5 konkretnih predlogov, kako lahko v svojem domu povečate samooskrbo

Foto: Shutterstock

Živimo v času vse večje okoljske ozaveščenosti, ideja o samooskrbnem in samozadostnem bivanju, življenju z naravo in zmanjševanju vpliva na okolje pa postaja vse bolj priljubljena. Cilj takšnega življenja, ki pripomore tudi k izboljšanju kvalitete življenja, je zmanjšanje ekološkega odtisa z uporabo obnovljivih virov energije, trajnostnim ravnanjem z odpadki in učinkovito rabo virov. Izberite samooskrbo in prevzemite odgovornost za svoje življenje ter spremenite svet na bolje!

Kako se je lotiti v vašem domu?

1. Pridelava hrane

Eden bolj priljubljenih načinov samooskrbe je vrtnarjenje. Tega se lahko lotite ne glede na to, ali imate velik vrt ali le nekaj lončkov na okenski polici ali balkonu. Če imate za hišo zelenico, jo brez težav spremenite v vrt, zasadite kakšno sadno drevo in zelišča. Imeli boste nadzor nad kakovostjo pridelane hrane, ki vam bo na dosegu roke. Če nimate prostora, so vertikalni vrtovi idealna praksa za vas. V primeru, da imate dovolj prostora, pa se lahko odločite tudi denimo za vzrejo piščancev za zagotavljanje jajc in mesa, koz za mleko itd.

Če ne morete sami pridelati hrane, kupujte lokalno in sezonsko. To podpira lokalno ekonomijo in zmanjšuje ogljični odtis, povezan s prevozom hrane. Pa tudi kakovost hrane je neredko višja.

2. Gospodinjstvo

S proizvodnjo hrane je navadno povezano njeno shranjevanje; tu pridejo na vrsto samooskrbne prakse vlaganja, sušenje, zamrzovanja, fermentacije …

A tudi širše je skrb za gospodinjstvo še eno od področij, kjer je samooskrba še kako mogoča, prav tako lahko veliko prihranite; od izolacije doma za zmanjšanje potrebe po ogrevanju in hlajenju, do izdelave doma izdelanih čistil in detergentov (kis, soda bikarbona ipd. delajo čudeže), uporabe energetsko učinkovitih žarnic in naprav ter vpeljave preudarnih praks rabe energije.

Izdelate lahko tudi naravne izdelke za osebno nego, kot so mila, šamponi, losjoni in zobne paste, s čimer zmanjšate svojo odvisnost od industrijsko izdelanih izdelkov.

Če se naučite osnov šivanja in popravljanja oblačil, lahko podaljšate njihovo življenjsko dobo in zmanjšate potrebo po novih nakupih. Doma lahko izdelate določene tekstilne izdelke naredite sami. Razmislite tudi o izmenjavi oblačil s prijatelji ali sodelovanju na lokalnih izmenjavah oblačil.

3. Energetska samooskrba

Odvisnost od tradicionalnih virov energije lahko zmanjšate z namestitvijo sončnih celic, ki vam pomagajo do energetske neodvisnosti, nižjih stroškov za energijo, manjši pa je tudi vaš vpliv na okolje. Z odločitvijo za sončno elektrarno podjetij SONCE energija in SUNContract bo energije dovolj za vaše dnevne potrebe. Poleg tega pa boste viške proizvedene energije lahko uporabljali kasneje, jih s paketom Družinska samooskrba delili s svojimi bližnjimi širom po Sloveniji ali jih prodali ter pridobljen bonus izkoristili za kritje stroškov v času, ko sončna elektrarna energije ne bo proizvajala. Sončna elektrarna z baterijo pa omogoča celovito energetsko samooskrbo tudi brez letnega netmeteringa in vsem, ki ste dobili zavrnjeno soglasje. Če živite v bloku ali bi želeli investirati v zeleno energijo, pa to lahko storite tudi z »najemom« sončne elektrarne prek NFT-jev!

Za več informacij in ponudbo izpolnite obrazec na njihovi spletni strani ali pišite na [email protected].

4. Učinkovito gospodarjenje z vodo

Svojo odvisnost od tradicionalnih virov energije lahko zmanjšate tudi z uporabo deževnice za zalivanje vrta, pranje avtomobila, pa tudi splakovanje stranišča in pranje perila. Poraba vode se dodatno zmanjša z napeljavo za varčevanje z vodo.

5. Zmanjšajte količino odpadkov

Prizadevajte si za minimalno proizvodnjo odpadkov z zmanjšanjem potrošnje, ponovno uporabo, popravljanjem in recikliranjem. To lahko denimo storite tako, da ne kupujete ali se izogibate kupovanju izdelkov v plastični embalaži ali plastičnih izdelkov na splošno, pa tudi s kompostiranjem.

Prakse samooskrbe dokazano zmanjšujejo stres, izboljšujejo razpoloženje in povečujejo občutek zadovoljstva, hkrati pa prinašajo občutek povezanosti z naravo, nas vračajo k preprostosti, trajnosti in večji kakovosti življenja, ki pripomore lepši prihodnosti našega planeta.

*Prispevek je pripravljen v sodelovanju s podjetjema SONCE energija in SunContract.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja