Mag. Miran Možina: Starši naj otrokom omogočijo močno socialno mrežo in pristne stike (video, 3. del)

Ogledali ste si lahko le izsek iz oddaje. Izobraževalna vsebina je na voljo naročnikom. Postanite naš naročnik in si oglejte celotno oddajo!

O čem je spregovoril psihiater in psihoterapevt mag. Miran Možina, dr. med., ko je svoje misli naslanjal na socialnega psihologa Jonathana Haidta, avtorja knjige Tesnobna generacija (ang. Anxious Generation)?

Izgubljeno otroštvo

Kot Haidt še pripoveduje, vsi sesalci potrebujejo prosto igro, da se njihovi možgani v otroštvu pripravijo na odraslost. Vendar so številni starši na Zahodu zaradi strahu pred tem, da bi se otrokom kaj zgodilo, začeli zmanjševati njihov dostop do nenadzorovane igre na prostem, čeprav je “resnični svet” vedno bolj varen.

Izguba proste igre in povečanje stalnega nadzora odraslih sta otroke prikrajšala za tisto, kar so najbolj potrebovali, da bi premagali običajne strahove in tesnobo v otroštvu: priložnost, da raziskujejo, preizkušajo in širijo svoje meje, gradijo tesna prijateljstva prek skupnih pustolovščin in se naučijo sami presojati tveganja.

S pojavom pametnih telefonov in družbenih omrežij pa je prišlo do nečesa nepredvidljivega: taisti starši, ki so svoje otroke preveč zaščitili v resničnem svetu, so jih v virtualnem svetu zaščitili premalo.

V oddaji tako izvemo:

  • Kakšni so zadnji izsledki vpliva pametnih telefonov in družbenih omrežij na najstnike?
  • Katere meje so nujne, da jih starši vzpostavijo?
  • Kako otroku omogočiti lepšo mladost? (osebna izkušnja mag. Možine)
  • Kako se otrok spremeni, če je 14 dni brez telefona?
  • Kaj se mora zgoditi na več nivojih, da bodo otroci dobili nazaj izgubljeno otroštvo?

Vabljeni k ogledu celotne oddaje, ki nas bo spomnila, kako drastično se je spremenilo naše starševstvo in kaj lahko storimo, da bo nam in otrokom bolje!

Za to, da bi bilo v vaši družini drugače in da bi vaši otroci dobili nazaj svoje otroštvo, je Digitalni minimalizem odlično izhodišče. Knjigo lahko kupite v trgovini Iskreni.

Postanite naš naročnik. Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja osebne rasti, vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>