Po spolnosti hrepenim le v času ovulacije

Foto: Shutterstock

Pozdravljeni,

Z možem imava težavo, za katero ne najdeva rešitve. Za načrtovanje družine uporabljava naravno metodo (NND), s katero sva zadovoljna. Spolne odnose imava torej samo v neplodnem obdobju mojega cikla. Težava je v tem, da imam znotraj cikla velika hormonska nihanja in da si v določenih dneh spolnosti niti malo ne želim, v določenih pa po njej prav hrepenim. Seveda hrepenim po njej okrog ovulacije. Ko to obdobje mine, »mine« tudi mene. Z možem imava vseeno spolne odnose, a vse skupaj je mnogo bolj medlo. Tudi pri njem opažam, da pogreša moje navdušenje in pobudo. A v »varnem obdobju« se lahko pripravim le do tega, da se mi zdi spolnost čisto ok, ne morem pa občutiti zagona, ki ga čutim ob ovulaciji.

Vsakič, ko sva z možem načrtovala otroke in sva imela spolne odnose v plodnem obdobju, je bilo neverjetno! Ne le, da sva oba uživala, tudi veliko bolj sva bila povezana. Kadar otrok ne načrtujeva, je čisto drugače. Sprašujem se, ali je res Božja volja, da se prikrajšamo za najboljši del zakonske spolnosti? Ali ne povzročamo s tem škode lastnemu zakonu?


Pozdravljeni,

Situacija, ki jo opisujete, ni redka. In me kot svetovalko tudi spravlja v stisko, saj nimam »recepta«, kako bi lahko z enoznačnim in eksplicitnim odgovorom odgovorila na to vprašanje.

V času ovulacije žensko telo »kliče« k spočetju. Vabi. Raziskave tudi kažejo, da takrat ženske izgledamo (še) bolj privlačne, koža nam sije. Tudi počutje je v času ovulacije (v primerjavi s poovulacijsko fazo in menstruacijo) veliko bolj intenzivno – smo bolj samozavestne, optimistične, odprte za medsebojne odnose, več delamo, načrtujemo, lažje se veselimo … Vse to zaradi višje vrednosti hormona estrogena v tem obdobju.

Vendar se to pri ženskah ne izkazuje na enak način. Vsaka je sama svoja in edinstvena; zato so takšna tudi občutja, povezana z menstrualnim ciklusom. Tudi glede moči spolne želje glede na fazo menstrualnega ciklusa ni pri vseh enako. Nekatere raziskave celo kažejo, da je delež žensk, ki si spolnosti želi okoli ovulacije, enak deležu žensk, ki si spolnosti želijo enako tekom celega ciklusa ali pred/po menstruaciji.

Lahko pa rečem, da spolna želja v času ovulacije pride do izraza predvsem v situaciji, ko si ženska želi spolnosti v času plodnih dni ter hkrati uporablja metodo naravnega načrtovanja družine.

Naravne metode načrtovanja družine namreč temeljijo na prepoznavanju in določanju plodnih in neplodnih dni. Število plodnih dni v ciklu se lahko razlikuje glede na uporabljeno metodo ter seveda glede na cikel posamezne ženske. Tako lahko število plodnih dni v vsakem menstrualnem ciklusu variira od nekaj dni, pa (pri metodi FertilityCare) do 11 dni. Pri metodi FertilityCare je dolžina plodnega obdobja odvisna od hormonskega dogajanja v telesu – torej od takrat, ko jajčece začne zoreti in folikel začne spodbujati tvorbo sluzi materničnega vratu, do ovulacije. Če si par torej ne želi zanositi, pri uporabi naravne metode to pomeni, da se izogiba vsem genitalnim kontaktom v času plodnih dni.

Da bi bil par, ki uporablja naravno metodo načrtovanja družine, prikrajšan za del (celo najboljši) zakonske spolnosti, zagotovo ne more biti del Božjega načrta. Zato se bom v tem odgovoru naslonila na sv. Janeza Pavla II. in na njegov koncept »duše spolnosti«.

O uporabi naravnih metod in izogibanju zanositve je sv. Janez Pavel II. spregovoril v svojem apostolskem pismu družini (Familiaris Consortio). Tu pravi, da uporaba naravnega načrtovanja družine s sabo prinaša izziv, da na spolnost pogledamo drugače. Torej celostno, kaj spolnost v najširšem pomenu sploh pomeni.

Spolnost v najširšem smislu ne vključuje samo spolnega odnosa, ampak celoten odnos med ženo in možem. Tudi spolni odnos ni samo telesni. Je precej več. Ima duhovno, telesno, intelektualno, kreativno in komunikacijsko, čustveno in psihično razsežnost. Nekateri celo pravijo, da je 90 % človekove spolnosti negenitalne. Telesna razsežnost nam je znana; na druge vidike pa pogosto nismo tako zelo pozorni. Ko na spolnost pogledamo na ta način, lahko začnemo odkrivati, na kakšne (torej tudi negenitalne) načine še lahko živimo zakonsko spolnost.

To razmišljanje pa nas lahko izziva celo dlje: kako svojo spolnost živeti vsak trenutek svojega življenja. Težko, vem. A po drugi strani je za zakonca to lahko močno izhodišče za pogovor, za odstiranje novih pogledov in razmišljanj. Na ta način ne želim manjšati vrednosti spolnemu odnosu; sploh ne. Poudariti želim samo razsežnost človekove spolnosti. V naše razmišljanje je lahko namreč močno zakoreninjeno, da je spolnost samo telesna. S tako spolnostjo smo bambardirani preko medijev; to govori svet, v katerem živimo. Naravna metoda pa je tista, ki nas prisili, da stvari pogledamo z drugega zornega kota, v globino.

Kako torej izkazovati ljubezen, kako živeti svojo spolnost tudi na negenitalen način?

Za raziskovanje tega si lahko pomagamo s konceptom SPICE. Beseda, ki prevedena v slovenščino pomeni »začimba«, je v angleščini dejansko akronim za pet področij medsebojne povezanosti. Ta področja so: duhovno (spiritual), telesno (physical), intelektualno (intellectual), komunikacijsko in kreativno (communicative) ter čustveno in psihično (emotional) področje.

Enega od naštetih področij lahko v nekem obdobju močno živimo, kasneje pa npr. pride v ospredje drug vidik. Npr. ko par še nima otrok, je telesni vidik (tako genitalni kot negenitalni – objemi, poljubi, dotiki, stiskanje …) lahko veliko močnejši kot potem, ko ima par majhne otroke, takrat npr. lahko bolj pride v ospredje komunikacijski in čustveni vidik (pogovori o tem, kako se spreminja najin notranji čustveni svet, kakšne so najine potrebe, prioritete …).

Za raziskovanje pomena spolnosti se tako lahko osredotočite na vse vidike SPICE modela. Pomagata si lahko z naslednjimi vprašanji (torej za vsako področje posebej):

  • Kako trenutno to področje živiva? Kaj nama pomeni?
  • Kakšne razlike v doživljanju tega področja sva v letih zakona že doživela?
  • Kakšne so na tem področju moje želje in pričakovanja? Kaj želim? Kaj pogrešam? Kaj ti želim povedati?
  • Lahko narediva kakšne sklepe?

Poglabljanje v »dušo spolnosti« ni ravno lahko in ni nekaj, kar bi nam na vprašanje o vzdržnosti tekom plodnega obdobja dalo takojšen odgovor. Lahko pa rečem, da nas vodi do drugačnega pogleda na celoten odnos in posledično do veliko globljega doživljanja spolnosti.

Petra Lukan, svetovalka FertilityCare

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja