Spoznajte različne vrste nosilk

Thumbnail

Trakovi, kengurujčki, slingi, mehke nosilke, slingi z obroči … Novopečeni straši so lahko ob vsej poplavi pripomočkov zmedeni in negotovi.

Če ste v pričakovanju dojenčka ali pa je ta že pokukal na svet in veliko časa preživi na vaših rokah, morda razmišljate o nakupu kakega pripomočka za nošenje.

A katerega izbrati? Ta prijateljica prisega na to, neka druga ima odlično izkušnjo z nečim drugim, tretja pa tistega sploh ni mogla uporabljati.

Če ste v dilemi pred nakupom, pa si lahko katero od v nadaljevanju opisanih nosilk na sedežu iskreni.net na Nazorjevi v Ljubljani tudi izposodite za dva tedna in ugotovite, ali je to to, kar potrebujete (več informacij tukaj).

 

Izposojevalnica nosilk iskreni.net

Kako prepoznati dobro nosilko?

Med kriterije za dobro nosilko najprej uvrščamo to, da podpira otrokov naravni položaj in mu nudi zadostno oporo. Še posebej za nošenje majhnih dojenčkov, moramo zato preveriti, ali nosilka:

 • omogoča razširjen in navzgor pokrčen položaj nogic,
 • ali nudi zadostno oporo hrbtenici, ki mora biti z vseh strani podprta in zaokrožena v C obliki,
 • nudi oporo v vratu,
 • se prilagaja otroku in tistemu, ki nosi,
 • je kakovostno izdelana in iz primernih (preverjenih) materialov.

 

Tkan trak Hoppediz žakard oranžen

Tkani trakovi

So najbolj univerzalno uporabni, saj omogočajo tako nošenje novorojenčkov kot malčkov in celo starejših otrok. Omogočajo nošenje spredaj, zadaj in na boku, različnih načinov zavezovanja je ogromno. Seveda pa se je zavezovanja potrebno naučiti, kar se v začetku morda zdi zahtevno, ob redni uporabi pa hitro postane rutina.

Slaba stran je lahko njegova dolžina, saj predstavlja kar nekaj metrov blaga. V deževnem vremenu je nameščanje nad mokrimi tlemi zato lahko malce zahtevnejše. Včasih pa nam ta količina blaga pride tudi prav, saj jo lahko uporabimo kot odejico, ruto ipd..

Za večino tehnik zavezovanje bo za starša povprečne velikosti zadostoval trak dolžine okrog 4,5 m, za večje starše pa 5,2 m. 

Tkani trakovi so lahko iz različnih materialov, vsi v naši izposojevalnici so iz bombaža. Pomembno je, da so tkani na poseben način, ki jim omogoča nekaj diagonalne raztegljivosti, ne raztezajo pa se po dolžini in širini ter s tem nudijo dobro oporo.

Med vzorci so najpogostejši črtasti vzorci ali žakard vzorci z zelo pestrimi motivi. Žakardni trakovi so običajno nekoliko tanjši od črtastih, so tudi dražji. 

Dobra stran kakovostnih tkanih trakov je tudi v tem, da so izredno trpežni, se zelo malo obrabijo (z uporabo celo pridobijo na mehkobi), zato se tudi nakup rabljenih izplača, prav tako pa jih je zelo enostavno prodati naprej, ko pri vas odslužijo svoje. Če jim ne najdete kakega novega načina uporabe, na primer:

 

 

V naši izposojevalnici imamo:

 • Lenny Lamb, črtast vzorec, 5,2 m
 • Hoppediz, žakard vzorec, oranžen, 4,6 m

Pisan trak Lenny lamb 5,2 m, vzorec črte (Indian Summer)

Woven Wraps – manufacturer’s shop

 

Oranžen trak Hoppediz 4,6 m, vzorec žakard (Los Angeles orange)

 

 

Elastični trakovi

 

Raztegljivi oz. elastični trakovi iz džersija so med slovenskimi starši zelo priljubljena izbira. So cenovno ugodni, mehki in prijetni na otip, zelo primerni za novorojenčke.

Način zavezovanja je nekoliko drugačen kot pri tkanih trakovih in ravno tako zahteva določen proces učenja, ki pa ga ni težko osvojiti (niso pa redki primeri, ko starši elastičen trak premalo tesno namestijo!). So primerni za nošenje spredaj, ne omogočajo pa (varnega) nošenja na hrbtu.

Na račun svoje elastičnosti po določeni teži otroku ne nudijo več dovolj opore, zato je meja njihove (udobne) uporabe okrog 7 kg otrokove teže. Zelo živahnim otrokom včasih nudijo malce premalo opore, saj jih lahko raztegujejo v želeno smer.

So nekoliko toplejši od tkanih trakov.

V naši izposojevalnici imamo:

 • Boba wrap (vijoličen)

 

 

Mehka (strukturirana/ergonomska) nosilka

 

Gre za nosilko, ki je zelo enostavna za uporabo in omogoča hitro nameščanje, saj ima nastavljive naramnice in ledveni pas, zapenja se z zaponkami. Posebno učenje zato ni potrebno.

Je nekoliko manj prilagodljiva od recimo trakov, zato ni priporočljiva za uporabo pri majhnih dojenčkih (v prvih mesecih), saj jim ne nudi optimalne podpore z vseh strani. 

Običajno imajo prišito dodatno kapuco, ki služi predvsem dodatni opori za glavico pri spečem otroku, lahko tudi zaščiti pred soncem. 

Od nekaterih podobnih pripomočkov, kot so na primer t. i. »kengurujčki«, se razlikujejo predvsem po tem, da omogočajo anatomsko ustrezen položaj otroka – z razširjenimi in navzgor pokrčenimi nogicami, ki imajo oporo do pod kolena (ne bingljajo navzdol). 

V naši izposojevalnici imamo:

 • Boba Carrier 4G (vzorca Tweet in Peak)

 

 

 • Fidella Fusion (Outer space lilac)

 

 

 • Isara Galaxy (standardna velikost)

 

Sling z obroči

Gre za krajši tkan trak, ki pa ima ne enem koncu nameščena dva kovinska obročka. Sling z obroči je dokaj enostaven za nameščanje, je kratek in tako praktičen za situacije, ko otroka velikokrat prestavljamo ven iz nosilke in nazaj v njo.

Slingi z obroči so namenjeni predvsem nošenju na boku, čeprav je možno tudi nošenje spredaj (manjši otroci) in pogojno na hrbtu (večji otroci).

Sling z obroči lahko nosimo le tako, da je vsa teža na eni rami, kar je po določenem času nošenja (in teži) lahko naporno za tistega, ki nosi.

V naši izposojevalnici imamo:

 

  • Sling z obroči Lenny Lamb

   

   

  Za iskrene odnose.
  Pridružite se naročnikom iskreni.net!

  Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
  Hvala vam!

  Preveri pakete

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja