Ne bodite deklica za vse – otrok doma nujno potrebuje zadolžitve

Foto: Shutterstock

Čeprav nas ob vsem skupaj morda boli glava, je za rast in vzgojo naših otrok nujno, da v vsak dan dodamo domače zadolžitve otrok.

Zaenkrat ne poznam otroka, ki bi jih z veseljem in navdušenjem sprejel. Vsaj moji se mi še nikoli niso zahvalili, ker sva jim z možem tako »dobrohotno« nanizala posamezne zadolžitve. Najbolj normalna in pričakovana reakcija je, da se bo otrok uprl. Pomembno je, da takrat ne vržemo puške v koruzo.

Ko otrok dobi zadolžitev, dojame, da pripada večji skupini, v kateri mora sodelovati, da ta dobro deluje.

Seveda bi lažje naredili sami. Verjetno bi bilo v tem primeru vse skupaj bolje opravljeno. Brez dvoma bi prihranili mnogo živcev.

A zakaj se kljub vsemu moramo potruditi in od otroka pričakovati, da njegovim letom primerno zadolžitev opravi? Ker ga želimo vzgojiti v zdravo osebo, ki bo znala ceniti sebe in okolico, ki ga obdaja.

Zadolžitve otroka krepijo in mu pomagajo razviti zdravo samopodobo

Kolikokrat se starši pritožujemo, da naši otroci niso več hvaležni. Da jim je vse samoumevno. Ne opazijo dela in pričakujejo, da bodo starši vse naredili namesto njih. A kdo jih oblikuje, kdo skrbi za rast in razvoj teh istih otrok? Odgovor imamo na dlani – mi sami.

Ker hitro pozabimo, zakaj je tako nujno potrebno, da ima otrok doma določene zadolžitve, se spomnimo na nekaj najbolj vidnih pozitivnih učinkov hišnih zadolžitev.

Otroka delajo bolj hvaležnega

Če je otroku vse podarjeno, tega ne bo znal ceniti. Če bo za nekaj poskrbel sam, bo to cenil mnogo bolj. Ko večerjo skuha mami, se hitro vihajo nosovi. Če bomo v pripravo vključili otroka, bo jed, ki jo je pripravljal tudi sam, pojedel raje.

Krepijo samozavest in zdravo samopodobo 

Otroci zmorejo veliko več, kot si mislimo. In morda tega ne vedo niti sami. Ko sem sedemletnemu sinu prvič naročila, naj pomije kopalnico, se je glasno pritoževal, da ne zna in ne more. Da se mu gabi in da straniščne školjke že ne bo pomil. Ko pa je po protestu vse skupaj vseeno opravil, so njegove oči povedale več kot katerakoli beseda. Žarel je od ponosa in veselja nad opravljenim delom.

Otroka spodbujajo, da postaja pozoren na drugega in svet okoli sebe 

Dokler sem sama pometala tla pod jedilno mizo, se naši otroci sploh niso spraševali, kako kdo jé in kakšen nered ob tem nastane. Odkar pometajo sami, se med seboj opozarjajo in tudi vsak zase je bolj pozoren, da ob hranjenju preveč ne umaže mize.

Spodbujajo kreativnost in načrtovanje 

Kar smeji se mi, ko na skrivnem prisluhnem pogovoru otrok, ko se dogovarjajo, kako in kaj bo kdo naredil in kako si bodo pomagali. Ali zamenjali kakšne zadolžitve. Saj veste, sin ne mara čistiti kopalnice, hči pa ne mara sesanja. Pa kaj, z dobrim dogovorom se vse reši.

Krepijo medsebojno povezanost in pripadnost družini 

Takoj, ko otrok dobi zadolžitev, dojame, da pripada večji skupini, v kateri mora sodelovati, da ta dobro deluje. Nauči se, da mora tudi sam prispevati, da je dom lep in urejen ter da je pomemben in tudi on gradi družino.

Koliko zadolžitev naj ima otrok in kdaj naj jih opravi?

Dobro, sprejeli smo odločitev, da bo naš otrok doma opravljal tudi zadolžitve. To je zelo pomemben in dober korak.

Ko izbiramo zadolžitve, moramo v mislih imeti otrokovo starost in sposobnosti. In delo prilagoditi njemu.

Ob tem ne smemo pozabiti, da si je boljše naložiti nekoliko manj in tisto gotovo izpeljati kot preveč in se dogovorjenega ne držati. Zato otroku dodelimo toliko opravil, kolikor bo tudi za nas dovolj preprosto motivirati in spodbujati. Ker gotovo bo prej ali slej prišlo do tega, da se otroku ne bo dalo. Da bo obupal ali pa protestiral, da ne bo želel več delati.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja