Kako je s spolnostjo med nosečnostjo in po porodu?

Vir: Shutterstock

Spolnost je pomemben gradnik zakonske zveze. Ne omogoča zgolj reprodukcije, temveč par poveže na najbolj globoki ravni. Spolni odnosi v nosečnosti razen redkih izjem (mednje sodijo; grozeči splav in/ali prezgodnji porod, kratek maternični vrat, krvavitev iz nožnice, predležeča posteljica, vnetja nožnice in odtekanje plodovnice) niso prepovedani. Za nekatere pare je spolnost v tem obdobju bolj doživljajoča in sproščujoča kot kadarkoli prej, potrebno pa se je zavedati, da se želja po spolnih odnosih tekom nosečnosti spreminja.

Spolnost v prvem tromesečju nosečnosti

Veliko žensk se prve tedne nosečnosti sooča s slabostmi, bruhanjem in utrujenostjo. Zaradi slabega počutja in izčrpanosti zavračajo spolne odnose. Mnoge je tudi strah, da bi s spolnimi odnosi poškodovale otroka ali povzročile spontani splav. Brez skrbi, otrok je v maternici zaščiten z ovoji, maternični vrat pa je zaprt in zaščiten s čepom sluzi. Spolnost odsvetujemo zgolj tistim nosečnicam, ki imajo predhodno anamnezo ponavljajočih se splavov ali prezgodnjih porodov, nosečnicam, ki krvavijo in tistim, pri katerih obstaja nevarnost spontanega splava ali imajo spolno prenosljive bolezni. V prvih tednih nosečnosti naj partnerja poskrbita za bližino na drug način; prek poljubov, dotikov in ljubkovanja.

Spolnost v drugem tromesečju

Jutranja slabost, utrujenost in slabo počutje v drugem tromesečju počasi izzvenijo. Nosečnico prevzame val energije, prebudi se tudi želja po spolnosti. Pri nekaterih je ta celo močnejša kot pred samo nosečnostjo. Zaradi povečanega pretoka krvi v spolovilih, hormonskih sprememb in nove identitete lahko nosečnica v spolnosti uživa celo bolj kot pred samo zanositvijo. Mnoge so tudi bolj sproščene, saj je »otrok že tu« in se jim ni potrebno več obremenjevati s tem, ali bodo zanosile ali ne. Spolni odnosi so varni in dovoljeni, izjema so ženske, katerih nosečnost je patološka; npr. kratek maternični vrat, in imajo posledično povečano tveganje za prezgodnji porod.

Spolnost v zadnjem tromesečju

Nosečnost počasi postaja naporna. Naraščanje telesne teže, velik trebuh, utrujenost, otekanje okončin, neprespanost, itd. so dejavniki, ki lahko pri ženski zmanjšajo željo po spolnih odnosih. Naloga moža se poleg opore in priprave na rojstvo otroka skriva tudi v tem, da nosečnici jasno pokaže, da je zanj kljub spremenjeni telesni podobi še vedno privlačna. Da si jo še vedno želi. Potrebno je tudi poiskati položaje (npr. bočni), ki so za nosečnico pri spolnem odnosu udobni in varni. Večina žensk si želi naravnega poroda, zato zadnje tedne nosečnosti preizkušajo marsikaj s čimer bi spodbudile spontan začetek poroda. Pitje čaja iz malinovih listov, obešanje perila, hoja po stopnicah, itd. so vraže, ki nimajo neposrednega vpliva na sam začetek poroda, vsekakor pa bodoči mami ne škodujejo. Spolni odnosi na koncu nosečnosti pa lahko zaradi prostoglandinov v semenski tekočini in globoke sprostitve ob orgazmu spodbudijo začetek poroda.

Spolnost po porodu

Poporodno obdobje je čas velikih telesnih, čustvenih in socialnih sprememb. Ženska postane mati. Neprespane noči, težave z dojenjem, spremenjena telesna podoba so dejavniki, ki zmanjšujejo libido. S spolnimi odnosi, ki vključujejo penetracijo, je priporočljivo počakati 6 tednov po porodu, saj v tem obdobju izteka čišča, prav tako se celi rana, če je bila med porodom narejena epiziotomija.

Potrebno se je zavedati, da zakonca po rojstvu otroka nista zgolj starša, temveč v prvi vrsti partnerja in ljubimca. V prvih tednih po porodu, ko odsvetujemo spolne odnose s penetracijo, naj si pripadnost izkazujeta na druge načine (poljubi, objemi, dotiki). Ženska se mora namreč počutiti ljubljeno, da lahko brezpogojno ljubi svojega dojenčka in poskrbi za vse njegove potrebe.

Avtorica prispevka je po poklicu babica.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja