Kaj moramo na vrtu postoriti v aprilu?

Foto: Canva

Muhasti april je tu, vrt pa nas vedno bolj čaka, da stopimo vanj in se lotimo potrebnih opravil. Zdaj je čas, da začnemo z direktnim sejanjem na grede, presajamo pa tudi že prve sadike.

Poskrbimo za tla

Če še nismo uspeli pripraviti gredic, se jih lotimo s polno paro. Z njih odstranimo plevel in jih prerahljamo ter dodamo kompost.

Tudi po gredicah, ki smo jih že uredili, bo začel poganjati plevel. Tudi tega je najbolje, da se čimprej znebimo.

Ne pozabimo tudi na potke med gredicami. Najbolje je, če jih zastremo s sekanci, saj se nam po njih ne bo razraščal plevel, hkrati pa bodo potke tudi v mokrem vremenu ostale »čiste«. Če so potke zatravljene, jih bomo morali večkrat pokositi, saj v teh dneh trava raste kot za stavo.

Poskrbimo za rastline na vrtu

Vrtnine, ki smo jih že posadili na vrt, ponoči zaščitimo z vrtno kopreno, saj so aprilske noči lahko še zelo mrzle.

Čebuli, česnu in poru postavimo tunel in ga pokrijemo z vrtno kopreno, da posevek zaščitimo pred čebulno muho. Ta se pojavi v času cvetenja češenj.

Grahu in bobu pripravimo oporo. Za nizek grah zadoščajo v zemljo zapičene veje, pri visokem grahu in bobu pa je bolje napeti mrežo za oporo.

Pri rastlinah, ki smo jih marca posejali na gredice, že lahko redčimo posevke. Špinačo, blitvo in solato lahko tudi razsadimo na prosta mesta, medtem ko se pri korenovkah (korenček, peteršilj) to ne obnese.

Z vrta pobiramo redkvico in špinačo. Za večji pridelek ne poberemo celotne špinače, ampak trgamo zunanje spodnje liste. Tako bomo imeli na voljo vedno sveže, mlade liste.

Foto: Canva

Sejemo in sadimo

Zdaj je zadnji čas, da na prosto presadimo vse sadike, ki ljubijo hlad. To so sadike kapusnic (zelje, cvetača, brokoli, ohrovt, kolerabica), pora, čebule, solat, peteršilja, zelene, pa tudi graha in boba.

Iz sadik kapusnic bomo pridelek uživali že spomladi, medtem ko bomo aprila posejane kapusnice pobirali jeseni in čez zimo.

Posadimo krompir, ki smo ga pred tem že nakalili.

Sejemo redkvico, rdečo peso, korenček in peteršilj ter proti koncu meseca tudi nizek fižol in koruzo. Korenček sejemo med vrste čebule in ga s tem zaščitimo pred korenjevo muho. Lahko ga sejemo tudi poleg pora. Ker so semena korenčka zelo drobna, jih za bolj enakomerno setev pomešamo s semeni redkvice. Ker redkvica hitro zraste, jo bomo kmalu pobrali in za korenček bo ostalo dovolj prostora za rast.

Sejemo tudi različne »rože«, kot na primer sončnice, kapucinke, ognjič, žametnice.

Sadimo pa tudi šparglje in jagode.

Pripravimo sadike

Začetek aprila je še zadnji čas, da posejemo semena lubenic in melon in si vzgojimo sadike.

Prav tako je sedaj pravi čas, da posejemo semena bučk, buč, kumar in koruze, v kolikor si želimo pripraviti sadike. Če pa jih raje sejete direktno na vrt, pa je potrebno počakati na maj.

Tudi za pripravo sadik paradižnika še ni prepozno.

Na Primorskem proti koncu meseca že lahko na vrt posadimo plodovke (predvsem paradižnike in bučke), v preostalih predelih Slovenije pa je s plodovkami bolje počakati na maj, da se tudi ledeni možje poslovijo.

Vrtičkarjem vrtna opravila ne pomenijo samo dela, ampak nam predstavljajo veselje in zadovoljstvo. Delo na svežem zraku pod toplimi sončnimi žarki in direkten stik z zemljo nas napolni s prav posebno energijo. Podobno je tudi hrana, ki jo sami pridelamo, boljša, a ne samo zato, ker je domača, ampak ker je polna, zdrava in okusna.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Letos nas mokro in deževno vreme kar precej ovira pri delu. Vidim, da je večina vrtov še neprekopanih. Zemlja je mokra in mrzla.
    Nekako mi je uspelo posaditi čebulo in česen, posejati solato, radič, bledo. Krompir žal še čaka. Upam, da se bo vreme končno ustalilo in pustilo vsaj toliko, da opravimo nujna dela na vrtu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja