Ustvarite si svojo cvetno gredico!

Foto: Canva

Ste za en pušeljc?

Naše narodno izročilo pravi, da je vsak vrtiček lahko, kljub negovanim zelenjadnicam, veliko lepši, če ga krasi tudi cvetje. Ker se le-tega lahko tudi reže in uporabi za krašenje miz, poličk, kapelic in oltarjev, kaže resno razmisliti, da bi cvetlicam na vrtu namenili še malo več prostora. Saj vrt vendar ni namenjen samo temu, da na njem pridelujemo telesno hrano! Vrt nas hrani tudi z lepoto in vonji. In prav to dvoje lahko s šopki prinesemo tudi v notranje prostore.

Zdajle je še pravi čas, da kaj posejemo, kupimo kakšno sadiko ali grmiček. Če bomo dobro načrtovali, bo različno cvetje pri hiši vse tja do pozne jeseni.

Cinije

Cinije so enoletnice in čisto preproste za gojenje. Obstajajo različnih barv, polnjenosti cveta in velikosti. Zdaj je še zadnji čas za setev, lahko pa seveda kupite sadike. Grmički bogato cvetijo vse poletje do prve slane. Bolj jih boste rezali, bolj bogato bo cvetje. V vazi zdržijo kak teden.

Foto: Canva

Tagetes ali žametnice

Tudi te so zelo preproste za gojenje. Lahko jih sejemo ali kupimo sadike. Poznamo žametnice zelo različnih višin in oblik ter velikosti cvetov. Barvna paleta sega vse od limonino rumene, preko sončno rumene, opečnate, vse do rjave in kostanjeve rdeče. Žametnici zaradi močnega vonja nekateri rečejo tudi smrdljivka. Njen vonj zelo uspešno odganja strune in če imate v vrtu težave z njimi, si s sadikami tagetesa lahko precej uspešno pomagate.

Sončnice

Kdo jih ne pozna, teh ljubiteljic sonca? Če se boste odločili zanje, potem izbirajte ne previsoke sorte, ki imajo po več manjših cvetov (ki so v resnici socvetja). Nekatere ne proizvajajo cvetnega prahu in te so še posebej primerne za šopke. Večcvetne sončnice pocvitajo tudi do dva meseca, jih pa lahko ponovno sejemo sredi poletja, da nam bodo v okras vse do zmrzali. Cvetijo v rumeno oranžno rjavih odtenkih.

Kozmeje

Kozmeje cvetejo v belo, roza, vijoličnih barvah in čeprav izgledajo nežne in krhke, so v resnici trpežne. Še je čas, da jih posejete. Vzklijejo hitro in bodo kmalu nudile barvito veselje.

Foto: Canva

Zajčki

Zajčki so ene od cvetlic, ki so nekoč lepšale vsak vrt. Tudi letos jih lahko še posejete. So pisanih, veselih barv, od belih, rumenih, do rožnatih in rdečih. Primerne so za gredice posode in rezano cvetje.

Srčki

Srčki pa so za razliko od ostalih, trajnice. Torej jih posadimo enkrat in vsako pomlad bodo na novo zrasle iz korenine. Cvetejo v glavnem od maja do junija. Letos, ko je pomlad pohitela, pa so  ponekod že v polnem razcvetu. Barve cvetov so bele in rožnate. Njihova prednost je to, da odlično prenašajo tudi delno senčno rastišče.

Astre

Tudi astre so trajnice. Cvetejo v odtenkih od bele, preko vijoličaste, pa vse do modre. Njihov razcvet se začne šele tedaj, ko poletne lepotice počasi odcvetajo. Visoke so od pol metra, pa vse do metra in pol. Višje kot so, bolj so občutljive na veter. Najvišjim sortam je pametno priskrbeti kakšno oporo. Zelo hitro se razraščajo, zato je treba vsakih nekaj let koreninsko grudo razdeliti.

Foto: Canva

Dalije

Vam povem eno skrivnost? Dalije so moje najljubše rože. Naravnost obožujem jih. Njihova pestrost obsega višino, velikost, obliko in barvo cvetov. Čudovite so na gredicah, prelepe v posodah, očarljive v šopkih. Razmnožujejo se z gomolji, ki jih sadimo, ko mine nevarnost pozebe. Jeseni gomolje izkopljemo in jih hranimo na temnem in hladnem mestu do pomladi.

Potonike

Tudi potonike so trajnice, ki prezimijo kot korenine v zemlji. Pomlad ni najboljši čas za njihovo sajenje. Bolje se vrastejo na jesen. Ko pa jih enkrat imate ne vrtu, so nezahtevne in preprosto čudovite. Pravijo, da preživijo vrtnarja, ki jih je zasadil. Žal pa niso zelo dolgocvetoče, tako da je treba ob njih uživati zelo intenzivno. Zelo bogato in razkošno delujejo v šopkih. Mnoge sorte tudi opojno dišijo. In ja, sem omenila, da jih obožujem?

Torej, ste vsak teden za nov domač pušeljc?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Spomnim se še tistih časov, ko sem bila še otrok. Nam so cinije rasle kar v njivi. Na vrtu so nam rasle cinije, astre, marjete, potonike, zdaj pa se mi zdi, da nič več ne uspeva tako kot včasih. Seješ astre, ne pride nič ven, seješ cinije, jih pride ven samo nekaj, edino sončnice so pri nas dokaj vztrajne in so se mi razširile po celem vrtu, tako, da jih moram sproti redčiti.
    Ja, čudovito je videti gredice polne cvetlic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja