Strokovni nasveti za lajšanje poletnih nosečniških tegob

Vir: Shutterstock

Visoke poletne temperature povzročajo ljudem številne preglavice. Čeprav nosečnost ni bolezensko temveč fiziološko stanje se bodoče matere zlasti v poletnih mesecih lahko srečujejo z različnimi tegobami. Katere so  najpogostejše in kako si jih nosečnica lahko olajša?

Otekanje rok in nog

Nosečnicam lahko zatekajo noge in roke. Zaradi hormonskih sprememb pride do zadrževanja vode med nosečnostjo. Vroči poletni dnevi lahko vse skupaj samo še poslabšajo.

Kako si pomagati?

Nevšečnost si lahko olajšate s hidroterapijo, kar pomeni prhanje nog z izmenjavo tople in hladne vode. Potrebno je poskrbeti za redno telesno aktivnost in se hkrati izogniti vročini. Zadržujte se v hladnih prostorih.

Najbolje je, da se na sprehod ali rekreacijo odpravite v zgodnjih ali poznih večernih urah. Na delovnem mestu poskrbite za redne odmore, ki vključujejo krajši sprehod po prostoru. V kolikor je mogoče, si vzemite nekaj trenutkov za počitek z dvignjenimi nogami, ki jih lahko naslonite ob steno ali pa si jih preprosto podložite z blazino. Kot med trupom in nogami naj bo top. Izogibajte se tesnim obuvalom in visokim petam, pogostokrat se sezujte in pokrčite prste nog. Če je potrebno, iz rok snemite prstane. Pomaga tudi masaža nog pred spanjem. V primeru nenadnih oteklin okončin, visokega pritiska in glavobola z iskricami pred očmi pa je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč, saj omenjeni simptomi lahko nakazujejo na resen zaplet, preeklampsijo.

Krčne žile

Kronično obolenje ven ali krčne žile niso zgolj estetska nepravilnost. Povzročajo otekanje in bolečine spodnjih okončin. V poletnih dneh se stanje še poslabša, saj vročina povzroča dodaten pritisk na vene. Lahko se pojavijo tudi nočni krči v mečih ter občutek zbadanja v nogah.

Hormonske spremembe v času nosečnosti, obremenjenost srca in ledvic, pritiska ploda na vene vplivajo na stene krvnih žil in posledično nastanek krčnih žil na nogah, ki se lahko pojavijo tudi na predelu spolovila. Velik vpliv na nastanek krčnih žil ima tudi dednost.

Kako si olajšati težavo s krčnimi žilami?

Ženskam, ki imajo v družini krčne žile ali pa se z njimi spopadajo že pred zanositvijo  ter tistim, ki opazijo nastanek krčnih žil v času nosečnosti, lahko zdravniki svetujejo nošenje kompresijskih nogavic. Potrebno je poskrbeti za udobno obutev. Težave s krčnimi žilami olajša tudi ležanje z dvignjenimi nogami nad nivojem srca. Telesno aktivnost vključite v svoj vsakdan. Priporočljive oblike gibanja so nordijska hoja, plavanje in kolesarjenje. Potrebno se je izogibati dolgotrajnemu sedenju, zlasti tistemu s prekrižanimi nogami.

Tudi prekomerna telesna teža v nosečnosti lahko poslabša stanje, zato se svetuje, da nosečnica, ki se spopada s krčnimi žilami nadzoruje porast telesne teže. Svetujemo, da ženska pridobi med 11 in 16 kg, če je bil njen ITM pred zanositvijo v mejah normale (med 18,5 in 24,5). Prelahkim  (ITM pod 18.5) se svetuje, da pridobijo med 13 in 18 kg. Nosečnicam, ki imajo ob nastopu nosečnosti preveliko težo (ITM med 25 in 30), se priporoča pridobitev med 7 in 11kg, debelim (ITM nad 30) pa med 5 in 9 kilogramov. Rek, da mora nosečnica jesti za dva, ne pomeni da mora jesti količinsko za dve osebi, temveč kvalitetno za dva.

Zaprtje

Hormonske spremembe, zmanjšano gibanja črevesja in upočasnjeno praznjenje želodca  povzročajo težave z odvajanjem. V času dopustovanja se zaradi spremenjenega režima prehranjevanja, nezadostnega uživanja tekočine in pomanjkanja telesne aktivnosti ta nevšečnost lahko še poslabša.

Kako preprečiti zaprtje?

Tudi v poletnih dneh je potrebno poskrbeti za ustrezen način prehranjevanja in tekom dneva zaužiti pet obrokov. Hrana naj vsebuje veliko vlaknin, poskrbite za dobro hidracijo in redno telesno aktivnost. Težave z zaprtjem lahko odpravite tudi tako, da v mineralni vodi, ki vsebuje magnezij, čez noč namočite suhe slive, ki jih zaužijte zjutraj na tešče. Nekaterim nosečnicam pomaga tudi uživanje magnezijevih tablet, ki pospešijo prebavo in preprečujejo krče v mečih in stopalih. Lahko si priskrbite tudi magnezij v drugih oblikah. Potrebno se je izogibati pretirano sladki in cvrti hrani.

Zastrupitve s hrano in dehidracija

V poletih dneh je na počitniških destinacijah priljubljeno uživanje ulične hrane, kar pa s seboj prinaša tveganje za prebavne težave, zlasti tam, kjer pri pripravi živil niso zagotovljeni ustrezni higienski standardi. Kot posledica se lahko pojavijo driska, napenjanje, bruhanje, trebušni krči.

V kolikor je mogoče se izogibajte hitri prehrani na ulici in živilom sumljivega izvora ali videza. Uživajte toplotno obdelano hrano in bodite pozorne na higieno rok. Tam, kjer je kakovost vode vprašljiva, za pitje in umivanje zob uporabite ustekleničeno vodo. V primeru dehidracije si lahko pomagate z redihracijskimi  praški, ki bodo nadomestili izgubljene elektrolite, glukozo in tekočino. V primeru hujših zapletov pa naj nosečnica poišče zdravniško pomoč.

Avtorica prispevka je po poklicu babica.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja