Lepo je imeti babico in dedka

Foto: Shutterstock

Babica najbolje ve,

kaj njen vnuk najraje je,

in v upanju na sladke sanje

me s pravljico pospremi vanje.

Dedek se na vse spozna,

težave vse rešiti zna.

Meni pa se dobro zdi,

da mu smem pomagati.

Si predstavljate svet brez babic in dedkov? Včasih jih jemljemo preveč samoumevno, preveč mimogrede. So ob nas, pomagajo, spodbujajo, učijo… Nam pa se zdi vse skupaj kar logično.

Čas korona virusa, ko smo morali vse osebne stike dobesedno prekiniti pa je obudil tudi to sliko – prav nič ni samoumevno. V tem času se je še bolj pokazalo, kako jih pogrešamo in kako zelo velik doprinos imajo v naših življenjih.

Le kaj bi brez starih staršev?

Naši otroci obožujejo babice in dedke. Pri njih dobijo tisto brezpogojno sprejetost, ki jo vsak potrebuje. Babice in dedki imajo drugačne navade kot starši, zato je tam vedno zanimivo in zabavno.

»Babi imam rad, ker me povabi na bazen.« (Anže, 5 let)

»Mama mi je všeč, ker se rada igra z mano.« (Lucija, 3 leta)

Premalokrat vam rečemo hvala.

»Babi me čuva in je fino. Dedi Jakec je v nebesih. Mamo in ata imam rad, ker smo tam na obisku in imata avtke igračke.« (Benjamin, 4 leta)

»Ata imam zelo rad, ker skupaj kuriva in greva v gore.« (Jan, 9 let)

»Dedi zelo veliko ve, pove mi mnoge stvari, ki jih jaz ne vem.« (Lina, 11 let)

Kaj pa ko se ne strinjamo?

Seveda različne generacije na svet gledajo drugače. Včasih zaradi teh razlik lahko prihaja do prepirov ali nesoglasij. Sploh, kadar so v igri otroci in se s prijemi ne strinjamo.

Kaj lahko storimo v takšnih primerih? Dobro je, da ne odreagiramo prehitro in samo po čustvih. Saj razumemo, da se včasih motijo. Ter da ste (včasih) upravičeno jezni. Če le zmoremo, stopimo korak nazaj in skušajmo pogledati stvari z njihovega zornega kota. Morda nam bo osvetlilo čisto nov pogled na svet ali pa jih bomo vsaj razumeli.

Če že pride do prepira, pa se potrudimo, da smo tisti, ki se znamo opravičiti. Vsem bo bolj koristilo, če bomo imeli lepe in mirne odnose, kot pa tihe dneve in odtujene odnose.

Babice in dedki so zakladnica modrosti in radosti

Babice in dedki so zakladnica modrosti. Kolikokrat opazim velike oči, ki komaj čakajo novo zgodbo, kako je bilo včasih. Otroci radi prisluhnejo in si v domišljiji predstavljajo njihovo mladost.

Otroci tudi čutijo, da imajo babice in dedki do njih obilo sočutja. Tam dobijo tolažbo, ki jo morda doma ne in se čutijo varne tudi takrat, ko se drugje ne bi. Morda se nam zdi, da jih bodo s tem razvadili … A spomnimo se, da smo mi prvi učitelji naših otrok. Če bo babica ali dedek kdaj dal nepotrebno tolažbo, zato otrok še ne bo razvajen. Pomembno je, kaj delamo doma. Pri njih pa naj se le pocrkljajo.

Stari starši so bolj sproščeni. Kar je včasih težko sprejeti. Po drugi strani pa je zelo osvobajajoče. Medtem, ko moramo starši paziti na vsa pravila in meje, se otroci pri babicah lahko malo razpustijo. To jim bo prineslo vedrino, hkrati pa jih ne bo pokvarilo.

Hvala vam, dragi stari starši

Dragi stari starši. Premalokrat vam rečemo hvala. Naj bo današnji dan priložnost, da vam povemo, kako pomembni ste.

Ker lahko ob vas rastemo. Ker se z nami smejite in jočete. Ker nam pomagate. Ker se na vas lahko zanesemo. Ker nas imate radi. Ker nas znate pocrkljati …

Hvala, ker ste.

 

Pesem je delo avtorice Martina Krečič, SLUTNJA.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja