Kako pogosto bi morala imeti spolne odnose?

Vir: Shutterstock

To je vprašanje, ki si ga zastavljajo zakonci po vsem svetu. Zakonski terapevti potrjujejo, da je včasih težko zaupati svojemu občutku in da je mnogo zakoncev v spalnici negotovih. Sva normalna? Imava spolne odnose preredko? Ali sozakonec od mene pričakuje preveč? Kako pogosto imajo spolne odnose drugi?

Ena od terapevtk, ki v odmevnem zapisu poskuša odgovoriti na vprašanje: »Kako pogosto?«, je Jessica Parker, ameriška krščanska avtorica in raziskovalka na področju spolnosti v zakonu.

Pari, ki imajo spolne odnose redko, so težko tesno povezani

Parkerjeva ne spada med terapevte, ki bi na vprašanje odgovorili z »Odvisno. Nekaterim zadošča enkrat na mesec, drugim večkrat na teden.« Namesto tega se postavi na zelo jasno pozicijo, saj zapiše:

»Pokažite mi en par, ki ima spolne odnose le enkrat mesečno (v primeru, da vzrok niso nepremostljive fizične težave ali razdalja) in je v vseh ostalih pogledih med seboj zelo povezan in zaupen ter v polnosti uživa tisti ’enkrat mesečno’. Sama ne poznam nobenega takšnega para.«

Parkerjeva meni, da si pari, ki bi radi vedeli, kako pogosto je »prav«, v resnici postavljajo eno od spodnjih vprašanj:

  • Sva normalna? Par se sprašuje, kakšen je njun odnos v primerjavi z »normo« ali »povprečjem«.
  • Kako pogosto lahko rečem »ne« sozakončevi želji po spolnost in še vedno izpolnim njegovo »potrebo«? Eden v paru ima občutek, da je moževa oz. ženina spolna želja prevelika in se sprašuje, kako pogosto mu mora »ugoditi v njegovih nerazumnih zahtevah«.
  • Bi lahko sozakonca pripravil do tega, da bi imela spolne odnose pogosteje? Enemu od zakoncev se zdi, da ne dobi dovolj seksa, zato bi rad preveril, ali v zakonu lahko zahteva več.

Vsa tri vprašanja popolnoma zgrešijo smisel krščanskega zakona in njegovo podarjajočo se razsežnost. Cilj ni doseganje norme, izkoriščanje telesa za lastno zadovoljitev ali odtegovanje, ampak povezanost in bližina med zakoncema.

Enkrat na teden?

Če bi se z možem oz. ženo pogovarjali le enkrat mesečno, si ne bi bili več blizu. Enako je s »fizičnim dialogom«.A čeprav se Parkerjeva strinja, da so usklajevanje, ljubeče sprejemanje kompromisov, komunikacija in skupno sprejemanje odločitev pomembnejši od same pogostosti spolnih odnosov, vendar odgovori tudi na vprašanje »kako pogosto«. Njen odgovor? »Vsaj enkrat na teden, še bolje pogosteje.«

Kakšna je njena razlaga?

1. Povprečje dejansko obstaja.

Seveda gre za presek izredno različnih življenjskih slogov, od tistih, ki imajo spolne odnose enkrat letno, do tistih, ki jih imajo vsak dan. A v povprečju imajo poročeni pari spolne odnose približno sedemkrat mesečno oz. enkrat do dvakrat tedensko.

2. Tako možje kot žene potrebujejo spolne odnose.

Tako žensko kot moško telo je ustvarjeno za spolne odnose. To ne pomeni, da človek brez njih ne more živeti, daleč od tega. A raziskave potrjujejo, da je življenje poročenih parov, ki imajo redne spolne odnose, tako v čustvenem kot zdravstvenem pogledu boljše od tistih, ki to zakonsko dolžnost izpolnjujejo redkeje.

3. Odnos potrebuje redno povezovanje, da raste.

Če bi se z možem oz. ženo pogovarjali le enkrat mesečno, si ne bi bili več blizu. Enako je s »fizičnim dialogom«, s katerim ustvarjamo zaupnost in bližino.

»Kvaliteten čas ni dovolj«

Po mnenju Parkerjeve je eden najbolj destruktivnih konceptov mit o »kvalitetnem času«. Ta je seveda pomemben, a ravno tako šteje tudi »količina«. Izgubljenega časa ne moremo nadomestiti z redko posejanimi čudovitimi zmenki. Enako je z intimnostjo.

»Spolnost lahko primerjamo s spancem,« pravi Parkerjeva. »Če se želimo spočiti, potrebujemo kvaliteten spanec. A nihče si ne upa trditi, da bi nam zadostovala ena ura kvalitetnega spanja na noč. Potrebujemo oboje, kvaliteto in kvantiteto. To velja za spanec. Enako velja za spolnost v zakonu.«

Kaj o spolnih odnosih v zakonu pravi Sveto pismo?

V Svetem pismu jasno piše, naj se spolnosti v zakonu vzdržimo le za kratko obdobje in z dobrim razlogom. Prvo pismo Korinčanom pravi: »Ne odtegujta se drug drugemu, razen morda za nekaj časa, in sicer sporazumno, da se bosta lahko posvetila molitvi. Potem pa bodita spet skupaj.« (1 Kor 7,5) Sveto pismo zakonce torej poziva k rednim spolnim odnosom!

Seveda je v zakonu treba upoštevati vse predvidljive in nepredvidljive ovire. Od zdravstvenih težav, fizične odsotnosti zaradi dela in kronične neprespanosti ob majhnih otrocih, do »lovljenja« neplodnih dni ob uporabi naravnih metod načrtovanja družine. Včasih se zdi, da gre za misijo nemogoče. A tudi v obdobjih, ko nam pogosti spolni odnosi enostavno ne uspejo, se zanje še vedno lahko trudimo.

V nobenem primeru pa ne gre za tekmovanje, v katerem poskušamo doseči čim boljši rezultat, ampak za čudovito darilo, ki ima v zakonu izjemno pomembno mesto, zato je prav, da jo postavimo za eno od prioritet in se zanjo zavestno trudimo.

Parkerjeva za konec napiše tole spodbudo: »Povedati hočem, da so pogosti spolni odnosi pomembni. Poročeni pari se morajo za zdravje svojega odnosa povezovati na številne različne načine. Eden od teh načinov je tudi fizična intimnost.«

Vir: hotholyhumorous.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja