Matt in Cameron Fradd: Ni nujno, da je spolnost vsakič magična

Vir: zajem zaslona Youtube videa Pints with Aquinas/Na sliki Cameron in Matt Fradd

“Kako pogosto bi morala imeti spolne odnose?” je vprašanje, ki si ga zagotovo zastavi vsak zakonski par. Jessica Parker, ameriška krščanska avtorica in raziskovalka na področju spolnosti v zakonu, pravi: “Vsaj enkrat na teden, še bolje pogosteje.” Vendar če vzamemo v zakup, da je vsak par drugačen in da vsak odnos gre skozi različne “letne čase”, zgornje povprečje zna koga spraviti v nelagodje.

Zakonca Cameron in Matt Fradd (Matt vodi znan podkast Pints with Aquinas, Cameron pa podkast za ženske Among the Lilies) pa na to vprašanje gledata drugače, pravzaprav sta mnenja, da gre za napačno vprašanje. Kaj mislita s tem?

Vprašanje, ki odgovarja na globljo potrebo

Kar determinira spolno življenje zakoncev, je predvsem to, v kateri sezoni življenja sta.

V podkastu Cameron izpostavi, da je glede spolnosti preveč enostavno reči: “1-krat tedensko pojdita na zmenek, večerjo, ustvarita si nekaj posebnega” itd. Pri tem opiše dejansko stanje zakoncev, kjer za nekoga “dovolj pogosto” pomeni vsak dan, za drugega dvakrat tedensko, za nekoga tretjega pa zaradi ženinega nedavnega poroda ali carskega reza to ne bo mogoče še nekaj tednov.

Kajti, kar determinira spolno življenje zakoncev, je predvsem to, v katerem obdobju življenja sta. Zato Cameron predvsem vidi kot pomembno, da zakonca spremenita način, kako na spolnost gledata. Ne toliko z vprašanjem “kolikokrat bi morala …”, ampak “kako te naj ljubim v tem obdobju, v katerem sva?” S tem bi se oba razbremenila misli, če sta normalna in če “dovolj pogosto”, in se osredotočila na tisto, kar tisti hip ohranja njuno povezanost. Včasih je za dober začetek dovolj že vprašanje “Kako si?” ali “Kaj lahko storim, da ostaneva ljubeča, pozorna (tudi intimna) kljub napornemu vsakdanu?”

Mož lahko naredi veliko spremembo

Trenutki zase dajo ženi, da ponovno pride v stik s seboj, s svojo ženskostjo in dobi nazaj tisti občutek, da je njeno telo samo njeno.

Cameron v tem oziru izpostavi obdobje zgodnjega materinstva, ko je telo ženske-mame otroku na voljo ves čas (lahko bi izpostavila tudi katerokoli drugo obdobje, ko je žena preobremenjena). Pri tem poudari, da mora žena biti iskrena in se o svojem počutju z možem tudi pogovoriti. Kakor še pove, se je tega morala naučiti tudi sama, se pravi, izraziti svoja občutenja: “Imava majhne otroke, ki me fizično potrebujejo ves dan – dojim, tolažim, uspavam, nosim, otroci se k meni stiskajo, se vame zaletavajo itd. Na vsake toliko ur vstanem, ne spim, zvečer me čaka uspavanje in pomivanje posode … in težko preklopim iz ‘mame’ v ‘ženo’.”

Rešitev vidita predvsem v tem, da mož prevzame del ženinega bremena – zvečer pomije posodo, da otroke spat, ženi pa predlaga, naj ta čas izkoristi zase, da si odpočije oziroma počne karkoli, kar ji pomaga, da bo malce zadihala. Kajti ti trenutki zase dajo ženi, da ponovno pride v stik s seboj, s svojo ženskostjo in dobi nazaj tisti občutek, da je njeno telo samo njeno. Vse to ji pripomore, da lažje in bolj svobodno sprejme dotik in bližino svojega moža. Brez tega premora pa bi ji vsak naslednji fizični stik bil samo breme oziroma bi se ga rajši izogibala.

Ni nujno, da je vsakič magično

Ob koncu debate o pogostosti spolnih odnosov v zakonu Matt izpostavi eno od Cameroninih misli: “Včasih je, kar je, in ni nujno, da mora vsakič biti magično in romantično.” Kajti če bi se za spolne odnose odločali samo takrat, ko so okoliščine najbolj ugodne, ko je vse popolno in sproščeno, potem se zakonci ne bi ljubili tako pogosto, še pripomni. Zato pravi, da je veliko bolje, da smo intimni drug z drugim tudi ob “nečarobnih” dneh, kot pa da čakamo na redke “posebne trenutke”.

Oba pa vidita pomembnost v tem, da je pogovor o spolnost nekaj, kar se med zakonci mora zgoditi pogosto. Naj si povesta, kaj je nekomu všeč, kaj pa bi še morda morala izboljšati … Predvsem pa bi se moral slišati stavek: “Rad/a bi, da bi imela več takšnih trenutkov. Kaj lahko storiva, da bi se to večkrat zgodilo?”

Preberite si še o enem zelo zanimivem in aktualnem podkastu z Mattom Fraddom in Jason Evertom: Transspolnost – odgovoriti z resnico in sočutjem.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Pri naravnem načrtovanju družine nek stalen urnik ne pride v poštev, pač pa se par omejuje na neplodne dni. Če je plodno obdobje dolgo, je priložnosti ta spolnost bolj malo.

 2. Plodnih dni je v mesecu 5-6 dni,če je menstrualni ciklus urejen. Tako da je časa za spolnost veliko.
  Res pa je,da naravno načrtovanje družine zahteva veliko odgovornosti,discipline,pogovorov itd.
  Kar pa ne more vsak,ker tudi določeni ljudje te potrebe ne prepoznajo. Lažje je namreč vzeti kontracepcijsko tableto,četudi zdej že kar dolgo vemo,kakšne stranske učinke pusti.

  1. Se popolnoma strinjam. Tudi razni obročki, mirena, diafragma itd. so kot tujki v telesu in si ne predstavljam žensk, ki se s tem mučijo. Lahko povzročijo tudi vnetja in druge nepravilnosti.
   NND je najbolj prijazna telesu, zahteva pa disciplino in odgovornost. Ni za vse!
   Je pa žal tako, da ljudje nismo preveč odgovorni in ko je lušno, je lušno.
   Koliko sirot je na tem svetu, ki so se rodili neodgovornim staršem. Koliko otrok potem konča v sirotišnicah ali pa kje na ulici, če jih niso odpravili že pred rojstvom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja