstruacije mine eno leto.

Prve spremembe

Ena od prvih sprememb v menstrualnem ciklusu je, da se ta najprej začne krajšati, spreminjata pa se lahko tudi intenziteta in dolžina menstruacije (pri nekaterih ženskah postaja krajša in šibkejša, pri drugih pa daljša in močnejša).

Predmenopavza se v povprečju začne okoli 40. leta starosti. Takrat se začenjajo pojavljati izrazitejša nihanja v dolžini menstrualnega ciklusa. Obdobja med dvema menstruacijama se postopoma začnejo daljšati oz. so zelo neredna. Vrednosti hormona progesterona se počasi začnejo nižati.

Pojavijo se lahko tudi drugi znaki (npr. spremembe razpoloženja in vročinski valovi, ki so najverjetneje povezani z znižanimi vrednostmi hormona estrogena), vendar jih nimajo vse ženske.

Plodnost – seveda!

V tem obdobju je plodnost sicer že zmanjšana, vendar vseeno lahko pride do zanositve. Ne glede na to, da se ciklusi spreminjajo, so namreč v veliki večini še vedno ovulatorni (pride do ovulacije).

V predmenopavzi je predovulacijska faza pogosto krajša, poovulacijska pa postaja neredna, kar lahko pri spremljanju plodnosti povzroči negotovost. Dolžine posameznega ciklusa seveda ne moremo napovedati, lahko pa opazujemo sluz materničnega vratu, ki nam pove, kdaj se je zgodila ovulacija. Na ta način kljub nerednim ciklusom lahko zagotovo vemo, katero obdobje v ciklusu je plodno, katero pa neplodno.

Naravno načrtovanje družine z metodo FertilityCare tako lahko pomaga, da ob različnih telesnih in življenjskih spremembah, ki jih prinaša to obdobje, poskrbimo za gotovost ob ugotavljanju plodnih dni.


Preberi še:


Petra Lukan je FertilityCare svetovalka.

Brezplačno uvodno srečanje za vključitev program FertilityCare bo potekalo 15. septembra 2021 ob 17.30 v Ljubljani. Vabljeni k prijavi na tej povezavi.