Zakaj otrok nikoli ne bo sprejel ločitve staršev?

Vir: Shutterstock

Po ločitvi so otroci sprva prizanesljivi do staršev. Ko si ti malce opomorejo, se prave rane šele začnejo odpirati. Kako jim pomagati, da te ne bodo usodne?

Otroci so običajno po ločitvi tisti, ki »rešujejo« starše. Zaradi njih se je vredno truditi, iti naprej, se pobrati, pravi marsikdo, ki ima za sabo težko pot ločevanja. In otroci jim v tem prvem šoku v resnici pomagajo – do njih so prizanesljivi, so kot nekakšni opazovalci od zunaj … V resnici pa v sebi nosijo rano, ki se bo zelo kmalu odprla in s svojo bolečino zazevala v družini.

Ločujejo se zakonci, oče in mama nikoli.

Otrok: »Jaz sem kriv za ločitev.«

Ob ločitvi poleg staršev velik šok doživijo tudi otroci. Občutijo krivdo, da so se starši ločili zaradi njih, ker niso delali tako, kot bi ti želeli. Globoko v sebi pa so zelo žalostni, razočarani in se počutijo nevredne, da bi se oče in mati potrudila za to, da bi živeli kot družina, pravi p. Christian Gostečnik.

»Ločujejo se zakonci, nikoli oče in mama.« Njuni vlogi ostaneta za vedno, ne glede na to, kje in kaj bosta potem nekdanja zakonca. Za zakonce, ki gredo čez težke preizkušnje ločitve je važno, da kljub vsemu vedo, da bodo za vedno ostali starši.

Na kaj so lahko starši pozorni, da bodo svojim otrokom kljub ločitvi, ki neizbežno zaznamuje vsakega člana družine, ostali dobri starši?

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja