Moja prijateljica je zanosila tik pred menstruacijo!?

Foto: Canva

Kako je to mogoče? Preprosto povedano: tudi če je mislila, da je zanosila tik pred menstruacijo, temu ni tako. Zakaj ne?

Ženska lahko zanosi le v plodnem obdobju v vsakem menstrualnem ciklusu. Za oploditev morajo biti izpolnjeni trije pogoji: priti mora do ovulacije (torej se mora jajčece sprostiti iz jajčnika), v nožnici mora biti prisotna sluz materničnega vratu (zaradi nje semenčice sploh lahko plavajo) in seveda prisotno mora biti zadostno število semenčic.

Plodno obdobje v vsakem menstrualnem ciklusu

Dogajanje v ženskem telesu je zelo kompleksno, ampak hkrati neverjetno natančno.

Plodno obdobje se začne nekaj dni pred ovulacijo, ko se začne pojavljati sluz materničnega vratu. Nastanek te je pogojen z višjimi vrednostmi hormona estrogena v tem delu ciklusa. V tem obdobju se jajčece v jajčniku šele razvija, vendar sluz materničnega vratu semenčicam omogoči, da počakajo na ovulacijo. Jajčece po ovulaciji živi še največ 24 ur (vendar je to redko, v povprečju je to okoli 16 ur). Pred pojavom sluzi materničnega vratu in po tem, ko jajčece propade, zanositev torej ni mogoča.

Za zanositev oploditev jajčne celice ni dovolj

Če je v tem menstrualnem ciklusu prišlo do oploditve, to še ni dovolj. Oplojeno jajčece mora pripotovati do maternice (to spet traja nekaj dni) in se tam vgnezditi. Takrat tudi šele telo zazna, da je prišlo do nosečnosti.

Zakaj torej ni mogoče zanositi tik pred menstruacijo?

Za to je več razlogov:

  • Hormonske vrednosti to onemogočajo. Za ovulacijo potrebujemo estrogen, za vgnezditev pa progesteron.
  • Če bi bil čas od ovulacije do začetka menstruacije prekratek, ne bi moglo priti do vgnezditve in bi v tem primeru prišlo do zelo zgodnjega spontanega splava (v tem primeru se niti ne ve, da je prišlo do oploditve).
  • Ob vgnezditvi se lahko pri nekaterih pojavi tudi zelo rahla krvavitev. Lahko bi se zgodilo, da bi nosečnica to zamešala s prvimi dnevi menstruacije. Tudi slabše počutje (predmenstrualni sindrom) je v tem obdobju lahko prisoten, saj telo do vgnezditve ne zazna, da se je v telesu zgodila kakšna sprememba.
  • Najpogostejši razlog, da mamica misli, da je zanosila »tik pred menstruacijo«, je, da se menstrualni ciklusi lahko od meseca do meseca spreminjajo. Tudi če ima posameznica redne cikluse, lahko od časa do časa pride do odstopanja v trajanju dni pred ovulacijo. To je popolnoma normalno, saj naša telesa ne delujejo kot stroji, ampak se odzivajo na najrazličnejše spremembe zunaj in znotraj našega telesa. Tako da dolžine predovulacijske faze ne moremo nikoli točno napovedati.
  • Spreminjanje dolžine ciklusa pa lahko povzroči tudi neobičajen stres. Ta ciklus podaljša in prav lahko se zgodi, da je ovulacija prav v času, ko bi se v nekem povprečnem ciklusu že začela menstruacija. Tudi v tem primeru se lahko zgodi, da je prišlo do zanositve »tik pred menstruacijo«, ampak v resnici bi se menstruacija začela šele kasneje.

Kako lahko vem, kdaj sem v posameznem ciklusu plodna?

Dogajanje v ženskem telesu je zelo kompleksno, ampak hkrati neverjetno natančno. Tako se dogajanje znotraj telesa odraža tudi z različnimi znaki. Naravne metode načrtovanja družine se osredotočajo prav na te. Pri metodi FertilityCare tako opazujemo pojavljanje sluzi materničnega vratu: kdaj se prične in kdaj konča. Natančno opazovanje nam omogoča, da točno vemo, daj se plodno obdobje začne in kdaj zaključi.

Petra Lukan, svetovalka FertilityCare

Oglejte si tudi:

Maja Vovk: Kako pripraviti hčer na prvo menstruacijo?

Maja Vovk: Moja hči – skrivnostna lepotica (najpogostejših izzivih, s katerimi se soočajo dekleta, stara med 13 in 15 let)

Dr. Andreja Poljanec: Kako najstnici pomagati, da sprejme in vzljubi svojo notranjost in zunanjost

Svoje vprašanje za strokovnjake, ki odgovarjajo v sklopu Svetovanice Iskreni, lahko pošljete na [email protected].

svetovalnica

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja