5 predlogov (manj znanih) knjig za otroke, ki učijo poguma, ljubezni in prijateljstva

Foto: Shutterstock

Prava knjiga te posrka vase. Popelje v nov svet. Odpre nove dimenzije. Pomagajmo otroku, da to doživi.

Ste kdaj pomislili, da je knjiga lahko odlična pomoč pri vzgoji? Sploh, če izberemo pravo knjigo, takšno, ki uči dobrih lastnosti in preko zgodbe otroka popelje do novih spoznanj. Koliko dobrih naukov se že sami lahko naučimo iz knjig, kaj šele otrok, ki si podobo sveta šele izoblikuje. Otroci so male srkajoče gobice, zato je pomembno, s čim se srečujejo in kaj berejo.

A kaj narediti, ko je ponudba tako široka in velika, da se v knjižnici pogosto ne znajdemo. Dandanes je tako veliko možnosti, da se nam zdi, da je nemogoče izbrati pravo. Prav v ta namen smo pripravili seznam manj znanih petih knjig, ki so primerne za otroke druge in tretje triade. Če imate kakšno dobro idejo vas vabimo, da jo napišete v komentar.

Pismo za kralja (Tonke Dragt)

Komu je namenjena? Knjiga, ki bo vase posrkala tako fante kot dekleta.

Morda se bo marsikateri otrok na prvo žogo ustrašil debeline knjige. A iz izkušenj mladih bralcev zagotavljamo, da je, ko jo enkrat začne brati, ne bo mogel odložiti iz rok. Knjiga je napeta, pustolovska in v hipu posrka vase.

Vsebina: Pozno ponoči, sredi priprav na posvetitev v viteza, šestnajstletnega Tiurija zmoti prošnja za pomoč. Njegova odločitev je usodna. Prelevi se v sla s skrivnostnim pismom za kralja Unauwena onkraj gorovja. Od njega je odvisna usoda kraljestva. Mu bo uspelo prepotovati temačne gozdove, prebroditi reke in premagati gorovja? Se otresti sovražnikov, ki bi za pismo ubijali, in zaupati pravim ljudem, ki bi mu nesebično pomagali? Kako naj izpolni težko nalogo, ne da bi se izdal, kdo je, in vendar ostal zvest svojemu poslanstvu? (Vzeto iz bukla.si)

Knjiga je lahko odlična pomoč pri vzgoji.

Glavni nauk: Knjiga bo otroke učila o pogumu in pravi zvestobi, otrokom pa bo pomagala spoznavati sebe in svojo lastno dragocenost.

Posebna spodbuda: če se vam zdi, da bo debelina knjige težava, poskusiti spodbuditi vašega mladega bralca, da prebere vsaj prva tri poglavja. Ali pa mu jih preberite vi. Zagotovo se bo premislil. Po knjigi je bil posnet tudi film, kar je lahko dodatna spodbuda za naše male bralce. Seveda zgolj po tistem, ko knjigo že preberejo.

Poliana (Eleanor H. Porter)

Komu je namenjena? Knjiga je bolj primerna za dekleta, sploh v odraščajoči dobi.

Knjiga, ki je s svojo vsebino očarala že mnoga dekleta po svetu, bo navdušila s svojo svežino in prisrčnostjo. Če ima vaša hči rada Ano z zelene domačije, je to sploh odlična izbira zanjo. Knjiga je vedra in optimistična, seveda s srečnim koncem in občutkom zadovoljstva, da smo prebrali nekaj lepega.

Vsebina: Deklica Poliana, ki se preseli k svoji mrki teti, prinese v hišo in okolico optimizem in veselje. Njena skrivnost je igra “Bodi hvaležen”, ki jo je naučil njen oče. Nekega dne pa jo doleti nesreča in njen optimizem je postavljen na preizkušnjo … Knjižni biser o tem, kako lahko hvaležnost spremeni temo v svetlobo in obup v upanje. (Vzeto iz dobreknjige.si)

Glavni nauk: Knjiga prinaša dragoceno sporočilo, da bi v sebi in v drugih iskali najprej dobro in lepo.

Posebna spodbuda: knjiga niti po dolžini niti po vsebini ni prenaporna, zato jo bodo radi prebrali tudi tisti, ki v prvi vrsti niso »knjižni« molji.

Oskar in gospa v rožnatem (Eric-Emmanuel Schmitt)

Komu je namenjena? Zgodba, ki se dotakne tako deklic kot dečkov, je pa nekoliko bolj primerna za otroke višjih razredov osnovne šole.

Knjiga, ki sicer obravnava nekoliko težjo temo in sicer smrt, je polno otroške iskrenosti in preprostosti. Zaradi nekoliko resnejše teme, je dobro, da otrok že sprašuje o globljih življenjskih dogodkih, kot je na primer smrt in jih lahko doume. Pa vendar knjiga na neprisiljen in prijeten način govori o pomembnih življenjskih vprašanjih in mlademu bralcu pomaga, da preko vedrine in smeha doumemo bistvo.

Vsebina: Zgodba je napisana skozi oči desetletnega dečka Oskarja, ki v bolnišnici umira za levkemijo in katerega obiskuje mamka Roza – starejša gospa, prostovoljka, ki se z dečkom pogovarja pred zadnjimi dnevi njegovega življenja. Mamka Roza neozdravljivemu dečku Oskarju predlaga, naj vsak dan Bogu napiše pismo. Oskar mu v pismih pripoveduje o vsakdanjih stvareh, poleg tega pa mu zastavlja vprašanja o življenju in smrti. (Vzeto iz skavt.net/idejnica)

Glavni nauk: Knjiga je neusahljivi vir upanja, ki nas spodbuja k razmisleku, kaj je smisel bolečine in premagovanja ovir ter pokaže moč človeka nad smrtjo.

Posebna spodbuda: knjiga je zelo kratka in bogata, zato nudi priložnost, da si jo z otrokom preberemo skupaj in ob tem odpremo mnoga vprašanja, ki se bodo v mladih glava prej ko slej pojavila.

 

Deskarka z dušo (Bethany Hamilton)

Komu je namenjena? Še posebej vsem mladim bralcem, ki imajo radi šport.

Knjiga, ki je napisana po resničnih dogodkih, bo v mlademu bralcu pustila velik pečat. Je zelo berljiva in napeta, a hkrati polna optimizma in veselja.

Vsebina: Deskarki Bethany Hamilton je leta 2003, ko je imela 13 let, morski pes odgriznil levo roko. Izgubila je kar 60 odstotkov krvi in skoraj umrla. V knjigi Bethany opisuje, kako je preživela napad morskega psa, ki ji je vzel roko, vendar ji ni zlomil duha. Ljubezen do valov je bila namreč tako močna, da se ji je uspelo vrniti, premagati vse ovire in postati profesionalna deskarka. Danes sodi med najboljše na svetu, s svojo zgodbo pa navdihuje množice po vsem svetu. (Vzeto iz bukla.si)

Glavni nauk: Močna volja, pravi prijatelji in vztrajnost vedno obrodijo sad.

Posebna spodbuda: Knjiga bo odličen vzgojni pripomoček za vse tiste z močno voljo, ki jim glavna junakinja lahko da dodaten zagon pa tudi tiste z nekoliko šibkejšo voljo – saj jih bo spodbudila, da se splača biti vztrajen. Po knjigi je bil posnet tudi film, ki vam bo lahko popestril družinski večer.

Sekira rešitve (Gary Paulsen)

Komu je namenjena? Knjiga po vase potegnila predvsem fante, tako druge kot tretje triade.

Knjiga, ki je polna nepredvidljivih dogodkov in situacij, bo v mladih bralcih pustila posebno mesto, saj bo v njih prebudila duh po pustolovščini in jim obudila prvinsko željo po boju za preživetje. Dandanes, ko mladi fantje nimajo več toliko priložnosti za iniciacijo ali dokazovanje svojih fantovskih spretnosti, vsaj preko knjige lahko obujajo in doživijo tisto, v kar jih narava kliče – da znajo poskrbeti zase.  

Vsebina: Brian Robeson je star trinajst let. Letalo, s katerim je potoval na obisk k očetu, je strmoglavilo v jezero sredi gozdov. Sam brez pomoči reševalcev, ki ga ne morejo najti in zgolj z nekaj pripomočki v žepu (pet kovancev, en bankovec, ščipalko za nohte in taborniško sekirico), se mora znajti sredi divjine, kjer nanj prežijo več kot le živali in gozd.

Glavni nauk: Močan nauk, ki nam sporoča, naj nikoli ne obupamo in naj se borimo do konca.

Posebna spodbuda: Knjiga je predlagana tudi na seznamu domačega branja in bralne značke, tako da lahko združite prijetno s koristnim. Vsekakor vašega mladega bralca ne bo pustila ravnodušnega.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja