Mag. Miran Možina: Si upam biti ranljiv? (video, 2. del)

Ogledali ste si lahko le izsek iz oddaje. Izobraževalna vsebina je na voljo naročnikom. Postanite naš naročnik in si oglejte celotno oddajo!

“Ranljivost je prva stvar, ki jo iščem pri drugem, in zadnja, ki smo jo pripravljeni pokazati. V drugem jo dojemamo kot pogum in drznost, pri sebi kot šibkost,” so besede ameriške raziskovalke, pisateljice in profesorice Brene Brown.

In kaj je ranljivost? Brene Brown poenostavljeno pravi, da pomeni: “pokazati se in biti viden”. Še posebej takrat, ko nas je strah in ko smo negotovi. Ko bi najraje poniknili ali se situaciji izognili. Vendar dobra novica je, da ljudje hrepenimo po moških in ženskah, ki vedo spustiti svoj oklep perfekcionizma, pretirane kontrole in predvidljivosti ali oklep cinizma in otopelosti ter imajo pogum reči: “Potrebujem pomoč” ali “Se opravičujem, to je bila moja napaka”. Ljudje, ki sredi sestanka upajo vprašati: “Popolnoma sem zmeden. O čem pravzaprav govorimo?”. Ali ki v partnerskem odnosu zmorejo prvi reči: “Ljubim te”. Vendar je ranljivost veliko več kot to.

Na to “manj prehojeno pot” smo se podali s psihiatrom in psihoterapevtom mag. Miranom Možino. Tekom oddaje bomo spoznali:

  • Kakšna je razlika med ranjenostjo in ranljivostjo?
  • Česa nas je strah, če pa ranljivost prinaša toliko koristi za nas in za naše medosebne odnose?
  • Kdaj in s kom biti ranljiv?
  • Zakaj je pravi pogum vedno povezan s strahom?
  • Kako ranljivost bogati nas in naš partnerski odnos?
  • Je ranljivost kdaj lahko tudi prezahtevna?

Mag. Miran Možina nas tekom oddajo opremi z veliki imeni, kot recimo Nelson Mandela, ki so s svojo ranljivostjo spremenili neverjetne stvari v svetu. Prav tako omenja še Sokrata, Shakespearja, žvižgače in tudi zgodbe čisto preprostih ljudi, ki so s svojimi deli, besedami ali zgledom kazali, kako živeti pogumno, iskreno in z velikim zavedanjem, da so ljubljeni in vredni že zgolj samo zato, ker obstajajo.

Oglejte si tudi oddajo z mag. Miranom Možino: Kako živeti ob čustveno nezrelih starših?

Postanite naš naročnik. Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja osebne rasti, vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>