Najboljša darila, ki jih lahko podarimo za birmo

Foto: Canva

Sezona birm je v polnem zamahu, s tem pa tudi kupovanje birmanskih daril. Kaj podariti, da bo imelo darilo težo, hkrati pa bo najstniku všeč?

Najprej se je treba zavedati, da je birma zakrament. Darilo je lahko lepa pozornost, ki ga spremlja, nobene potrebe pa ni, da se vse vrti okrog njega in da boter ter družina zraven bankrotirajo. Mnogo več od dragih materialnih daril šteje podarjen čas ali doživetje. Še posebej lepo je, če birmanca darilo nagovori tudi na simbolni ravni in ga pomaga utrjevati v verskem življenju.

Romanje

Družina ali boter lahko birmanca pelje na romanje, ki vedno ostane v lepem spominu. Izberemo lahko katero od organiziranih romanj za birmance in botre ali pa se na pot odpravimo v lastni režiji. Večne destinacije so Rim, Assisi, Medžugorje, lahko pa se odločimo za kaj preprostejšega: Ptujsko Goro, Brezje, Strunjan, Sveto Goro, Zaplaz. Odlična ideja je tudi obisk cerkve, posvečene birmančevemu krstnemu zavetniku. Romanje seveda združimo s kakšno zabavno dejavnostjo, npr. sladoledom, burgerji, plavanjem, adrenalinskim parkom …

Duhovne vaje

Birmanec lahko za darilo dobi teden duhovnih vaj za mlade. Super je, če lahko v darilo vključimo kakšnega njegovega prijatelja, s katerim bo doživetje dobilo piko na i.

Skupno doživetje

Druženje z vsebino – kaj je lepšega? Tukaj je nekaj predlogov:

 • Obisk tekme, koncerta, muzikala,
 • adrenalinsko doživetje (adrenalinski park, spust s kajakom ali kanujem, zipline, adrenalinska vožnja v kolesarskem parku, jamski treking …),
 • delavnica Skrivnostna lepotica (za dekleta med 13. in 15. letom ter njihove mame) ali Divji bojevnik (za fante med 12. in 15. letom ter njihove očete),
 • kulinarično doživetje ali delavnica,
 • doživetje na prostem (pohod ali kolesarski izlet, spanje na prostem, kurjenje ognja …).

Sveto pismo

Sveto pismo je knjiga vseh knjig in prav je, da ima vsak kristjan svoje Sveto pismo. Najboljše kar na nočni omarici. Morda ga bo birmanec pospravil na polico in bo tam nekaj let samevalo, ampak imel ga bo in vedel bo, da ga ima. Božja beseda ga bo poklicala, ko bo čas za to. Če vanj napišemo še lepo posvetilo, bo poleg bogastva božje besede tudi dragocen spomin za vse življenje.

Nova Jeruzalemska izdaja, potovalno Sveto pismo v ovitku z zadrgo ali Nova zaveza s prostorom za delanje zapiskov … Izbire je ogromno.

Odlična mladinska knjiga

Če birmanec vsaj malo uživa v branju, se z dobro knjigo ne da zgrešiti.

 • Berljive mladinske pustolovščine založbe Iskreni: Nikoli neznanka (Nataša Rupena), Potem pa Svizci zavijejo …, Potem pa Svizci nasankajo … (oboje Lucija Čakš),
 • Ti si dar (Alex Deschênes): mladinski vodič o temeljnih vprašanjih človeškega obstoja ter doživljanju spolnosti in ljubezni v luči teologije telesa,
 • Sveto pismo (če ga birmanec ni dobil že od župnika). 
 • Prava ljubezen (Jason Evert): odgovori na vsa vprašanja, ki si jih zastavljajo zaljubljeni najstniki (še posebej dekleta:),
 • Divji v srcu (John Eldredge, za fante) in Očarljiva (John in Stasi Eldredge, za dekleta),
 • Vsi drugi že obstajajo (Janis McDavid): s humorjem in »aha učinki« začinjena osebna zgodba avtorja, ki se je rodil brez rok in nog, pa vendar živi navdihujoče življenje … 
 • letna naročnina na revijo Najst ali katoliško aplikacijo Hallow. 
 • TUKAJ najdete še veliko dobrih knjižnih predlogov

Nakit

Klasično birmansko darilo je nakit – križec (če ga birmanec ni dobil že pri krstu), čudodelna svetinjica ali kakšen drug kos nakita, ki bo birmanca spominjal na Božjo bližino.

Uporaben predmet s simboličnim pomenom

Darilo je lahko praktično, hkrati pa ima globok simbolni pomen. Ne pozabimo priložiti na roke napisanega pisemca z razlago, zakaj podarjamo prav to! Praktičnemu darilo lahko dodamo še skupno doživetje.

 • Varovalni pas za plezanje (Bog je tisti, ki varuje),
 • ogrlica iz pravih biserov (simbol školjke in njenega »truda«, da zraste nekaj tako lepega),
 • ura (čas je dragocen),
 • uteži ali kakšen drug športni rekvizit (krepitev telesa je povezana s krepitvijo duhovnosti),
 • knjiga o bonsajih in posoda z bonsajem ter orodje (simbolika samovzgoje),
 • razpelo za na steno v birmančevi sobi (ja, tudi to je nepogrešljivo praktično darilo za vsakodnevno molitev).

Razvijanje od Boga danih talentov

Vsak birmanec ima čisto posebna zanimanja in talente. Lepo je, če ga pri tem podpremo – v zavedanju, da mu je talente podaril Bog. Nekaj predlogov:

 • Kolo, fotoaparat, šivalni stroj, instrument, specialni pripomočki za peko …,
 • tečaj jahanja, potapljanja, plezanja, solopetja, slaščičarstva …

Oblačila s pomenljivim napisom

Trendovski kos oblačila s svetopisemskim citatom lahko lepo zaokroži darilo. V angleščini je izbira ogromna, najdejo pa se tudi oblačila s slovenskimi napisi.

Čas, pozornost in podpora

Najboljši boter ni tisti, ki podari najdražje darilo, ampak tisti, ki si za birmanca vzame čas. Ne samo na dan birme, ampak v vseh letih, ki sledijo. Svojemu birmancu lahko pove, da moli zanj, se spomni njegovega godu in obletnice birme, mu je na voljo za pogovor in druženje … Materialna darila minejo, skupni spomini in molitvena opora pa ostanejo.

Kaj pa birmanci brez botrov?

V murskosoboški škofiji so letos birmanci brez botrov. Posledično tudi brez botrskih daril. Namen tega naj bi bil, da stopi materialni vidik birme v ozadje in da se otroci ter starši globlje posvetijo bistvu zakramenta. Gotovo pa tudi murskosoboškim birmancem ne uide kakšno darilo. Morda tudi z zgornjega seznama.

Največje darilo ob birmi pa so seveda darovi Svetega Duha. Pravijo, da so ti darovi položeni v vsakega, ki je bil pri birmi. Če jih ne negujemo, pač spijo in mirujejo. A so še vedno tu. Naj bodo birme naših otrok tudi za nas spodbuda, da pri sebi malo razmigamo darove Svetega Duha in tudi pri izbiri daril uporabimo vsaj dar umnosti, če že ne dar modrosti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Vsak človek je zase svet …je napisal Tone Pavček.
  Tako je tudi vsak birmanec, birmanka, zase svet, človek z željami. Prav je, da se pogovorimo in vprašamo birmanko, birmanca, kaj si želi. Vsaj približno, da ne usekamo popolnoma mimo. Itak pa se s temi darili močno pretirava. Po mojem mnenju naj bi bila darila bolj simbolična. Kupiti kolo, ipd. se mi zdi že pretirano, pa še poškoduješ se lahko s tistim kolesom. Najmanj zgrešimo, če napišemo čestitko in damo noter nekaj denarja. Po svojih zmožnostih. Sicer od denarja ni nobenega spomina, lahko pa tudi podarjen nakit ostaja v nekem pozabljenem predalu…
  Kolikokrat mi je moj pokojni tata pripovedoval, da ko je on šel h birmi, je imel možnost imeti bogatega botra. Toda on se je rajši odločil, da mu bo boter njegov bratranec, reven fant, kovač, ki ni bil pri denarju. Za birmansko darilo mu je kupil fouč! Toda ostala sta povezana in bila velika prijatelja. In to je več vredno kot vsa bogata darila!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja