Mami, lahko imam svojo gredico?

Foto: Shutterstock

Spomladi na poseben način zadiši zemlja in nas kar vabi, da vanjo posadimo ali posejemo kaj okusnega ali lepega. Ne vem kako je drugod po svetu, ampak želja po obdelavi svojega koščka zemlje je precej močno zasidrana v našo, slovensko zavest.

Navdušite otroke za vrtnarjenje

Vrt in ukvarjanje z njim naj ne ostane samo v domeni mame in očeta. Velik dar je, če tudi otrokom omogočimo, da zemljo občutijo med svojimi prstki. Naj le kopljejo in packajo po zemlji; umazanija se umije, pobriše in opere, občutek tega, da smo neločljivo povezani z živalmi, rastlinami in neživim delom narave, pa bo ostal kot globoko spoznanje v otrokovi notranjosti.

Pridelati lasten pridelek daje možnost čudenja in spoštovanja. In hvaležnosti. Kaj več lahko otroku damo?

Čas in način življenja, ki ga živimo, nam narekuje, da naslednji generaciji na novo privzgojimo odnos in odgovornost do okolja, v katerem živimo. Domači vrt je kot nalašč za to. Seveda otrok ne sme biti prepuščen samemu sebi, ker tako ne bo pravega učinka. Potrebno se bo odzvati, kadar bo prosil za nasvet ali ponuditi pomoč, če mu bo zmanjkalo volje in energije. Vendar se ne ujemite v past »delati namesto otroka«. 

Ne pozabite, da ne vzgajate predvsem rastlin, ampak otroka. Torej je prav, da bo učinke svoje prevelike vneme ali pa pozabljivosti jasno videl. Otroci med četrtim in petim letom so ob pomoči že dovolj zreli za upravljanje s svojim vrtičkom. Če želje (še) ni, jim jo skušajte vzbuditi; za to nikoli ni prepozno. In še nekaj: raje ko boste sami brkljali med rastlinami, z večjim veseljem vas bo otrok oponašal.

Izdelava načrta za prvi vrt

Živimo v zelo raznolikih okoljih. Lahko, da stoji vaša hiša sredi polj, morda imate doma vrt ali le skromen vrtiček, morda pa je vsa vaša uporabna površina celo samo majhen balkon in nekaj okenskih polic. Vsepovsod se da napraviti gredice ob katerih bomo uživali, opazovali in se čudili novemu življenju, ki se najprej sramežljivo izvija iz semen, se potem razvija in raste, ter na koncu da sad.

Najprej se skupaj odločite ali bo vrt zelenjavni, okrasni ali mešani. Verjetno bo največ veselja prinesel mešani vrt, ki je tudi najbližje stanju v naravi – prepletu različnih rastlin, ki rastejo skupaj. V takem posevku ali nasadu se rastline veliko bolje počutijo, kot če bi na gredici rasla ena sama vrsta rastlin. Rastline imajo namreč različne zahteve po hranilih in različno globok koreninski sistem in tako črpajo hrano iz različnih plasti zemlje. Tako je na enaki površini lahko »sitih« več rastlin, kot bi jih bilo, če bi se vse hranile le iz ene plasti tal. Pomisliti velja tudi na “dobre sosede”.

V knjižnicah poiščite knjige, ki vas bodo izobrazile v tej smeri. To znanje bo pomagalo čuvati naravo, zagotovilo bo bolj zdrave pridelke, hkrati pa bodo otroci iz vaših dejanj razbrali, da je skrb za okolje nekaj zelo pomembnega. Da smo vsi neločljivo povezani in odvisni drug od drugega.

Skupno načrtovanje je pomembno

Ko skupaj načrtujete otrokov vrt, pomislite tudi na estetski vidik  – torej, vrt naj bo lep, hkrati pa uporaben, da bo otrok lahko okusil sadove svojega dela. Med prvimi rastlinami, ki jih bo sadil ali sejal, naj bodo torej (tudi) take, ki bodo hitro rasle in zacvetele ali obrodile.

Gredica naj ne bo prevelika, da ga obilica dela ne zasuje. Otrok mora od vseh strani doseči vse kotičke svojega malega posestva. Morda bo za petletnika, ki si želi predvsem rožic, primerna velikost enega kvadratnega metra. Zelenjavni vrt pa naj bo približno enkrat večji.

Ne prezrite otrokovih želja. Dodajte pa jim tudi svoje poznavanje otroka in znanje o rastlinah, ki bi jih želel gojiti.

Ko se boste odločili, skupaj zavijte med police, kjer prodajajo semena. Kakšno od rastlin lahko kupite kot sadiko, nekatere pa lahko prinesete tudi kar iz narave. Dodajte še kakšno dišeče zelišče, ki bo vrt razveseljevalo tudi z vonjem.

Obdelava

Otroku mora biti jasno, da so tudi rastline živa bitja. Kot mora jesti on in je vsak dan treba nahraniti kužka, si tudi rastline zaslužijo spoštljivo skrb. Pletje, okopavanje, zalivanje, naj spadajo med otrokove redne zadolžitve. Obstajajo orodja, ki so namenjena prav posebej otrokom. Pri izbiri iščite ravnovesje med praktičnostjo, varnostjo in uporabnostjo. Če bo orodje preveč varno, z njim ne bo moč izruti plevela, bo neuporabno in ga otrok ne bo dolgo z veseljem uporabljal. Če bo kakšno delo malo napornejše – nič hudega, tako se krepi volja in utrjuje vrednost pridelka.

Veselje ob pridelku

Prvi šopek za mamico ali hrustljava redkvica, pečen krompirček ali dišeč čaj … prav vse bo otroka veselilo. Pridelati lasten pridelek daje možnost čudenja in spoštovanja. In hvaležnosti. Kaj več lahko otroku damo?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja