Kako se soočati z nosečniško sladkorno boleznijo?

Foto: Shutterstock

Gestacijski diabetes je bolezen, ki se prvič pojavi v nosečnosti in po porodu izzveni. Vzrok nastanka bolezni se skriva v nezmožnosti trebušne slinavke, da bi proizvedla dovolj insulina, po katerem so v nosečnosti potrebe večje. Gestacijski diabetes se najpogosteje pojavi pri ženskah s prekomerno telesno maso in tistih, ki imajo sladkorno bolezen v družinski anamnezi. Bolezen v večini primerov poteka brez znakov, kar je glavni razlog, da nekatere posameznice zavračajo opravljanje oralno glukozno tolerančnega testa (OGTT) ali pa preprosto ignorirajo laboratorijske izvide. A nosečniške sladkorne bolezni ne gre jemati zlahka, lahko pa jo sprejmete kot izziv.

Posledice neobvladovane bolezni

Nosečniške sladkorne bolezni ne gre jemati zlahka, lahko pa jo sprejmete kot izziv.

Z zanikanjem bolezni nosečnica tvega zaplete med nosečnostjo, porodom in po porodu. Mednje najpogosteje sodijo; arterijska hipertenzija, vnetje sečil, preeklampsija in tveganje za prezgodnji porod. Pri porodu se zaradi prevelike teže novorojenčka lahko pojavijo obporodne poškodbe in zastoj ramen, poveča se tudi potreba po carskem rezu. Pri novorojenčkih, katerih matere so imele nezdravljeno sladkorno bolezen, se pogosteje pojavlja nizek krvni sladkor.

Soočanje z občutki nemoči

Ob pozitivnem testu se marsikateri posameznici sesuje svet. Sooča se z občutki nemoči, strahovi in jezo. Zakaj prav jaz?! Zagotovo so se zmotili! Kaj sem naredila narobe, da sem sedaj kaznovana? Ali je konec normalnega življenja?

Kako se soočiti z nosečniško sladkorno boleznijo?

Pomirite se

Pomembno je, da mati spregovori o svojih občutkih z babico ali zdravnikom. Dobrodošla je tudi opora ženske, ki se je v preteklosti že soočila z gestacijskim diabetesom. Pomirjujoč pogovor bo olajšal stisko in občutke nemoči. Gestacijski diabetes je v večini primerov mogoče obvladovati brez zdravil, torej zgolj s pravilno in urejeno prehrano, vsakodnevno telesno aktivnostjo in rednimi kontrolami krvnega sladkorja. V primeru, ko omenjeni ukrepi ne zadostujejo, pa je potrebno zdravljenje z inzulinom. Vsaka nosečnica, ki jo doleti sladkorna bolezen, je deležna predavanja o vodenju sladkorne bolezni in spremljanja s strani diabetologa.

Zahvalite se

Sladkorna bolezen vas opominja, da potrebujete čas tudi zase. Za umiritev, redno prehrano, gibanje in sprostitev. Ne glejte na bolezen kot na kazen, temveč kot na priložnost, da investirate v lastno zdravje.

Gestacijski diabetes je v večini primerov mogoče obvladovati brez zdravil, torej zgolj s pravilno in urejeno prehrano, vsakodnevno telesno aktivnostjo in rednimi kontrolami krvnega sladkorja.

Spremenite prioritete

Če ste do sedaj ves čas hiteli in uživali zgolj dva obroka dnevno, je nastopil čas, da se naučite pravilnega in rednega prehranjevanja. Izgovori, da ni časa za zajtrk, bodo postali preteklost. Delo si organizirajte tako, da boste imeli dovolj časa za prehrano. V kolikor vam služba ne omogoča, da bi si lahko vzeli čas za redne obroke, se z delodajalcem pogovorite, da vas prerazporedi na delovno mesto, ki bo prilagojeno vašim potrebam.

Poskrbite za dolgoročno osvojitev zdravega življenjskega sloga

Vzljubite gibanje. Med primerne oblike gibanja sodijo; hoja, plavanje, nordijska hoja, kolesarjenje (pozimi se lahko odločite za sobno kolo). Ne silite se v oblike telesne aktivnosti, ki vas ne veselijo, saj s tem tvegate, da razvijete odpor do gibanja. Telesno aktivnost, ki vam je ljuba vključite v svoj vsakdan. S tem boste poleg redne in pravilne prehrane poskrbeli za uravnavanje krvnega sladkorja in sprostitev.

Nosečnost je namreč čas, ko je ženska dobro motivirana za opustitev razvad in osvojitev zdravih navad.

Pozitivni vidiki

S tem, ko se nosečnica nauči pravilnega obvladovanja sladkorne bolezni, učinkovito zmanjša tveganje za zaplete in ponotranji osvojene navade. Nosečnost je namreč čas, ko je ženska dobro motivirana za opustitev razvad in osvojitev zdravih navad. Dolgoročno osvojen zdrav življenjski slog pripomore k zmanjšanju tveganja za razvoj sladkorne bolezni v starosti, izboljša se tudi kvaliteta življenja in navsezadnje zdravje celotne družine, saj pozitivni zgledi vlečejo k dolgoročnim spremembam.

Marija Mezeg je dipl. babica.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja