Miha Kramli: “Danes imamo ogromno otrok, ki so dlje časa na ekranih, kot so starši v službi” (video)

“V našem centru obravnavamo mladostnike in tudi osnovnošolce, ki so letno 3000 ur in več na socialnih omrežjih, Youtubu in igricah, starši pa smo v službi na leto približno 2100 ur “, nas s številkami preseneti terapevt Miha Kramli, ki v Novi Gorici vodi edino ambulanto za nekemične odvisnosti. “To je alarmanten podatek”, poudari.

V video oddaji prav tako pojasni, zakaj mladostniki v šoli “spijo”, kaj vpliva na to, da so brez volje, ustvarjalnosti in ambicioznosti. Kaj se zgodi z miselnimi kapacitetami mladih, ki imajo omejen dostop do pametne tehnologije in kaj s tistimi, ki imajo neomejen dostop. Prav tako pa razloži, zakaj se pri zasvojenih s pametno tehnologijo pojavi strah pred šolo.

Brez oklevanja opozori tudi na napake staršev, kjer ti zahtevajo, da se šola prilagodi takšnemu otroku. “Otrok dobi potrdilo, da ima težave z novo tehnologijo, da se mu šola mora prilagoditi, da bo lahko ponovno pisal ali delal popravnega iz določenega predmeta … In kaj smo sedaj naredili? On gre dvakrat na teden v šolo in je še več na telefonu.” Po njegovem opažanju starši zgolj iščejo diagnozo, namesto da bi se ukvarjali s tem, da ima njihov otrok napačno vedenje.

V oddaji terapevt Miha Kramli odgovori tudi na naslednja vprašanja, saj je prepričan, da z dovoljšnjim znanjem lahko lažje ocenimo realno stanje pri svojem otroku:

  • Kako se vede otrok, ki nima težav z zasvojenostjo s pametno tehnologijo?
  • Kateri si prvi znaki zasvojenosti?
  • Kdaj je potreba že terapevtska pomoč in kdaj zdravljenje v ustanovi?
  • Kaj storiti, ko je otrok ali mladostnik že nasilen?

Pri vseh stopnjah terapevt poda konkretne primere obnašanja, proti koncu oddaje pa prav tako zastavi odlična izhodišča, kako stanje v družini izboljšati:

  • Kako v družini vzpostaviti nov red glede uporabe pametne tehnologije?
  • Kako stik z realnim svetom otroka opremlja, da je kos digitalnemu?

Kramli še poudari, da starši nasilno vedenje pri otroku pogosto skrivajo, misleč: ‘Kaj bodo pa drugi rekli?’, toda prepričan je, da ni sramota, če se to nekomu zgodi, ampak je sramota, če na ta problem ne iščejo rešitve.

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.