Očistimo svoj dom, očistimo svoje življenje

Foto: Shutterstock

Ko narava oživi in zacveti, mnogi med nami začutimo notranji nemir, ki nas spodbudi k temu, da se lotimo spomladanskega čiščenja. To je čas, ko odstranimo zimsko navlako in nered ter obnovimo svežino in vitalnost svojega doma. Tisti, ki vam generalno čiščenje ni uspelo pred veliko nočjo, brez skrbi. Nikamor ni in ne bo pobegnilo, ampak nas še vedno potrpežljivo čaka. 🙂

Vendar pa spomladansko čiščenje ni zgolj fizično opravilo; gre za nekakšen ritual, ki lahko pomaga pri tudi čiščenju uma, izboljšanju razpoloženja in nas pripravi na nov začetek.

Svež začetek za naš dom in za naše življenje

Začetek spomladanskega čiščenja je odlična priložnost, da pregledamo vse prostore v našem domu, od kleti do podstrešja. Odstranimo nepotrebne stvari, ki so se nabrale čez zimo, organiziramo kaotične predale in omare ter poskrbimo za temeljito čiščenje. Ne gre zgolj za to, da ustvarimo lepši in bolj urejen dom, temveč tudi za osvežitev prostora in odločitev, katere stvari nam resnično služijo, katere pa nam le jemljejo prostor. To, katere stvari nam resnično služijo, katere pa nam le jemljejo prostor in energijo, pa se moramo vprašati tudi glede drugih področij svojega življenja.

Razstrupimo svojo notranjost

Spomladansko čiščenje ni omejeno le na fizično okolje; enako pomembno je tudi čiščenje naše notranjosti. Ta čas lahko izkoristimo za pregled naših misli, čustev in navad ter se zavestno odločimo, da zaživimo bolj umirjeno in odprto. Se znebimo toksičnosti, negativnih čustev, vzpostavimo distanco do odnosov, ki nas bremenijo in se zberemo v sebi.

Katoličani imamo odličen pripomoček za pregled naše notranjosti, naših odnosov in naše naravnanosti do sveta. To je sveta spoved. Ne zametujmo tega bogastva, predvsem pa opustimo otročje predstave in se nanjo dobro pripravimo. Tudi, če niste verni, je koristno vsake toliko časa premisliti svoje življenje in pregledati, kaj bi se dalo izboljšati in kaj bi bilo potrebno opustiti.

Načrtujmo nov začetek

Spomladansko čiščenje je odlična priložnost za postavitev novih ciljev in načrtovanje prihodnosti. Razmislimo, kaj si želite doseči v prihodnjih mesecih, in določimo konkretne korake, kako to doseči. To lahko vključuje tako osebne kot profesionalne cilje, pa tudi spremembe v načinu življenja, ki nam lahko prinesejo večjo srečo in izpolnitev.

Foto: Shutterstock

Čistimo in veselimo se skupaj

Spomladansko čiščenje je lahko tudi odlična priložnost, da delimo svojo energijo in veselje z drugimi. Skupno delo krepi naše vezi in prinaša veselje nad opravljenim delom ter ustvarja občutek pripadnosti. Vključimo otroke, zakonca, prijatelje … kdorkoli je pač na voljo in preko koristnega dela okrepimo tudi naše odnose. Morebiti tudi oni potrebujejo kakšno notranjo čistilno akcijo, ki se lahko sproži ob zunanji. Že dolgo je znano, da se je, zlasti z mladostniki, najlažje pogovarjati ob skupnem fizičnem delu.

Bodimo prizanesljivi do sebe

Če smo v življenjskem obdobju, na primer imamo majhne otroke ali skrbimo za ostarelega starša ali imamo trenutno naporne projekte v službi, morda ni najbolj modro, da svojo energijo in čas posvečamo generalnemu čiščenju. Morda je bolje, da svoje moči hranimo za stvari, ki trenutno bolj potrebujejo našo pozornost. Reorganizacija doma in življenja bo počakala. Še kraljica čiščenja, je po tretjem otroku odložila čistilno gobico: Marie Kondo je priznala, da pri treh otrocih ne zmore več vzdrževati urejenega doma

Ničesar ni potrebno kupiti

Številna podjetja, ki predvsem v tujini ponujajo storitve čiščenja in organizacije doma (najdete jih tudi v Sloveniji), poročajo o tem, da so ljudje začeli kopičiti škatle za organizacijo. Zdi se nam, da nam pomagajo pri organizaciji, čeprav v resnici samo prispevajo k neredu. “Največja napačna predstava, ki jo imajo ljudje o organizaciji svojega doma, je, da morajo najprej kupiti modne izdelke za organiziranje, da lahko opravijo delo. Mislim, da to zgodbo močno spodbujajo družbeni mediji. Skoraj vsak dom, v katerem sem delala, ima množico smetnjakov, košar in škatel, ki samo dodajajo nered, namesto da bi ga odvzemali. Poskusite uporabiti, kar imate, preden kupujete nove stvari!”

Spletna motivacija

Kakorkoli smešno in bizarno se sliši, številni poročajo, da jim pri čiščenju izjemno pomagajo spletni videi, namenjeni prav temu. Če radi odlašate s čiščenjem, so vam lahko ti videi z nasveti spodbuda, kako začeti na enostaven način. Morda vas bodo pritegnili. Najdete jih pod naslovi: Cleanwithme, cleaning motivation

Želimo vam čisto hišo, predvsem pa čisto srce! ♥

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Kaj bomo govorili o spomladanskem čiščenju, saj čistimo vendar vsak dan! Vsak dan opaziš kaj res umazanega in se primeš za glavo! Npr. ko odmakneš štedilnik, kakšno omaro, ko se spraviš čistit pod posteljami. Da ne govorimo o steklenih tuš kabinah, WC-jih in potem so še razni “pozabljeni” prostori npr. kakšna shramba, lopa, delavnica….Dela kolikor hočeš.
    Zdi se mi, da že celo življenje pometam, sesam, brišem, pomivam posodo, čistim okna, perem…
    Kako so srečni moški, oni se s tem (upam si trditi, da vsaj velika večina), ne ukvarjajo. Briga njih. Le tu pa tam pokažejo na kakšno pajčevino, ki visi iz kakšnega skritega kota. Naj mi ne zamerijo tisti, ki so drugačni, ki tu pa tam kaj obrišejo ali posesajo. V glavnem pa je vse to domena žensk.
    Zdi se mi, da je vsak dan posebej generalno čiščenje…

  2. Ta je pa huda kava.Res je da so še ženske,ki skrbijo za dom.Tudi s tem,da ga čistijo v sodelovanju z moškimŠkoda je da jih je manj kot bogatih,belih moških miljarderjev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja