O prednostih in izzivih šolanja na domu

Foto: Canva

Zanimanje za šolanje na domu se je v zadnjih mesecih, ki jih zaznamuje koronska kriza, močno povečalo. Nekateri starši se bojijo virusa, drugi pa svojih otrok enostavno ne želijo izpostavljati neprijetnim ukrepom, ki jih bodo jeseni uvedle šole. Tako se je marsikateri starš začel spogledovati s
šolanjem na dom.

Šolanje na domu je pravica

Šolanje na domu je oblika izobraževanja otrok, ki jo 5. člen Zakona o osnovni šoli opredeljuje kot pravico staršev, da za svoje otroke izberejo obliko šolanja, ki se jim zdi najbolj ustrezna. Tako lahko svojega otroka vpišejo v javno ali zasebno šolo, ali pa ga šolajo na domu.

Starši se za šolanje na domu odločamo iz različnih razlogov. Najpogosteje se zanj odločimo zato, ker želimo, da je naš otrok v svojem učnem procesu deležen kar se da individualne spremljave. To šolanje na domu zagotovo omogoča.

Individualna spremljava je ena izmed prednosti šolanja na domu. Poglejmo si jih.

Prednosti šolanja na domu

Prva in po mojem mnenju največja prednost šolanja na domu je že omenjena individualna spremljava otroka. Šolanje na domu nam omogoča, da svojega otroka poučujemo tako, kot mu najbolj ustreza. Upoštevamo njegova zanimanja, razvijamo njegove potenciale in močne plati, krepimo šibke plati. Za zdravo socializacijo otroka je namreč zdrav
in spoštljiv odnos med njim in starši veliko pomembnejši, kot druženje z vrstniki.
Snov mu razložimo na način, da jo otrok razume, npr. s pomočjo zgodbic, praktičnih preizkusov, uporabimo lahko različne učne materiale itd. Šele ko otrok zares razume snov, je njegovo znanje trajno.

Druga velika prednost je dejstvo, da nam šolanje na domu omogoča, da izgradimo in negujemo tesen odnos z našim otrokom. Starši imamo priložnost, da zares dobro spoznamo našega otroka: kaj in kako doživlja stvari, kaj in kako razmišlja ter kako se počuti, na kakšen način spoznava svet in se uči. Poznavanje otroka nam omogoča, da ga dobro vzgojimo in tudi učinkovito poučujemo. Otroku pa omogoča, da se varno naveže na nas starše. Varna navezanost je predpogoj za razvoj čustvene stabilnosti in miselnih sposobnosti.

Čustvena stabilnost in razvite miselne sposobnosti omogočata, da otrok razvije socialne veščine. Razvoj socialnih veščin je torej odvisen od kvalitete otrokove navezanosti na starše. Zato je socializacija še ena izmed prednosti šolanja na domu. Za zdravo socializacijo otroka je namreč zdrav in spoštljiv odnos med njim in starši veliko pomembnejši, kot druženje z vrstniki, česar se kot družba vse premalo zavedamo.

O teh procesih podrobno pišem v knjigi Kam pa ti hodiš v šolo?. Sedaj pa k izzivom šolanja na domu.

Izzivi šolanja na domu

Menim, da so izzivi šolanja na domu veliko bolj vezani na specifične danosti posamezne družine kot pa njegove prednosti. Osebno največji izziv vidim v tem, da moram pri poučevanju svojih otrok slediti učnim načrtom, čeprav bi jih sama rada poučevala druge snovi, ki niso vključene v učnem načrtu.

Želim si tudi, da bi moji otroci lahko razvijali posamezne sposobnosti ob tistem času, ko so za to Želim vam, da bi po izbrani poti stopali čim bolj  samozavestno in z zaupanjem vase ter vašega otroka.razvojno pripravljeni in ne takrat, ko to zahteva učni načrt. Otroci se namreč razvijajo v različnih  tempih. Tako se marsikateri otrok že pred vstopom v šolo nauči brati, marsikateri pa bi branje najlažje usvojil šele v 3. ali 4. razredu.

Svojevrsten izziv je tudi soočanje s predsodki okolice. Ni prijetno, če se družina in prijatelji negativno odzovejo na našo odločitev, da bomo svoje otroke šolali na domu. Morda so te negativne pripombe in trditve mišljene dobronamerno, pa vendarle gre za odločitev, ki se tiče samo nas in naših otrok in ne drugih ljudi in kot tako bi jo morali drugi spoštovati. V ta izziv spada tudi odnos z učitelji, v kolikor imajo ti negativno držo do šolanja na domu. Starši se namreč odnosu z učitelji ne moremo izogniti, saj mora biti naš otrok vpisan v javno šolo, na koncu šolskega leta pa mora na njej opravljati preizkuse znanja.  Zato je modro, da si, še preden začnemo šolati na domu, pridobimo čim več informacij o tej obliki  šolanja, da bomo za svojo odločitvijo trdno znali, ter da bomo lahko na vsa vprašanja in negativne očitke lahko odgovarjali samozavestno in argumentirano.

Izziv pa je lahko tudi druženje z vrstniki. Večina otrok namreč večino svojega časa preživi v šolah in na vodenih dejavnostih, zato priložnosti za druženje niso nekaj samoumevnega, tako kot v šoli. Starši se moramo angažirati, da ustvarimo dovolj priložnosti, da se naši otroci družijo z vrstniki. A to je tudi svojevrstna prednost, saj imamo priložnost, da otrokom omogočimo takšne stike, ki so kar se da  kvalitetni.

Za konec

Upam, da so zgornje vrstice vsaj malo pripomogle k poglobitvi vašega vpogleda v šolanje na domu. In če ste se že odločili, da boste svojega otroka šolali na domu, nikar ne pozabite šole čim prej obvestiti o vaši nameri. Čas imate še do ponedeljka, 31. 8.. Želim vam, da bi po izbrani poti stopali čim bolj  samozavestno in z zaupanjem vase ter vašega otroka.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja