Miha Kramli: Večina vzgoje se zgodi do 12. leta (video)

“Pri vzgoji moramo nekaj vedeti,” pripoveduje priznani terapevt Miha Kramli: “Do 12. leta imamo starši edinstveno priložnost: takrat so otroški možgani dovzetni, da sprejemajo nastop s pozicije moči in avtoritete.”

V oddaji vodja Centra za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici nikakor ne pripoveduje o maltretiranju ali pretirano konzervativni vzgoji, ampak obelodanja otrokove notranje razvojne zmožnosti in potrebe. Ob tem pojasni tri tipe vzgoje, ki veljajo za vsako starostno obdobje (od 0 do 12 let, od 12 do 23 let in od 23 let naprej).

Toda kljub temu, da so ti trije tipi vzgoje splošno znani in sprejeti pri različnih strokovnjakih, Kramli opaža, da smo to zaporedje popolnoma obrnili na glavo: “In potem mi pripeljejo 15-letnika in rečejo: ‘Kadi, skriva, laže, ne moremo mu zaupati itd.’ Seveda, ker smo ga do 12. leta silili v določena vedenja in odgovornosti, za katere ni bil sposoben, po 12. letu bo pa vse pretirano zaupanje, ki ga je bil deležen, zlorabljal,” ne ovinkari naš sogovornik. Zato vztraja, da za otroke prve in druge triade veljajo drugačni vzgojni pristopi kot za otroke v zadnji, tretji triadi.

Poleg zelo pomembnega (in po svoje ključnega) razlikovanja med temi tremi vzgojnimi pristopi terapevt Kramli odgovarja še na pogosta vprašanja, ki si jih starši radi zastavljajo:

  • Kako opolnomočiti otroka, če je edini v razredu, ki še nima pametnega telefona?
  • Kaj storiti, ko je otrok že tako zasvojen z igricami, da mu niti starši ne morejo več pomagati?
  • Je odvisnost od nove tehnologije vedno nekaj slabega?

Glede nakupa pametnih telefonov, pravi Kramli, je večkrat treba opolnomočiti starša, in ne otroka. V oddaji omenja tudi pretirano željo staršev, da bi bil otrok vedno dosegljiv. “To ni več zdravo,” jasno pove terapevt, saj opaža, da so starši preobremenjeni zaradi teh občutkov in da zaradi tega težko funkcionirajo. V nadaljevanju oddaje omeni tudi prednosti otrok, ki so imeli omejen dostop do pametne tehnologije, in kako bodo oni resnično v prihodnosti uspešni in konkurenčni: “Konkurenčni bodo tisti, ki bodo sposobni sami si ustvariti življenje, ne pa tisti, ki bodo sledili umetno ustvarjenim potrebam in ki ne bodo imeli lastne osebnostne strukture.”

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.