Pogrešate kraj za srečevanje in igro v vašem kraju? Ustvarite ga!

Thumbnail

Zunaj je deževno in temno, otroci so naveličani in sitni ali prepolni energije, starši utrujeni in napeti, prostori doma pretesni, igrače že tako poznane in nezanimive … Včasih nam takšno turobno popoldne sicer uspe rešiti tudi doma s kako drobno genialno idejo, včasih pa je enostavno potreben pobeg. A kam?

V času našega enoletnega bivanja v ZDA smo se srečali z zelo zanimivim konceptom igralnice, namenjene igri in druženju otrok in staršev v veliki skupni igralnici, ki se imenuje Kidspace in nahaja v enem od predmestij Bostona.

Igralnica, ki so jo ustanovili in jo vodijo starši sami  

Čeprav z možem meniva, da je življenje v Sloveniji za družine na splošno prijaznejše kot v ZDA, pa smo tam kot zelo pozitivno doživeli samoiniciativnost in aktivnost ljudi ter občutek soodgovornosti za skupno dobro. Tudi na področju dejavnosti za otroke in družine smo zasledili precej starševskih pobud in projektov, ki so vzniknili in delujejo po načelu – “Če nečesa ni, bomo pa sami naredili!” – pa naj gre za otroško igrišče, pomoč v kadrovsko podhranjeni šolski knjižnici, urejen šolski vrtiček ali za skupino za starše z majhnimi otroki. Ni čakanja in zanašanja na to, da bosta poskrbeli občina ali država. In na takšen način je leta 2003 nastal tudi Kidspace, neprofitna starševska pobuda oz. kooperativa.

Od plezanja, dirkanja, kuhanja in sestavljanja pa do dinozavrov, punčk in superjunakov

Ideja je precej preprosta – od meseca novembra do aprila je vsem članom in priložnostnim obiskovalcem ob popoldnevih na voljo igralnica, v kateri se lahko igrajo in družijo otroci do 6. leta (dobrodošli so tudi njihovi starejši bratje in sestre) v spremstvu staršev ali skrbnikov. Nahaja se v velikih kletnih prostorih in v telovadnici ene izmed evangeličanskih cerkva, ki pa prostore zgolj daje v najem in ni vključena v delovanje igralnice.

Igralnica se razprostira na skoraj 1000 kvadratnih metrih in jo sestavljajo:

  • Telovadnica z žogami, poganjalčki, tricikli, gugalnimi konjički, plezalnimi strukturami …

  • Igralni kotički s kockami, kuhinjo, trgovino, leseno železnico, progami za avtomobilčke, dinozavri, roboti, punčkami, kostumi, konstrukcijskimi igračami …

  • Ograjen predel za dojenčke, ki se še plazijo

  • Družabne igre

  • Knjižni kotiček

  • Predel za malico in druženje (ob kavi in prigrizkih, ki jih je mogoče tam kupiti)

Starši prevzamejo dvourna dežurstva

Kooperativo vodijo starši sami, vodstvene vloge in odgovornosti so razdeljene, za vsakodnevno obratovanje igralnice pa skrbijo člani sami po razporedu dežurstev (termine si prosto izbiraš). Za vsak dan je razpisanih več dvournih dežurstev. Če se za posamezen termin ne vpiše noben prostovoljec, igralnica takrat ni odprta za obiskovalce.

Pravila in odgovornosti so tako natančno opisani in določeni (npr. knjižica z navodili za prostovoljce), da dežurni prostovoljci kljub vsemu nimajo veliko dela in zmorejo med dežuranjem paziti tudi na svoje otroke v igralnici. Vsi obiskovalci so namreč odgovorni za svoje otroke in za urejenost igralnice. Dežurni prostovoljci poskrbijo predvsem za zapiranje in odpiranje igralnice, pripravijo in na koncu uredijo prostore, sprejemajo obiskovalce in skrbijo za spoštovanje pravil.

 

Več dežurstev – nižja članarina

Vodstvo organizira občasne delovne akcije, v katerih se igrače pregledajo in očistijo (ob vstopu v igralnico si je sicer potrebno razkužiti roke). Člani so tudi povabljeni, da podarijo svoje neuporabljane igrače igralnici, priskrbijo finančne donacije ali organizirajo občasni filmski večer ali zabavo/druženje ob posebnih dogodkih.

Vstop v igralnico je plačljiv – nečlani plačajo vsak obisk posebej, člani pa lahko po plačilu letne članarine igralnico prosto obiskujejo vse mesece, ko je odprta. S članstvom se zavežejo tudi k temu, da bodo (vsaj) dvakrat v sezoni kot prostovoljci prevzeli dvourno dežurstvo v igralnici. Sistem spodbuja k čim večji vključenosti na način, da si z dodatnimi dežurstvi lahko nekoliko znižaš višino letne članarine.

Kraj, kjer sva starša lahko sproščeno klepetala ali se pridružila igri

Takšen prostor ponuja tudi dragoceno priložnost za srečevanja in druženje med starši in otroki iz okolice, ki se v velikem mestu lahko počutijo tudi osamljene.

Za našo družino s štirimi dečki je Kidspace ponujal predvsem velik prostor, kjer so imeli fantje več prostora za aktivno igro, kopico igrač, ki so jih pogosto ustvarjalno kombinirali med seboj, oazo, kjer sva se starša medtem lahko v miru pogovarjala, in kraj, kjer smo spoznali nekaj zanimivih ljudi. V tem sproščenem ozračju sva se z možem otrokom pogosteje pridružila pri igri, kot bi se doma, kjer iz vsakega vogala nate preži kako gospodinjsko ali drugo delo.

Verjetno je igralnica na 1000 kvadratnih metrih za slovenske razmere precej nedosegljiva. A s kopico dobre volje, nekaj pridnega dela in predanosti ter s kančkom posluha v lokalnem okolju bi lahko podobna igralnica v skladu s potrebami konkretnih družin zaživela tudi marsikje v Sloveniji.

 

Foto: Mica Škoberne

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja