»Darovi nepopolnosti« – kako odkriti svojo neskončno moč

Foto: Iskreni

Knjiga Darovi nepopolnosti – vodič do življenja z vsem srcem je delo ameriške raziskovalke, avtorice in profesorice dr. Brené Brown, znane po svojem revolucionarnem TED govoru o ranljivosti, ki si ga je do danes ogledalo že na milijone gledalcev.

V pričujoči knjigi nas avtorica vabi, da bi se z vsem srcem podali na pot življenja, v katerem bodo glavno vlogo odigrali pogum, sočutnost in povezanost – trije darovi nepopolnosti, kot jih avtorica tudi poimenuje. Toda pozor, dr. Brownova ne govori o junaških podvigih ali o vsesplošnem razdajanju samega sebe drugim, ampak omenjene človeške vrline predstavi v čisto novi luči. Ali ste na primer vedeli, da potrebuješ pogum, da bi pokazal, da si nepopoln, ranljiv in da postavljaš meje? Da je glavna sestavina sočutja »ne«? Da ne moremo pripadati drugim, če najprej ne pripadamo sebi?

Le če smo dovolj pogumni, da raziskujemo svojo temo, bomo odkrili neskončno moč svoje luči.

Knjiga nas bo preko osebnih zgodb (predvsem avtoričinih), humorja, citatov ter novih definicij najpomembnejših človeških sposobnosti, idealov in čustev opogumila, da si bomo upali čutiti tisto, pred čemer smo prej bežali, prekinili način utrujajočega življenja (in mišljenja), v katerem smo govorili »ja«, ko smo v resnici mislili »ne«, se pretvarjali, da je vse v redu, ko ni bilo in svojo pristnost zamenjevali za odobravanje. Ali kot dr. Brownova to pove s svojimi besedami: »Lahko si postal del nečesa, toda s tem si nehal pripadati sebi.«

Poseben čar knjige je predvsem avtoričina iskrenost do bralcev, saj se v prvi vrsti predstavi kot človek z vsemi pomanjkljivostmi in notranjimi bitkami in ne kot oddaljen in suhoparen učenjak, ki bi dajal vtis, da se v ničemer ne zmoti.

Knjigo lahko prebereš »v eni noči«, toda veliko bolje je, če bo tvoja vsakodnevna spremljevalka

K njej se bomo vračali vsakič, ko se nam bo zazdelo, da živimo mimo sebe, da nas duši strah, da smo ponovno padli v perfekcionizem, prezaposlenost, v nenehno skrb in načrtovanje, otopelost …

Knjiga je tanka, lahko berljiva, kljub temu, da se v njej prepleta veliko različnih vidikov življenja z vsem srcem (npr. kaj moramo opustiti, česa se oprijeti, v katerih vrlinah se vaditi, itd.). Vseeno pa ni knjiga za samopomoč – lahko jo razumemo kot neke vrste vodič ali priročnik, ki bi ga lahko imeli ves čas na nočni omarici.

K njej se bomo vračali vsakič, ko se nam bo zazdelo, da živimo mimo sebe, da nas duši strah, da smo ponovno padli v perfekcionizem, prezaposlenost, v nenehno skrb in načrtovanje, otopelost, itd. Ob ponovnem branju bomo spet začutili, da je vredno sprejeti svoj pravi jaz in vse njegove čudovite nepopolnosti, čeprav še to zdaleč ni enostavno.

“Sprejeti svojo zgodbo je težko, vendar niti malo tako težko, kot če življenje preživimo na begu pred njo. Sprejemanje svoje ranljivosti je tvegano, vendar niti malo tako nevarno, kot če obupamo nad ljubeznijo in pripadnostjo in veseljem – izkušnjami, v katerih smo najbolj ranljivi. Le če smo dovolj pogumni, da raziskujemo svojo temo, bomo odkrili neskončno moč svoje luči.”

Dr. Brownova se zaveda, da je pot življenja z vsem srcem – vadba v pogumu, sočutju in povezanosti – vsakodnevna praksa, hkrati pa nas opozarja, da je po svoje tudi »kljubovanje«, saj bomo z močnejšim zavedanjem svoje vrednosti marsikoga razjezili, prestrašili ali zmedli. Toda, kot še zaključuje: “Raje izberimo nelagodje kot pa kasnejše negodovanje

Knjigo Darovi nepopolnosti lahko najdete v naši spletni knjigarni na tej povezavi.

Prispevek je promocijska vsebina.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja