Nošenje v mrzlih dneh – nekaj nasvetov

Thumbnail

Dnevi postajajo vse hladnejši in mamice, ki so še nedolgo nazaj brezskrbno nosile svoje otroke v nosilki ali v traku, me sprašujejo, kako naj oblečejo sebe in svojega otročka, da jima bo na sprehodu dovolj toplo in prijetno. V nadaljevanju bom zato podala nekaj nasvetov in predlogov iz lastnih izkušenj.

Nošenje v hladnih dneh

Ne glede na to, kdaj začnemo nositi (poleti ali pozimi), moramo imeti v mislih, da stik telesa s telesom (koža na kožo) greje. Zaradi tega moramo biti pozorni, da svojih dojenčkov ne oblečemo preveč. Če bo dojenčku v nosilki ali traku vroče, bo postal nemiren, začel bo jokati in vaš poskus nošenja se ne bo prav dobro končal. Zato bodite pozorni, kako boste dojenčka oblekli – tudi to lahko vpliva na izkušnjo nošenja.

Če se zdi izbira primerne garderobe enostavna v toplih dneh, ko nas ne skrbi tako zelo, da bi se naš dojenček prehladil, ali v dneh, ko je doma in na sprehodu približno ista temperatura … postane izbira precej bolj zapletena, ko nastopijo ohladitve.

Pa vendarle, prvi in zelo preprost nasvet, ki bi ga rada podelila z mamicami in očeti, je: toplo plast obleke (jakno, vetrovko, bundo) oblecite čez sebe in čez otroka.

Kako boste otroka oblekli, vpliva na izušnjo nošenja.Kadar zunaj ni prehudega mraza, je najlažje, da otroka pustimo oblečenega tako, kot je oblečen doma, ga namestimo v trak ali v nosilko, nato pa čez oba oblečemo jakno, vetrovko – torej takšno plast, ki bi jo oblekli, če bi šli ven sami. Jakna naj bo dovolj velika oziroma široka, da boste z njo lahko pokrili otroka (če ga nosite spredaj ali na hrbtu). Z jakno, ki jo boste obleki čez sebe in čez otroka, boste lahko enostavno prilagajali »temperaturo«. Če se bosta ob hoji v hrib ali na soncu segrela, jo boste lahko odpeli in vaju malce ohladili.

Sedaj, ko so dnevi hladnejši, predlagam, da otroku in sebi oblečete dodatno plast – kak pulover ali flis – na vrh pa jakno ali bundo, zapeto čez oba.

Šele ko bodo temperature zelo nizke, pa predlagam, da otroka oblečete v kombinezon. Nam se je kombinezon neprimerno bolje obnesel kot bundica, saj je vedno ostal na svojem mestu (bunde zlezejo gor in razkrijejo hrbet otroka, včasih jih celo težko namestimo), hkrati pa kombinezon greje tudi noge. Zato je moj osebni nasvet, da v mrzlih zimskih dneh otroku namesto bunde raje oblečete enodelni kombinezon. Nošenje v traku bo sicer nekoliko oteženo – zaradi materiala kombinezona boste trak težko vezali, ker bo vse skupaj polzelo. Morda si v mrzlih dneh življenje olajšate kar z nosilko in trak prihranite za topel dom ali tople dni.

Ne pozabite na kapo in tople nogavice ali škorenjce

Če smo nekoliko razdelali, koliko in kakšne plasti naj nadenemo nase in na otroka v hladnih in mrzlih dneh, naj poudarim, da moramo posebno skrb nameniti otrokovi glavi in nogam – to sta namreč dva dela, ki sta najbolj izpostavljena in čez katera se bo otrok najhitreje hladil. Zato ne pozabite na kapo in v mrzlih dneh tudi na kapuco. Najlažje bo, če boste otroku oblekli pulover s kapuco in mu boste kapuco potegnili kar čez kapo. Če imate kombinezon s kapuco, nadenite še tole. Kapuca namreč ne bo ščitila in grela samo dojenčkove glave, ampak tudi vrat – tako mu bo prijetno toplo. Namesto kapuce lahko uporabite tudi podkape oziroma kape, ki grejejo tudi vrat.

Poleg glave in vratu pa ne pozabite na noge – otroku oblecite debele nogavice, obujte tople čevelje in bodite pozorni, da bodo njegove noge ves čas tople.

Oblačila za nošenje ali moževa jakna?

Na trgu lahko najdemo številna prekrasna oblačila, ki so oblikovana posebej za nošenje. Mamice puloverjev in plaščev, ki so narejene posebej za nošenje, kar ne morejo prehvaliti. Če vam vaša denarnica dopušča, si privoščite kakšno, saj tudi odlično zgledajo. Lahko pa si preprosto sposodite moževo ali kupite kakšno (običajno) v večji številki ter tako prihranite kak evro. Važno je, da bo izbran kos dobro grel vas in vašega otroka … No, pa tudi, da se boste v njem dobro počutili.

Foto: osebni arhiv avtorice

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.