Nova generacija nosilk

Thumbnail

Mehke strukturirane nosilke so gotovo najbolj priljubljene nosilke v Sloveniji. Če se starši odločijo za nakup zgolj ene nosilke, je to običajno prav mehka strukturirana nosilka. Sinonim za nosilko ali pa kar za nošenje na splošno (spet poudarjam – pri nas) je Boba. A Boba je zgolj ena izmed znamk za nosilke … Obstaja jih seveda še cel seznam. V zadnjih letih se je ponudba nosilk razširila tudi na našem tržišču in tako vedno bolj znane postajajo tudi nosilke Ergobaby, Tula, Isara, Fidella …

Ko starši ugotovijo, da ne obstaja samo ena nosilka – Boba, ampak da je možnosti za izbiro več, se pogosto zmedejo in se težko odločijo, katero nosilko bi kupili.

Kako izbrati pravo nosilko?

Kako se torej znajti v vsej izbiri nosilk?

Strukturirana mehka nosilka – torej nosilka, ki omogoča ergonomski položaj otroka –, je v vsakem pogledu dobra izbira, saj omogoča pravilno (ergonomsko) nošenje. Kljub vsemu je med nosilkami različnih proizvajalcev in različnih modelov tudi nekaj razlik.

Preizkusite več različnih nosilk in s tem ugotovite, katera nosilka je najbolj primerna za vas in za vašega dojenčka.

Zato kot svetovalka za nošenje staršem, ki bi radi nosili in se odločajo za nakup nosilke, vedno predlagam, da preizkusijo več različnih nosilk in s tem ugotovijo, katera nosilka je najbolj primerna zanje in za njihovega dojenčka. (Različne nosilke lahko preizkusite tudi na osebnem svetovanju, ki ga ponujamo pri Iskreni). Dejstvo je, da imamo mamice različne postave in da imajo različne postave tudi dojenčki. Zato ni nujno, da bo nosilka, ki je vaša najboljša prijateljica kar ne more prehvaliti, najbolj udobna tudi za vas.

Nosilke so namreč standardizirane in omogočajo le delne nastavitve – v nasprotju s trakovi, ki se z vezanjem pravzaprav zlijejo z nami in z dojenčkom. In prav zaradi svojega modela (velikosti) in omejenih nastavitev (v primerjavi s tkanimi trakovi) so nekatere nosilke bolj udobne za vas in vašega otroka, druge pa za vašo prijateljico in njeno malčico. Prav zaradi udobnosti nošenja se torej splača preizkusiti različni tipe nosilk in malce počakati z nakupom – da le ta ne bo prenagljen. Če imamo na voljo tako veliko izbire – zakaj je ne bi izkoristili?

Proizvajalci mehkih strukturiranih nosilk si prizadevajo, da bi bila njihova nosilka uporabna čim dlje – torej od rojstva pa vse dokler se malček nosi. Zato so razvili različne dodatke, s pomočjo katerih lahko v nosilki nosimo že novorojenčke – pri Bobi je to blazinica, ki se jo zapne s pomočjo pritiskačev; pri Ergobaby poseben škrnicelj, v katerega zavijemo novorojenčka; podobno pri Tuli … Ti nastavki večinoma posnemajo položaj novorojenčka iz maternice (s kolenčki pred trebuščkom) in pogosto se zgodi, da dojenčki tak položaj »prerastejo«, v nosilko brez nastavka pa tudi še ne pašejo, saj jim je ta prevelika (preširoka pri nogicah, saj pride čez kolena, in previsoka, saj dojenčka čisto prekrije; pogosto se ustvarijo tudi prazni prostori med nosilko in dojenčkom).

Odlična rešitev – popolna nastavljivost

Rešitev za omenjene težave je sedaj kot na dlani – oziroma na trgu. Pojavile so se nosilke, ki jim sama najraje rečem kar nosilke nove generacije. Gre za nosilke, ki omogočajo nošenje novorojenčkov brez vstavkov (in dodatkov) ter so nastavljive po širini in po višini. To pomeni, da se nosilka vašemu dojenčku povsem prilega in celo – raste z njim.

Nova generacija nosilk lajša nošenje in predvsem omogoča, da starši nosimo pravilneje.

Nova generacija nosilk lajša nošenje in predvsem omogoča, da starši nosimo pravilneje. Z nastavitvami lahko namreč zagotovimo, da je naš dojenček v vsakem mesecu svojega razvoja dobro podprt in da mu je nosilka »prav« (da po širini sega od kolena do kolena in po višini do vratu).

In katere so takšne nosilke?

Pri nas se dobijo: Ergobaby Adapt, Tula Free to grow, Isara, Boba X. Zadnja je na voljo tudi v naši spletni trgovini in jo bom predstavila v posebnem članku v naslednjih dneh.

Ob koncu vendarle dodajmo, da je kljub številnim inovacijam za nošenje novorojenčkov najboljša izbira še vedno tkan ali elastični trak.


Če želite več informacij o nošenju otrok in različnih tipih nosilk, vas vabimo na delavnico Nošenje otrok v nosilkah. Delavnica bo potekala 8. septembra 2018 dopoldan v Ljubljani. Več informacij in prijave najdete na iskreni.net/programi/event/nosilke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.