Na zmenek z otrokom? Zakaj pa ne!

Foto: Canva

Vsak odnos je potrebno zgraditi in gradimo ga vsak dan, v kaosu dnevne rutine , pa tudi namensko in v posebnih trenutkih. Odnos namreč potrebuje tudi poseben čas. Kot sem spoznaval svojo ženo preko zmenkov in najinih posebnih aktivnosti, pa lahko tudi odnos z otrokom poglobim preko »zmenkov«.

Poseben čas za naju z otrokom

»Poseben čas« pomeni odnos ena na ena. Da bi to dosegli, ne sme biti motenj: ne telefona, drugih sorojencev, drugega starša, brez kuhanja in pripravljanja prigrizkov ipd. Pomembno je tudi, da si spraznite glavo: brez skrbi, utrujenosti, dela – naj bo to čas, ki si ga lahko vzamete. Ko je naporen tempo, bo dnevno že pet minut take pozornosti pomembnih.

Če pa je bolj sproščen ritem, si vzamete 20 minut ali pol ure, pri najstnikih je lahko tudi celodnevna dogodivščina. V tem času naj bo otrok glavni v vajinem odnosu. Naj otrok ve, da ste v tem času pripravljeni slediti njegovim predlogom (ob nekih minimalnih omejitvah: npr. da je poskrbljeno za varnost vseh; pri starejših otrocih je morda smiselno omejiti tudi stroške tega časa ☺).

V  tem času sledite njegovim pobudam in sodelujete, četudi je izven vaše cone udobja (npr. igranje računalniških iger, hoja po trgovinah in pomerjanje oblačil ipd.). To je pomembno, saj prinaša ravnovesje moči med vama in omogoča otroku, da pokaže tudi čustva in doživljanje, ki ga sicer zaradi »gužve« ne more. Zelo pomembno je, da uživate z otrokom. To mu tudi pokažite skozi zanimanje, pozitivna čustva, obrazno mimiko. Tudi če je aktivnost za vas nezanimiva, je to vendarle nekaj, kar je otroku pomembno in je že zaradi tega vredno vaše pozornosti. Pri tem se vzdržite svojih idej, popravkov, predlogov; v tem času zgolj sledite in sprejemate.

Preizkušnje in sadovi posebnega časa

Skozi čas, ki ga boste preživeli z otrokom na tak način, se bo vajin odnos poglobil in otrok bo začel bolj zaupati. Lahko se sicer zgodi, da vas bo otrok prej »testiral«, in sicer preko dolgočasne aktivnosti. Sploh najstniki znajo izbrati nekaj, kar vam gre na živce (npr. igranje računalniških iger, obisk nakupovalnega središča). A preko tega – zavestno ali nezavedno – preverjajo, koliko resno mislite, da jim boste sledili.

Pripravljeni bodite, da bo otrok ob vas preverjal svoje meje. Lahko bo skakal po postelji, se s kolesom peljal po nori progi in preko podobnih akcij testiral meje svojega telesa in zmožnosti. Preko vašega dovoljenja in varnosti, ki jo nudite, bo lahko doživel celostno izkušnjo svojih omejitev. Na vas pa je, da pri sebi preverite, koliko tveganja je še sprejemljivo.

Ko se odnos krepi, otrok začenja vnašati v ta čas pomembne teme. Mlajši predvsem preko igre lahko prinesejo pred vas teme, ki jih čustveno zaposlujejo. Tako lahko preko igre otrok uprizori npr. boleč pregled pri zobozdravniku, ki ga je sam doživel. Ali pa vas pri igri, ko se igrate šolo, ošteje kot je njo oštela učiteljica.

V teh trenutkih je ključno, da sprejmete vlogo, ki vam jo da, in da odigrate vlogo »šibkega in krhkega«. Na ta način bo postal otrok bolj samozavesten, da vam pokaže in pove, kaj čuti. Ključno je, da ste aktivni v igri, a hkrati nemočni in neogrožajoči. Bodite ustvarjalni pri tem in sledite otroku – če se bo smejal, delajte še več tega. Ko boste npr. boječi na stolu zobozdravnika in se boste otepali vseh posegov na pretiran način, bo otrok predeloval svoje občutke strahu in nemoči, kar bo izrazil preko smeha, ko vas bo kot zobozdravnik »matral na stolu«.

Preko posebnega časa se lahko ponovno pojavijo stari konflikti ali zamere, za katere se vam zdi, da ste jih z otrokom že razrešili. A v resnici je otrok le »obupal« nad tem, da bi vam dopovedal, kako se počuti in kaj ga moti. Ko je pridobil ponovno zaupanje v vas preko posebnega časa, da ga lahko slišite, lahko ponovno začne »trmariti« v vsakdanjem življenju oz. »postane muhast« z namenom, da ga slišite v potrebah in željah. Z otrokovega vidika pa je le toliko zrastlo zaupanje v vas in bližina do vas, da ne more več držati svojih slabih občutkov in vam jih spet kaže.

Vsekakor pa lahko pričakujete, da bo otrok skozi pozitivne izkušnje posebnega časa poglobil zaupanje v vajin odnos. Več bo lahko izrazil pozitivnih čustev in povezanosti do vas, lažje bo tudi zaupal želje in skrbi, ki jih ima v življenju. Tudi izven posebnega časa bo lažje spregovoril o tem, kaj se mu dogaja v življenju, in vas tako spustil v svoj svet.


Ena izmed odličnih idej, kako s svojim otrokom lahko preživite čudovito urico ali dve, sta tudi naši delavnici Čudovita princesa in Divji bojevnik. Vabljeni, da si preberete več!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja