Dr. Miha Rutar: Kako svojim staršem postaviti mejo? (video)

Odnosi med “starimi” in “mladimi” so lahko prijetna dopolnitev v življenju mladega para ali družine, lahko pa predstavljajo tudi vir napetosti, stresa in slabe volje. A kakor koli obrnemo, tasti in tašče so in bodo del našega življenja. Zato je pomembno, da delamo na odnosu z njimi, vključno s postavljanjem meja, kadar je to potrebno.

Ker pa to ni enostavna naloga, smo za nasvet prosili dr. Miho Rutarja, psihologa ter doktorja zakonske in družinske terapije, ki v video oddaji pojasnjuje, zakaj je za odraslega sina ali hčerko pogosto stresno, ko se mora glede česa soočiti s svojo mamo ali očetom. “Otrok čuti, kot da mora svoja starša zavrniti,” razlaga naš sogovornik in dodaja, da je te občutke mogoče preseči. Toda kako?

V oddaji se sprehodimo skozi različne dileme in težave, ki tarejo mlade pare in družine, ter zanje dobimo konkretne rešitve.

Dr. Rutar med drugim odgovarja:

  • Stari starši ne spoštujejo zasebnosti, hodijo nenapovedano na obiske in radi solijo pamet. Kako na spoštljiv način postaviti jasno mejo? In kdo to stori?
  • Starši me še vedno imajo za otroka. Kako se naj postavim zase?
  • S tastom/taščo se ne razumem. Kako svojim otrokom omogočiti neobremenjen odnos z dedkom in babico?
  • Babica ‘vzgaja’ po svoje. Kdaj popustiti in kdaj posredovati?
  • Zaostreni odnosi, ko stari starši nimajo časa paziti vnukov, vendar ne rečejo nič. Kaj storiti?

“Smo ločene družine in se dogovarjamo glede stvari. In bolj kot je komunikacija odprta, bolj je tudi na obeh straneh eno olajšanje, ena svoboda,” pove dr. Rutar in svojo misel zaključi, da včasih dobimo to, kar iščemo ali prosimo, včasih pa tudi ne in da je tudi to vse v redu in ne pomeni, da je z našim odnosom z njimi kaj narobe.

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Za še bolj poglobljeno razumevanje dinamike, ki se poraja med “starimi” in “mladimi”, si oglejte tudi preostali dve oddaji z dr. Miho Rutarjem: Kako spustiti otroka, da odide v svet? in Kako živeti s starši pod isto streho?

Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.