Nosečniška slabost – kako pomagati?

Foto: Shutterstock

Nosečnost tradicionalno velja za čas brezmejne sreče in popolne harmonije. Pa je temu res vedno tako? Boleče prsi, izostren voh, zaspanost, sprememba apetita in utrujenost so poleg izostanka mesečnega perila prvi znaki, ki nakazujejo, da ste zanosile. Ena izmed največjih tegob v začetku nosečnosti je vsekakor slabost, ki večini nosečnic povzroča nemalo preglavic.

Zakaj nastane nosečniška slabost?

Strokovnjaki pojav slabosti povezujejo z rastjo hormona HCG (humani horionski gonadotropin), ki se začne tvoriti v času nosečnosti. Večina nosečniških slabosti spontano izzveni med 16. in 20. tednom nosečnosti. Nekaterim je zgolj slabo, druge pa ob tem tudi bruhajo, kar zahteva dodatno pozornost in skrb najbližjih, da se prepreči izsušitev oz. dehidracija. Mnoge nosečnice je strah, da bodo z bruhanjem škodovale otroku. Pomirite se, vaše telo je ustvarjeno za materinstvo, zato zaradi bruhanja otrok ni ogrožen. Problem nastopi, kadar ženska bruha več kot štirikrat dnevno. Posledice prekomernega bruhanja se kažejo kot dehidracija, ki jo prepoznamo po majhni količini urina. Ta je običajno temne barve, poleg tega ženska čuti, da je izčrpana, omotična in žejna. Kadar nastopi dehidracija je potreben počitek in nadomeščanje izgubljene tekočine. V pomoč so lahko tudi rehidracijski praški, saj vsebujejo glukozo in elektrolite, ki jih dehidrirana nosečnica potrebuje. V primeru, ko ženska pretirano bruha in ne zmore zaužiti nobene tekočine, pa je obisk zdravnika nujen, saj je potrebno izgubljeno tekočino nadomestiti z infuzijo.

Mnoge nosečnice je strah, da bodo z bruhanjem škodovale otroku. Pomirite se, vaše telo je ustvarjeno za materinstvo, zato zaradi bruhanja otrok ni ogrožen.

Kako lajšati slabosti?

Jejte redne, manjše obroke

Mnogo nosečnic se zaradi strahu pred slabostjo in bruhanjem izogiba hrani, kar lahko celotno situacijo samo še poslabša. Babice svetujemo uživanje več rednih, manjših obrokov, ki morajo biti razporejeni tekom celotnega dneva. Na nočni omarici imejte pripravljene suhe krekerje, ki jih zaužijete še preden zjutraj vstanete iz postelje. Med hrano, ki jo nosečnice načeloma dobro prenašajo, sodijo tudi prepečenec, kruh in bobi palčke.

Izogibajte se hrani, ki povzroča slabost in vas sili na bruhanje

Zaradi izostrenega vonja je mnogim nosečnicam slabo že v trenutku, ko stopijo v kuhinjo. Situacijo lahko še dodatno poslabša priprava hrane (npr: cvrtje ali pečenje). Obroke naj v tem obdobju pripravljajo drugi družinski člani. Nekatere nosečnice sili na bruhanje tudi ob vonju različnih parfumov, dišav za dom ali avto. Svetujemo, da jih v tem obdobju preprosto ne uporabljate.

Pijte veliko vode

Najpogostejša posledica slabosti je bruhanje, ki lahko s seboj prinese mnoge nevšečnosti. Dehidracija je eden izmed najpogostejših vzrokov hospitalizacije v prvem trimesečju nosečnosti. Potrebno se je izogibati sladkim pijačam, alkoholu in napitkom s kofeinom. Nosečnica naj uživa vodo ali ingverjev čaj, ki lahko olajša slabost. Nekatere nosečnice ne morejo spiti kozarca, brez da bi ob tem občutile slabost. V tem primeru je priporočljivo pogosto uživanje tekočine po slamici ali žlički.

Poskrbite zase!

Dovolite si vzeti čas zase! Nosečnost je obdobje, ko se spremenijo prioritete. Poklicna kariera ni več najpomembnejša stvar v življenju. Če ste prej uživale le dva obroka dnevno, je sedaj čas, da si v službi brez slabe vesti vzamete čas za malico in poskrbite za zmerno telesno aktivnost (sprehod). Uživajte pet ali šest manjših obrokov dnevno. Privoščite si tudi 30–60 minutni popoldanski počitek. Gospodinjska opravila porazdelite (npr. možu in otrokom). V kolikor je slabost prehuda, prosite svojega osebnega zdravnika, da vam za nekaj časa odpre bolniški stalež. V poletnih mesecih se izogibajte soncu in vročini ter si privoščite počitek v hladnem prostoru.

Dovolite si vzeti čas zase! Nosečnost je obdobje, ko se spremenijo prioritete.

Previdno pri uporabi zdravil

Nekatere nosečnice v želji po zmanjševanju slabosti segajo tudi po različnih preparatih, s katerimi bi si olajšale slabosti. V lekarni si lahko kupite prehransko dopolnilo z izvlečkom ingverja (Antimetil), ki pripomore k zmanjševanju občutka slabosti. Prehransko dopolnilo vsekakor ne more povsem odpraviti slabost, lahko pa pripomore, da ta postane znosnejša. Nekaterim nosečnicam pomagajo tudi tablete, ki naredijo oblogo v želodcu (Rupurut).

Spregovorite o svojih občutkih

Kadar čutite stisko ali tesnobo zaradi slabega počutja o tem spregovorite z nekom, ki mu zaupate. Nekatere ženske nosečnost preseneti ali pa se znajdejo v stiski zaradi morebitnih preteklih slabih izkušenj, pritiskov s strani okolice, strahov pred zapleti (npr. spontani splav). Spodbudne besede lahko olajšajo tegobe in ženski vlijejo pogum za lažje premagovanje ovir.

Marija Mezeg je babica.

Komentarji

  1. Meni je najbolj pomagal prepečenec na nočni omarici, ki sem ga pojedla zjutraj, preden sem vstala. Pila pa sem rogaško, radensko, oranžado ali nekaj z mehurčki, ki mi je odlično pomagalo proti slabosti. Tudi s sodo bikarbono sem si pomagala. Ko po treh, štirih mesecih slabosti izzvenijo, je dosti lažje.
    Nekatere ženske pa imajo to smolo, da jim je slabo, ali celo bruhajo vseh 9 mesecev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja