Kako se med epidemijo spopasti z anksioznostjo in depresijo?

Foto: Shutterstock

Ukrepi se stopnjujejo, mediji nas zasuvajo z informacijami glede širjenja virusa, zato smo tesnobni. Tudi naši otroci so nemirni, ker so stvari drugačne kot sicer in ker nas vidijo nemirne. Kaj storiti?

Pri tem, kako umiriti otroke, ne moremo mimo sebe. Informacije in ukrepi so se nas različno dotaknili – od skrbi do jeze in frustracije ter zanikanja in brezbrižnosti. Poleg frustracije zaradi vseh omejitev na družinsko dinamiko najbolj vpliva starševska tesnoba in skrbi ter obup in nemoč: kako bo z zdravjem, hrano, financami itd., zato nekaj več besed o tem.

Ubesediti skrbi

O konkretnih skrbeh se velja pogovoriti s sozakoncem oz. eno od bližnjih odraslih oseb. V pogovoru ubesedite čustva in poiščite konkretne rešitve za dileme, ki vas tarejo. Hitro se pri tem lahko ujamemo v reševanje katastrofičnih scenarijev, ki se lahko zgodijo enkrat v prihodnosti. V takih situacijah je še posebej pomembno, da se zavestno osredotočimo na aktualne težave (npr. kako si organizirati gospodinjstvo in varstvo za ta teden) in zaupamo, da bomo tudi kasneje zmogli reševati težave. Tako kot v temi, ko hodiš z baterijo, vidiš le pet metrov naprej, pa vendar prideš do cilja. Pomembno je s sozakoncem narediti tudi usklajen načrt, kako bomo sedaj v družini prilagodili življenje.

Telesna aktivnost

Tesnoba se rada naseli v telesu in se kaže kot nemir, zakrčenost mišic in posledične bolečine, glavoboli, stiska v prsih, nenavadno ali hitro bitje srca in podobno. Zato je zelo pomembno poskrbeti za telo, še posebej za redno fizično aktivnost. Če je možno, pojdite v naravo – narava sama po sebi sprošča, poleg tega je tudi telesna aktivnost blagodejna. Ko se telo »zlufta«, se pogosto tudi glava.

Če ne moremo iti v naravo, si zavestno vzemimo čas za telovadbo – od razteznih vaj do bolj intenzivnih, ki poženejo kri po telesu. Morda komu pomaga ples ob glasbi, morda nekaj bolj vodenega ob youtube posnetku. Mimogrede, redna aerobna telesna vadba je po raziskavah tako učinkovita kot antidepresiv pri blagi do zmerni depresiji. Če smo z otroki sami doma, vključimo tudi otroke v to.

Spanje

Tesnoba hitro načne kakovost spanja, spanje pa nas regenerira za uspešno soočanje z izzivi, zato zahteva posebno pozornost. Upoštevajte nasvete higiene spanja, ki presegajo okvir tega članka, so pa na voljo drugje  (npr. tukaj). Na tem mestu velja opozoriti predvsem na branje novic v zvezi z epidemijo tik pred spanjem. Saj veste, grem na internet in pred spanjem samo preverim, kakšna je situacija v Sloveniji in po svetu. Na ta način dobim materiala za skrbi za celo noč. Skrbi pred spanjem podaljšajo čas uspavanja in poslabšajo kakovost spanja. Če pol ure ne moremo zaspati v postelji, je bolje, da vstanemo in začnemo delati nekaj sproščujočega (npr. branje prijetne knjige, razgibavanje, križanke ipd.), in gremo nazaj v posteljo šele, ko postanemo dovolj zaspani.

Hrana

V tem času bodimo pozorni tudi na hrano – tesnoba pri nekaterih prebudi povečano hranjenje (navadno s sladkimi prigrizki), pri drugih zablokira apetit. Naj bo hrana zdrava in uravnotežena in ne nekaj, s čimer se umirjamo. Raje poiščimo kakšno aktivnost, ki nas sprošča. Poleg telesne aktivnosti je lahko to glasba, kakšna ustvarjalna aktivnost, klepet, kakšen zabaven film. Na voljo je tudi več sprostitvenih tehnik (tehnika trebušnega dihanja, imaginacije, progresivna mišična relaksacija, avtogeni trening). Če jih poznamo, jih začnimo delati  – delujejo le, če jih delamo redno.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja