FertilityCare – kako težko je to?

Foto: Canva

Odločitev, da naredimo nekaj zase, vedno zahteva trud. Ne samo da začnemo, ampak da tudi (ali predvsem) vztrajamo. Pa naj bo to telovadba, odpoved nečemu … ali pa spremljanje delovanja lastnega telesa.

Metoda naravnega načrtovanja družine FertilityCare je namreč ravno to – prepoznavanje znakov, ki nam govorijo o tem, kaj se dogaja v ženskem telesu.

Kot svetovalka se pogosto srečam z vrsto vprašanj, ki se nanašajo na težave ali strahove pri uporabi metode. Ker verjamem, da je veliko bralk portala Iskreni uporabnic te metode (ali pa so o tem govorile s kakšno svojo prijateljico :)), predstavljam nekaj idej in predlogov glede najpogostejših dilem.

Opazovanje in beleženje

Metoda od ženske zahteva redno rutinsko opazovanje in beleženje ob koncu dneva. To zagotavlja visoko zanesljivost metode. Izpuščena opazovanja pa žal zanesljivost znižujejo. Kako torej zagotoviti redno opazovanje?

Sem v službi in se mi vsakokrat zelo mudi, da na stranišču čim prej opravim …  Kljub temu, da je uporaba metode FertilityCare videti komplicirana, nam vsako opazovanje dejansko vzame le nekaj sekund. Ko to ozavestimo ali smo preprosto le pozorni, da gre le za nekaj trenutkov, je odločitev za redno opazovanje precej lažja.

Ko sem doma na stranišču, okoli mene vedno skačejo otroci … Odvisno od tega, koliko so stari otroci in kako se pri tem počutimo, lahko izberemo različne taktike. Če nam je neprijetno, lahko uvedemo družinski dogovor, da smo tisti čas, ko gremo na stranišče, same. Lahko pa so otroška vprašanja odlična iztočnica za pogovor (seveda primerno starosti otroka, situaciji, otrokovi radovednosti). Povemo toliko in tako, kot otroka zanima in me čutimo, da je prav. Najbolj enostaven odgovor je, da povemo, da opazujemo svoje telo, ki nam govori o tem, kaj se dogaja v notranjosti; ali: da otrokovo telo raste, mamičino pa se spreminja vsak mesec …

V stranišču je pretemno ali ni toaletnega papirja … Svetloba in toaletni papir sta res nepogrešljiva pripomočka. Pa vendar se lahko znajdemo. V skrajnem primeru si lahko pomagamo tudi z lučko na telefonu, katerega imamo ponavadi tako in tako s sabo :). Če ni toaletnega papirja, pa si preprosto lahko pomagamo tudi s papirnatimi robčki.

Pogosto se pozabim opazovati ali si zvečer pozabim zabeležiti … Pri tem nam lahko pomagajo različni triki. Od opomnikov na različnih mestih do partnerjevih prijaznih in spodbudnih vprašanj, kako nam gredo opazovanja v tem dnevu. Najbolj pomembno je, da si vzamemo nekaj časa in razmislimo, kaj bi nam v določeni situaciji pravzaprav najbolj pomagalo.

Prepoznavanje znakov

Včasih se zgodi, da ne vemo, kaj bi ob koncu dneva pravzaprav zabeležili. Kako si lahko pomagamo v takih primerih?

Če nam gre dan prehitro mimo in pozabimo, kaj smo tekom dneva videle (kaj je bil najbolj ploden znak), lahko beležimo sproti. Lahko si sproti beležimo na telefon (kot beležko), lahko pa dostopamo neposredno do E-ciklusa (www.e-ciklus.si/) in si kot registrirane uporabnice beležimo tam. V tem primeru lahko opažanja sproti zapišemo in ob naslednjih opazovanjih zabeleženo le spremenimo, če smo opazili bolj ploden znak.

Vzdržnost ob izogibanju zanositvi

Pri parih, ki se izogibajo zanositvi, je zelo pogosto največji izziv vzdržnost v plodnem obdobju. To je res lahko velik in težek izziv. Pa tudi pogost vzrok, da motivacija za uporabo metode upade.

To je zelo obsežno vprašanje, ki nima enoznačnega odgovora, hkrati pa se dileme in prioritete pri paru lahko tekom let zelo spreminjajo. Prvi je na vrsti najprej pogovor. Pogovorimo se o tem, česa si želimo, oziroma kako si bližino lahko izrazimo tudi na drugačne načine. Nekaj več informacij na to temo lahko najdete tudi v članku Po spolnosti hrepenim le v času ovulacije.

Možnost posveta s svetovalko

Ob kakršnihkoli vprašanjih se lahko vedno (tudi po zaključku procesa učenja) obrnete na svojo svetovalko FertilityCare ali pa neposredno na Zavod Iskreni ([email protected]). V tem primeru bomo poskrbeli, da vas usmerimo na pravo osebo ali informacije.

Petra Lukan je FertilityCare svetovalka.


V program FertilityCare se vključite tako, da se najprej udeležite Uvodnega predstavitvenega srečanja (skupinska srečanja so brezplačna – več o tem si preberite na tukaj). Zatem se lahko vključite v proces učenja.  Več o programu lahko preberete tudi na spletni strani FertilityCare.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja