Zakaj fizioterapevti odsvetujejo nošenje?

Thumbnail

To je vprašanje, ki mi ga starši zastavijo na vsakem individualnem svetovanju in na vsaki skupinski delavnici nošenja. Sama sicer ne maram posploševanja, a dejstvo je, da je stroka pri nas v splošnem nošenju nenaklonjena.

Zakaj?

Če boste pediatra vprašali, ali svojega dojenčka lahko nosite in kakšno nosilko vam svetuje, ali če boste isto povprašali fizioterapevta – boste najverjetneje dobili medel odgovor ali celo odločno pridigo proti nošenju. Seveda obstajajo tudi svetle izjeme, a izkušnje mamic kažejo, da je nošenje najpogosteje deležno neodobravanja.

Na ulici vidim več nepravilnega nošenja kot pravilnega. In ogromno nosilk, ki niso primerne za otrokov razvoj. Razumem torej, da se je lažje opredeliti »proti« nošenju kot pa »za«.Priznati moram, da zaposlene v stroki po svoje razumem. Na ulici namreč vidim bistveno več nepravilnega nošenja kot pravilnega. In ogromno nosilk, ki niso primerne oziroma so celo slabe za otrokov razvoj. Razumem torej, da se je lažje opredeliti »proti« kot pa »za«. Saj bi pritrdilnemu odgovoru morala slediti še dolga razlaga, kakšen je pravilen položaj in kako naj starši nosijo. To pa bi veliko staršev lahko preslišalo in odgovornost bi nosila stroka. Zato je morda najlažja pot prav podajanje medlih odgovorov ali odsvetovanje nošenja. Tisti starši pa, ki čutijo, da je nošenje vendarle nekaj naravnega in dobrega, sami poiščejo dodatne informacije in se odločijo za nošenje.

Stanje se izboljšuje

V zadnjih letih pa se stanje pri nas vendarle izboljšuje. Izobraževanj in delavnic se udeležuje vedno več strokovnih delavcev, pa tudi svetovalk iz razvojnih centrov za dojenčke. Če imate srečo, lahko naletite na strokovnega delavca, ki vam bo povedal vse o koristih in prednostih nošenja, vam pokazal, kakšen je pravilen položaj pri nošenju, in razložil, kakšne vrste nosilk obstajajo ter kako jih uporabljati. Takšnih strokovnjakov za nošenje v stroki je zaenkrat sicer bolj malo, pa vendarle: vse se začne iz majhnega.

Odločitev je na starših

Tako kot pri vseh drugih stvareh v materinstvu in starševstvu je tudi pri nošenju odločitev na nas – starših. Bomo sledili splošnim smernicam stroke ali bomo informacije poiskali pri tistih, ki so se v določeno področje poglobili in ga resnično naštudirali? Bomo prisluhnili in sledili temu, kar čutimo – ali se bomo ozirali na tisti znani notranji glas »kaj si bodo misli drugi«?

Vsekakor verjamem, da vsaka mamica in vsak ati naredi, kot najbolje zmore. Pomembno pa se mi zdi, da vemo, da nam je vedno na voljo paleta informacij, in sicer tudi o nošenju. Poiščite in uporabite jih!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja