Mag. Mojca Košič: “Otrok, ki je deležen spoštovanja, ima veliko zaupanje vase” (video)

Vir: Canva

“Otrok, ki je spoštovan, ve, kdo je in kaj ga zanima,” v video oddaji Iskreni pripoveduje mag. Mojca Košič ter svojo misel nadaljuje, da bo tak otrok v odrasli dobi tudi vedel, kje so njegove osebne meje, ravno zato, ker so bile njegove osebne meje spoštovane. Zaradi tega “bo bolj pomirjen s seboj, bolj zadovoljen in srečen”, še pove.

Mag. Mojca Košič, ki je pedagoginja montessori, se v video oddaji dotakne različnih situacij, v katerih lahko starši “vadijo” svoje spoštovanje do otroka. Košičeva tako izpostavi čisto prve interakcije, ki se zgodijo med novorojenčkom in staršem, pa tudi tiste kasnejše, ko je otrok že večji in se upira.

Roke – prvi stik s svetom

Ena od močnih mislih, ki jih gostja že uvodoma pove, ima opraviti z našimi rokami. Otroka se lahko dotikamo na spoštljiv ali pa tudi na nespoštljiv način: “Če so naše roke nežne, čuteče, bo tudi otrokovo dojemanje sveta tako. Če pa so naše roke grobe, nestrpne, ne bo imel tako dobrega občutka o svetu, v katerega je prišel. Ne bo imel občutka varnosti.”

Dalje se osredotoči na trenutke nege, ki so ena sama priložnost, da gradimo odnos z otrokom. Kot dober primer vzame previjanje. “Zelo pomembno je, da preden karkoli naredimo, otroku povemo, kaj bomo naredili. Še prej pa počakamo na njegov odziv,” zatrjuje gostja. Kot še pove, bi bilo zelo škoda, da bi te stvari počeli “samo na hitro”, saj so odlična priložnost za varno navezovanje med otrokom in staršem.

Dovoliti otroku njegovo pot

Pedagoginja montessori v nadaljevanju spregovori o tem, kako potrebno je izhajati iz otrokovih razvojnih potreb, saj ga bomo tako lažje razumeli. Ne bomo ga dojemali kot “porednega”, ampak kot nekoga, ki ima določene potrebe, ki morajo biti zadovoljene (beseda, pozornost, dotik, gibanje, tolažba itd.) Vse to je spoštovanje otroka. Prav tako omeni, da moramo negovati srčiko njegove osebnosti in ga ne krojiti po svoje. “Nam staršem je določene stvari pri otrocih težje sprejeti, ampak vse to je priložnost za našo osebno rast,” še doda.

Okolje, ki je prilagojeno otroku

Nato poveže spoštovanje z okoljem, v katerem se otrok giblje. “Ko vstopite v okolje montessori, recimo vrtec montessori, je tamkajšnjo okolje zelo prilagojeno otroku. Ravno zaradi spoštovanja do njega. Pedagogi se tam zavedajo, da imajo otroci potrebo po samostojnosti, po raziskovanju, po gibanju, imajo željo po sodelovanju pri vsakdanjih opravilih,” razloži. Na tem mestu omenja vsa glavna zanimanja, ki jih imajo malčki, in kako je vredno, da so nam znana.

“Otrok nikoli ne joče ‘brezveze'”

Kot naslednjo temo izpostavi čustva v obdobju, ko otroci vstopajo v svojo moč in ne prenesejo starševega “ne”. “Če mu nekaj prepovemo, ima pravico, da se razjezi in da mu dovolimo to njegovo nestrinjanje,” pojasni mag. Košičeva. Nato pa nam na zelo nazoren način pove in pokaže, kako umiriti otroka, ko ta doživi čustveni izbruh. Ob tem pripomni, kako pomembno je, da otroka učimo pravilnega izražanja njegovih občutkov.

Primer nespoštovanja

Sogovornica nato vzame primer, ko otroka ne spoštujemo. Izbere si hranjenje, ko starši otroka silijo, da mora toliko pojesti, kot si želijo oni. “Otrok samo odpira usta in se sploh ne zaveda, kaj dela, kaj se mu dogaja,” pove. Pri tem pa izpostavi še večji problem, ko otroku med hranjenjem predenj potisnemo telefon. Zato v nadaljevanju opiše, na kakšen način naj otrok je, da ne bo vse skupaj samo eno siljenje in merjenje moči, ampak prijetno, poučno in umirjeno opravilo tako za otroka kot za starša.

Zelo zanimiv pogovor nato zaključimo v smeri, kako ob več otrocih ostati pozoren in spoštljiv starš ter kaj vse pridobi celotna družina, ko se odloči, da bo v njej vladala klima spoštovanja.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje, ki jo ODPIRAMO za vse!

Oglejte si tudi 2. in 3. video oddajo z mag. Mojco Košič: Kako urediti dom po meri otroka?

in Montessori nasveti za bolj zbrano in poglobljeno igro.

2. in 3. oddaja z mag. Mojco Košič in vsi preostali izobraževalni videi so dostopni našim naročnikom. Postanite naročnik portala Iskreni. Mesečno naročnino lahko sklenete že za samo 14,90 evrov.

 

Z enim naročniškim paketom dostopate do raznolikih video vsebin s področja vzgoje, partnerstva, medgeneracijskih odnosov; prav tako imate dostop do receptov, filmskih in knjižnjih recenzij, prav tako pa imate dostop do portala Domovona.je, ki vam med drugim tudi ponuja koledar dogodkov ter mnogo drugih ekskluzivnih vsebin iz aktualnega dogajanja s področja družbe in politike.

Na portalu Iskreni smo za vas pripravili serijo video vsebin, ki vam bodo na voljo vsak teden. Vabljeni k spremljanju! >>

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja