Pogled skozi sosedovo okno

Vir: Youtube/zajem zaslona

Resda se najbolj ne spodobi, ampak v pomanjkanju človeškega stika in zunanjega dogajanja lahko začne človeku uhajati pogled proti sosedovemu oknu … Morda pa se tam kaj zanimivega dogaja! Kaj presenetljivega, novega, vznemirljivega …. Nekaj, kar bo popestrilo naš dolgočasni in naporni vsakdan. Ali pa ga naredilo še bolj dolgočasnega in pustega …

Nekaj takšnega se dogaja paru iz kratkega filma, ki si je v letošnjem letu prislužil oskarja za najboljši kratki film. Naslov 20-minutnega filma ja “Sosedovo okno”, napisal in zrežiral pa ga je Marshall Curry Vsi občasno z nelagodjem ali nezavedno zavistjo pogledujemo čez sosedovo ograjo, kjer je trava bolj zelena, življenje bistveno lažje, uspehi pa očitni.na osnovi pripovedi o resničnem doživetju Diane Weipert. Glavna protagonista sta izčrpana starša treh majhnih otrok, ki nekega dne skozi okno svojega stanovanja v stolpnici velikega mesta opazita, da se je v stanovanje v sosednji stavbi naselil mlad par. Par, ki si svojo ljubezen izkazuje brez sramu oz., bolje rečeno, povsem brez zaves … Neokrnjen 24-urni pogled na svobodna mlada človeka, ki živita brezskrbno, gostita plesne zabave, spita do poldneva, se naokrog sprehajata gola in uživata v spolnosti, v zaposlenih starših na drugi strani ceste sprva povzroča predvsem frustracije in jezo, za katero se skriva nemalo zavisti, sčasoma pa ju začne življenje mladih sosedov prekomerno zaposlovati in privlačiti, čeprav si to stežka priznata … Daljnogled postane v njunem življenju tako vsakdanji pripomoček kot plenice, flomastri, otroške posodice in plišaste igračke. A ni vse tako črno-belo, kot se zdi.

Voajerska situacija iz nagrajenega filma se nam morda zdi malce skrajna (mi pa že ne bi za kaj takega uporabljali daljnogleda!), pa vendar mnogi obremenjeni starši (majhnih) otrok na marsikaj od Poleg tega pa – ali se zavedate, da pogled pogosto teče v obe smeri?prikazanega nismo povsem imuni. Vsaj občasno z nelagodjem ali nezavedno zavistjo pogledujemo čez sosedovo ograjo (ali pa, verjetno še pogosteje, fb zid), kjer je trava bolj zelena, življenje bistveno lažje, uspehi pa očitni. Tako drugače kot pri nas doma. Poznano?

Tak oddaljen pogled pa vendarle nudi le ozko perspektivo in pogosto več zakriva kot odkriva, čeprav se morda zdi drugače. In prav o tem govori “Sosedovo okno”. Poleg tega pa – ali se zavedate, da pogled pogosto teče v obe smeri in da morda tudi vas sosedje opazujejo in vidijo precej drugače, kot se vidite sami?

A vse te stvari se večinoma lahko razkrijejo šele v živem stiku med ljudmi. Ker je ta v zadnjih dneh malce okrnjen, pa vam morda lahko tudi 20-minut pogled skozi “Sosedovo okno” odstrne nekaj te tančice, ki zastira vaš pogled na vaše lastno družinsko življenje.

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja