Kaj moramo na vrtu postoriti v marcu?

Foto: Shutterstock

Marca je čas, ko že lahko zavihamo rokave in začnemo z delom na vrtu. Vendar se je dobro držati pravila, da se nam ne mudi tako, da bi morali delati na mokri zemlji. Zato raje počakajmo, da se posuši. Ko je zemlja primerno suha, se lahko lotimo dela. V marcu sejemo in sadimo tiste vrtnine, ki jih bomo pobirali spomladi in zgodaj poleti.

Pripravimo tla

Sedaj je pravi čas, da začnemo z urejanjem gredic. Če se je na njih razrasel plevel, ga odstranimo. Sama plevel tudi kompostiram, česar se lahko poslužimo v primeru, da plevel še ni semenil. V nasprotnem primeru bi se lahko zgodilo, da v kompostu ostanejo aktivna semena plevela, ki jih potem raznesemo po vrtu. Če smo jeseni posejali rastline za zeleno gnojenje, jih drobno pokosimo in vdelamo v tla. Sicer pa vrt prerahljamo, gredicam dodamo novo kompostno zalogo in jih pripravimo na zgodnje setve in zasaditve.

Sejemo

Ker letošnji marec ni prav nič zimski, se lahko lotimo setve na prosto. Sejemo bob, grah, špinačo, blitvo, zgodnji korenček, peteršilj, zelje, cvetačo, brokoli, ohrovt, kolerabico, redkvico, rdečo peso, rukolo, čebulo. Po setvi gredice zaščitimo z vrtno kopreno. Ta bo poskrbela za primerne pogoje za kalitev ter ohranjala vlago.

In sadimo

Sicer pa je marec čas, ko sadimo zgodnje sadike. To so predvsem kapusnice, solate. Tudi te vsaj ponoči zaščitimo s kopreno.

Priprava sadik

V marcu je tudi primeren čas za pripravo sadik paradižnika in ostalih plodovk. Prav tako tudi za kaljenje krompirja (običajnega in sladkega krompirja). Zgodnji krompir lahko tudi že posadimo, če je zemlja primerno ogreta.

Konec zimskega spanja

Iz zimskega spanja se prebujajo trajnice: drobnjak, ki ga lahko razdelimo na več manjših, rabarbara, kaliti začne kamilica, iz zemlje poganjajo prvi šparglji. Rastline, ki so prezimile, bodo začele prehajati v cvet. Zato je dobro čimprej porabiti por, kitajsko zelje, koromač, peteršilj, motovilec, cvetačo, brstični ohrovt …

Pregledamo tudi jagode. Opazimo lahko že prve cvetove. Jagodam odstranimo suhe in poškodovane liste, jim dodamo kompostno zastirko in jih po potrebi redčimo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja