Dvoletnik v nosilki – razvajenček?

pavlic_4

Gotovo je marsikomu padlo v oči, da so najnovejše nosilke na trgu namenjene uporabi od novorojenčka pa vse do malčka oziroma celo starejšega otroka. A že pred njimi so obstajale prav posebne nosilke – nosilke namenjene malčkom (t.i. “toddler” nosilke). Morda se kdo ob tem sprašuje: zakaj bi malčka (ali pa – Bog ne daj – starejšega otroka) sploh nosili? Saj vendar zna hoditi!

Komu pade na pamet, da bi nosil enoletnika? Sploh, če ta že hodi!

Starši, ki s(m)o svoje otroke nosili od rojstva, smo z nošenjem nadaljevali, tudi ko je otrok postal malček ali že shodil. Po eni strani se zdi to čisto naraven proces v načinu starševstva. Če nosiš od rojstva, potem z nošenjem brez pomislekov nadaljuješ tudi po magičnem mejniku, ko se dojenček prelevi v malčka. Čez noč se namreč prav nič ne spremeni: otrok še vedno potrebuje in išče bližino, nošenje je še vedno praktično. Zato mnogim staršem na vprašanja, do katerega leta “lahko” nosijo svojega otroka, odgovarjam, da je pravi odgovor tak, kot čutijo sami. Pravzaprav bi lahko rekli, da zagriženim nosačem njihovo telo pove, do kdaj: dokler zmorejo. Zdi se, da je z nošenjem podobno kot z dojenjem: dokler ustreza obema, tako mamici (ali očetu) ter dojenčku/malčku, je nošenje dobro (primerno, sprejemljivo, če hočete).

Poleg bližine, po kateri hrepenijo tudi malčki in starejši otroci in ki jo lahko v nosilki zelo udobno ponudimo, ima nošenje malčkov še številne druge prednosti.

Nekaj prednosti nošenja malčkov 

Če naštejemo zgolj nekaj najbolj praktičnih, ki olajšajo vsakdan družinice:

  • Z malčkom je dojenje v nosilki še bolj enostavno kot poprej, saj sedaj oba stvar že “obvladata”. Poleg tega pa sta v nosilki skrita pred pogledi – ki bi lahko bili neodobravajoči. 

  • Ko otrok shodi, se minute njegove samostojne hoje in minute, ko bi se nesel, pogosto menjujejo. Zelo priročno je torej, če imamo pri sebi nosilko, saj jo lahko hitro uporabimo, ko se otrok naveliča hoje – nošenje pa olajšamo predvsem sebi (nošenje v nosilki je bistveno bolj udobno kot nošenje na ramenih ali na rokah).

Če vse doslej našteto še nekako odobravate, pa se morda še vedno sprašujete, zakaj bi nosili dvoletnika – taki otroci so vendar že “veliki”.

Nosilka za malčke – doma in po svetu

Iz lastne izkušnje lahko naštejem kar nekaj primerov, ko nam je nosilka omogočila dejavnosti ali izlete, ki jih brez nje ne bi mogli izpeljati ali si jih zaradi varnosti sploh ne bi upali upali lotiti.

Prav posebno poglavje so potovanja. Mi vozička sicer nikoli nismo uporabljali, a tudi če bi ga, si ne predstavljam, Če nosiš od rojstva, potem z nošenjem brez pomislekov nadaljuješ tudi po magičnem mejniku, ko se dojenček prelevi v malčka.da bi ga tovorili s sabo na letalo in z njim potovali na potovanjih z nahrbtnikom. Od našega prvega potovanja – pa vse do danes – vzamemo s sabo samo nosilko. Kako enostavno je potovati z nahrbtnikom na hrbtu in nosilko z otrokom spredaj v primerjavi z okornimi vozički, verjetno ne rabim posebej izpostavljati, kajne?

In prav na potovanjih z otroci se ponudijo dogodivščine, v katerih je uporaba nosilke ključna. Ne samo pri transportu, ogledih in delih poti, ki jih lahko predvidimo, pač pa tudi pri vrsti drugih aktivnosti (tukaj še enkrat poudarjam, da bi take aktivnosti seveda lahko izpeljali tudi brez nosilke, a bi bili glede varnosti v velikih skrbeh). 

Če ne bi imeli nosilke za malčke, se ne bi družinsko povzpeli na vrh majevske piramide – stopnice so bile prestrme in preveč razsute, da bi dvoletnico samo spustila na vrh. Tako pa smo z nosilko na hrbtu lahko vsi uživali v pogledu na brezmejna prostranstva džungle z vrha.

Če ne bi imeli nosilke za mačke, bi težko raziskovali neolitske poslikave v ogromni bolgarski jami. Ne samo da je bil teren zelo spolzek, tudi najina štiriletnica je bila do teme in novega prostora sprva zelo zadržana. Del poti je lepote narave in zanimive poslikave občudovala iz nosilke na atijevem hrbtu, ko pa se je navadila na do takrat neznani ambient, je pot nadaljevala sama.

Tudi če niste strastni popotniki in raje raziskujete domače loge, je nosilka za malčke pripomoček, ki vam lahko pride zelo prav. Enako kot na potovanjih se tudi na naših izletih večkrat izkaže za nadvse priročno. Če imamo s seboj nosilko, potem sva z možem brez skrbi, da bi izbrala predolgo ali preveč zahtevno turo. Če je teren preveč zahteven – hop v nosilko, če sta pot v eno smer in kosilo na vrhu najino planinko utrudila – hop na hrbet. Ona se spočije, midva pa imava med tem še čas zase.

In ne, v tem času se ne pogovarjava o tem, kako razvajena je, ker jo kdaj neseva še pri njenih štirih. Pač pa o tem, kako ljubka je, ko si včasih prav skozi »Ati, nesi me!« zaželi izkaz ljubezni.

Foto: osebni arhiv avtorice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.