Čim več seksa, tem bolje? Kdaj to drži in kdaj ne?

Foto: Shutterstock

Kako pogosto bi morali imeti spolne odnose? Kakšen vpliv imajo na zdravje in splošno počutje? Imava spolne odnose preredko? Ali se jih da imeti celo prepogosto?

Takšnih tem se ne naveličamo, ker intuitivno čutimo, da vplivajo na naše zadovoljstvo in kvaliteto življenja. Na vprašanje, kako pogosto je ravno prav, poskuša odgovoriti množica strokovnjakov. Terapevtka Jessica Parker zakoncem svetuje, naj imajo spolne odnose vsaj enkrat tedensko. Tudi dr. Kevin Leman pravi, da morajo zakonci upočasniti tempo in si dvakrat do trikrat tedensko vzeti čas za seks. Zakonca Cameron in Matt Fradd pa menita, da gre za napačno vprašanje, saj se ne bi smeli osredotočati na količino, ampak na vsakodnevno povezovanje med zakoncema.

Kaj pa o povezavi med zadovoljstvom in količino spolnosti pravijo znanstvene raziskave?

Vsekakor velja, da je treba zadovoljujočo spolnost v zakonu postaviti za eno od prioritet, jo negovati in se zanjo potruditi.

Več spolnosti vpliva blagodejno – vendar ne pri vseh

Ali pri seksu nujno velja, da čim več pomeni tem boljše? Obstaja razlika, če smo poročeni ali samski? Kaj je »idealna količina« spolnosti? Ali lahko prizadevanje po čim pogostejši spolnosti postane stresno, sploh pri zaposlenih starših majhnih otrok?

Obsežna raziskava*, objavljena v Social Psychological and Personality Science (2016), ki so jo v treh delih izvedli na več kot 30.000 posameznikih, starimi med 18 in 89 let, je prišla do zanimivih ugotovitev. Prva ugotovitev je pričakovana – redni spolni odnosi so premo sorazmerni z dobrim počutjem in zadovoljstvom s partnersko zvezo. Pari, ki imajo redne spolne odnose, so torej bolj zadovoljni tako z življenjem kot s svojo zvezo.

Toda pozor: to velja samo za osebe, ki so v partnerski zvezi. Pri samskih osebah niso ugotovili nobene povezave med zadovoljstvom in pogostostjo spolnih odnosov. Samska oseba, ki ima veliko (priložnostnih) spolnih odnosih, torej ni bolj srečna od samske osebe, ki jih nima. Pri zakoncih, ne glede na njihovo starost in trajanje zveze, redna spolnost občutno povečuje zadovoljstvo in medsebojno povezanost. Več seksa – več zadovoljstva. Pri samskih pa njihov občutek sreče ni povezan s tem, če in koliko spolnih odnosov imajo.

Pari, ki imajo redne spolne odnose, so bolj zadovoljni tako z življenjem kot s svojo zvezo.

Kje je meja?

Čeprav raziskava ugotavlja, da pogostejši spolni odnosi na pare vplivajo blagodejno, obstaja meja. Pari, ki imajo spolne odnose več kot enkrat tedensko, niso bolj zadovoljni od parov, ki seksajo »samo« enkrat na teden. Pogostost spolnih odnosov je torej ključnega pomena za zvezo – vendar le do magične meje enkrat tedensko. (To seveda ne pomeni, da se je treba odpovedati pogostejšim spolnim odnosom, če oba zakonca v njih uživata. 🙂 )

Ne moremo torej trditi, da čim več nujno pomeni tem boljše, brez dvoma pa lahko rečemo, da čim manj pomeni tem slabše. Pri tem je treba upoštevati specifiko posameznega zakona, pa tudi zunanje okoliščine (majhni otroci, uporaba NND, bolezni, službena odsotnost …). Vsekakor pa velja, da je treba zadovoljujočo spolnost v zakonu postaviti za eno od prioritet, jo negovati in se zanjo potruditi. Povezava med zadovoljstvom v spalnici in občutkom sreče ni naključna.

* Muise, A., Schimmack, U., & Impett, E. A. (2016). Sexual frequency predicts greater well-being, but more is not always better. Social Psychological and Personality Science, 7(4), 295-302.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Ko prva zaljubljenost mine, se običajno pokaže, kakšno je dejansko stanje med zakoncema (partnerjema). Nekateri se med seboj niti videt ne morejo, razlikujejo se v vsem, imajo različne poglede na vrednote, na življenje, na zvestobo, na denar, na družino. Skratka, nepremostljive razlike. V takem primeru bo šlo vse skupaj hitro navzdol. Prišlo bo do odtujenosti, prepirov in kmalu lahko celo do sovraštva. In žal potem tudi seksa bo vse manj, oziroma ga sploh več ne bo.
  Ali pa če že bo, bo nekaj prisiljeno, nekaj na silo. In za vprašat se je, kdo ima kaj od tega?

 2. Seks je zelo pomemben.Moški gre za žensko,oziroma jo hoče osvojiti,ker ga spolno privlači.Ne si delati utvar,da moški osvaja žensko zato,ker bi se rad pogovarjal z njo ali hodil na sprehode,izlete,se z njo duhovno povezal….Moški zna kuhati,pospravljati,likati,skrbeti za otroke….Vse to v večini opravi bolje kot ženska.Ženska mu lahko nudi seks in potomstvo,ki je prav tsko povezano s seksom.Edino opravićilo,da ni seksa je fizična bolezen.Takrat bo moški stal ob strani ženski,skrbel za ženo in ji pomagal pri njenem okrevanju,dokler ne ozdravi.Če pa ni seksa zaradi nekih čustvenih zadev,kot so moderne zadnje leta je zgodba končana in gre vsak svojo pot.

 3. “Edino opravićilo,da ni seksa je fizična bolezen.Takrat bo moški stal ob strani ženski,skrbel za ženo in ji pomagal pri njenem okrevanju,dokler ne ozdravi.”
  Strelec, malo morgen, koliko moških pa skrbi za žensko, ko je bolna, npr. da ima samo virozo, da jo položi v posteljo gripa? Kaj šele, ko ima raka ali kakšno drugo bolezen? Ravno obratno je. Ženska se bo izmozgala, izgorela, da bo poskrbela za moža, za otroke in to preden bo poskrbela zase. Moški pa navadno rep med noge v kakšnih večjih preizkušnjah..ni pa to za posploševat.

  1. Točno tako, Barbara. Koliko žensk je hudo bolnih, hodi na kemoterapijo, doma pa nobene pomoči od moža. Kaj pomoči, niti ob strani ji ne stoji. Ko pride domov, mu mora še skuhati, čeprav je na pol mrtva in ji je slabo.
   Koliko zakonov razpade, ko žena hudo zboli.
   Po drugi strani pa poznam ogromno žensk, ki so skrbele za bolne može, jih negovale, dvigale, da so si skoraj hrbet zlomile, na koncu pa še same hudo zbolele in končale v domu. Taka je realnost.

 4. Čas bi bil,da postanete realne.Večina žensk doma ne naredi nič,kaj šele,da bi skrbela za bolnega moža.V glavnem so zaposlene v javnem in državnem sektorju in si domišljajo,da so pomembne,da v službi delajo in so utrujene,ko pridejo domov.Seveda obstajajo tudi prave ženske,ki resnično delajo in skrbijo za moškega,ko je bolan.V večini pa to počnejo moški za ženske.Moški smo moralno odgovorni in vemo kaj je naša dolžnost.Večina žensk tega ni sposobna.Da ne bo kakšna užaljena.So sposobne o tem govoriti ali pisati.Zmanjka jih pri dejanjih.

 5. Na temo odnosa (tudi spolnega) v zakonu imate nekaj odličnega na YouTube. V razumljivi angleščini.
  -Dr. Joe Beam vodi MARRIAGE HELPER.
  -Karin Seitz pa THE HAPPY WIFE SCOOL s preko 170 videoposnetkov.

  Čisto nekonvencionalen, a konsistenten pogled. Ki osvobaja!

  Za vse zakonce v stiski!!! Poglejte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja