Leon Jagodic: Dobijo se tudi kvalitetni »ljubiči«. (+ cel kup dobrih knjižnih namigov)

Foto: Urška Petač/Zavod ISKRENI

Leon Jagodic v zavodu Iskreni vodi založbo in trgovino. Skupaj s sodelavci skrbi, da so v njej vedno na voljo dobre knjige. Tako knjige drugih založb kot tudi knjige, ki jih zavod izda sam. Ker je poznavalec dobre literature, smo ga prosili, da nam opiše svoje delo in predvsem z nami deli kak dober knjižni namig. 

Kako izbiraš knjige za ponudbo in katera področja pokrivajo? 

Redno spremljam novosti drugih založb in trende s tega področja. Nekaj je tudi priporočil sodelavcev. Pokriti poskušamo družinske tematike, imamo izbor otroških knjig, nekaj je s področja družbenih, političnih in ekonomskih vprašanj, nekaj pa tudi krščanske, duhovne literature. 

Kaj berejo slovenski kristjani? 

Predvsem je problem, da ne samo kristjani, ampak ljudje na splošno premalo berejo. Knjige so s pojavom televizije dobile močnega konkurenta, stanje pa se je z razvojem interneta in pametnih naprav še poslabšalo. Po raziskavah je vedno manjši odstotek ljudi, ki sploh še berejo ne glede na to, ali so kristjani ali ne.

Kaj je popularno? 

V resnici težko rečem, tole je pa uspešnica naše trgovine. Vsako leto se pojavi kakšna knjiga, ki preseneti. Letos je bila taka knjiga Vzporedni mehanizem globoke države Rada Pezdirja. 

Kaj prihaja novega? 

V začetku novembra bo pri naši založbi izšla knjiga Adamovo rebro. Gre za pesnitev oz. prepesnitev zgodbe o Adamu in Evi. Začne se s stvarjenjem sveta in prvim grehom, nadaljuje s Kajnom in Abelom … Potem pa prehaja v sodobni čas in avtor skozi oči Adama in Eve ponudi svoj pogled na nekatera sodobna vprašanja, kot je splav, nadomestno materinstvo, kapitalistični pohlep … 

Za boljše razumevanje sozakonca je odlična knjiga 5 jezikov ljubezni. Da se ne izgubljamo v predpostavkah, zakaj drugi ne ceni našega darila, lepih besed ali usluge … Morda ne govorimo v njegovem jeziku ljubezni.

Še kaj drugega?  

Pripravljamo še knjigo Ivana Sivca Pika pri Božičku. Gre za petnajst zgodb deklice Pike, ki se odpravi na Laponsko na obisk k Božičku. Knjiga je zelo primerna za kakšno zimsko večerno branje za mlajše otroke. 

Potem nadaljujemo tudi sodelovanje z Majo Vovk. Prihaja njena nova knjiga Skrivnostna lepotica, ki bo nadaljevanje Čudovite princese. Ta je tudi sicer naša najbolje prodajana knjiga.  

To bo knjiga za dekleta v starosti od 11 do 15 let. Knjiga o odraščanju, o izzivih, s katerimi se dekleta v teh letih srečujejo. 

Na začetku prihodnjega leta načrtujemo izdajo nadaljevanja mladinskega romana Lucije Čakš Potem pa Svizci zavijejo Z junaki bomo šli na novo pustolovščino, ki bo v drugačnih okoliščinah, ampak ravno tako zabavna. Predvsem pa se bodo naši Svizci spet naučili nekaj novega. 

Foto: osebni arhiv

Kaj pa knjige s krščansko tematiko? Kaj bi priporočal nekomu, ki bi želel poglobiti svojo vero, pa ne bi rad preveč zehal zraven.  

Odvisno, za koga gre. Za otroke je zelo lepa Z medvedkom na pot v Betlehem. Gre za slikanico s štiriindvajsetimi zgodbami, zelo primernimi za adventni čas. Medvedek z različnimi sopotniki potuje proti Betlehemu, da pozdravi novorojenega Odrešenika. 

Za starejše bralce je pri naši založbi izšla zelo duhovno bogata knjiga Gregorja Čušina, Vita Dolorosa, ki je v bistvu knjiga priprave na veliko noč. Gre za zgodbe o dogajanju v dnevih pred veliko nočjo, ki jih pripovedujejo različne svetopisemske osebe. 

Za iskalce vere bi pa priporočal Vesoljsko trilogijo C. S. Lewisa. Odlične knjige, tako za mlade kot za odrasle. Združujejo tako mojstrsko napeto zgodbo kot globoke verske resnice. Pa seveda vse, kar je na voljo izpod Tolkienovega peresa.

Kaj pa s področja osebnostne rasti? 

Dve knjigi za dekleta sem že omenil – Čudovita princesa in Skrivnostna lepotica. Zelo široko ponudbo imamo. Pa kakšni romani, na primer Vsak trenutek šteje, naši Svizci, Koncert za bodečo žico.

Za mame bo izredno sproščujoča in navdihujoča knjiga Čudovite sanje avtorice Jennifer Fulwiler, ki je v ZDA sicer znana komičarka.

Moškim, posebej tistim, ki so še doživeli JNA, toplo priporočam Zlom Antona Tomažiča, ki zelo plastično prikazuje dogajanje v nekdanji Jugoslaviji. Če jih zanimajo bolj družbene teme, pa imamo ponudbe kar nekaj: Vzporedni mehanizem globoke države, Slovenski razkol, Konservativni manifest Jordana Petersona, ki je bil najprej objavljen v slovenščini, šele nato v angleščini …

Kaj naj beremo, če želimo graditi boljše odnose?

Za boljše razumevanje sozakonca je odlična knjiga 5 jezikov ljubezni, prav tako imamo 5 jezikov ljubezni najstnikov in za otroke. Da se ne izgubljamo v predpostavkah, zakaj drugi ne ceni našega darila, lepih besed ali usluge … Morda ne govorimo v njegovem jeziku ljubezni. Knjiga, ki res naredi spremembo. 

V pripravi na zakon in tudi za zakonce zelo priporočam Poroči se in bodi podrejena za ženske ter Poroči se in umri zanjo za moške. Od srca se boste nasmejali, istočasno pa svojo vlogo v zakonu ugledali v povsem novi luči. Pa bolj duhovno poglobljeno knjigo Prava Ljubezen Pierra Hervëja Grosjeana, za bolj kulinarično navdahnjene pa tudi Kuhinjo v dvoje. Klasični priročnik pa je Poročila se bova! Kaj potrebujeva za dober zakon?

Za iskalce vere bi priporočal Vesoljsko trilogijo C. S. Lewisa. Odlične knjige, tako za mlade kot za odrasle. Združujejo tako mojstrsko napeto zgodbo kot globoke verske resnice. Pa seveda vse, kar je na voljo izpod Tolkienovega peresa.

Kaj pa kakšna knjiga, ki jo lahko par bere skupaj? 

Ja, načeloma lahko bereta karkoli, tudi Vzporedni mehanizem globoke države.

Resno, skoraj vsaka knjiga ima dodano vrednost, če jo zakonca prebirata skupaj, se ob njej pogovarjata, iščeta stične točke in zanimiva izhodišča za pogovor. Seveda pa je najbolje izbrati temo, ki je za oba v danem trenutku zanimiva.

Za zakonce sicer posebej priporočam knjigo Sveta spolnost. V njej boste našli odgovore na vprašanja, ki jih imate, in tudi na tista, za katera sploh niste vedeli, da obstajajo. 

Katero knjigo naj žena izbere kot darilo za moža, da bo res zadovoljen? 

Odvisno od moškega. Gotovo pa knjige s področja družbenih tem, zgodovine … Veliko se je prodajala tudi knjiga Slovenski razkol, ki obravnava slovensko zgodovino okoli druge svetovne vojne. Jordan Peterson, kakšne biografije, tudi nova Mazzinijeva knjiga Osebno. Pa kakšno leposlovje. 

Kakšno leposlovje priporočaš? 

Imamo kar nekaj kakovostne mladinske in odrasle literature. Recimo Train kids, ki govori o zgodbi otrok migrantov v Mehniki. Šesti pečat Branka Cestnika. Pa Let plašnega krokarja z alpinistično tematiko …

Za zakonce posebej priporočam knjigo Sveta spolnost. V njej boste našli odgovore na vprašanja, ki jih imate, in tudi na tista, za katera sploh niste vedeli, da obstajajo. 

Še večje težave pa imajo včasih moški, ko morajo kupiti darilo, za ženo. Kaj priporočaš? 

Ja, tudi jaz sem moški, ki imam včasih težave z nakupom darila za ženo … (smeh)

Če se postaviš v vlogo prodajalca, kaj bi svetoval moškemu, ki išče darilo za ženo? 

Malo bi ga izprašal … Drugače pa s kuharskimi knjigami ne moreš zgrešiti. 

To se menda hecaš, kajne … ? 

No, vsaj jaz ne morem zgrešiti pri svoji ženi. Če hočem kupiti res tisto pravo, pa moram veliko brskati med knjigami, kar tako ali tako delam po službeni dolžnosti, potem pa me katera nagovori. Če preskočim kuharske knjige, priporočam Darove nepopolnosti ali pa kakšno osebno zgodbo, na primer Preustvarjena avtorice Patricije Sandoval, ki je znana zagovornica življenja.

Dobro, možje lahko ženi drugače podarite tudi darilni bon za knjigarno. Starši se velikokrat pritožujejo, da otroci ne berejo radi. Zakaj je temu tako? Kaj ponuditi najmlajšim? 

Pesmarica On živi! za otroke je odlično darilo in bi bilo lepo, če bi prišla v vsak krščanski dom. Mislim, da so pri založbi Emanuel opravili veliko delo, da so to vse zbrali in uredili. 

V zadnjem času opažam tudi to, da izhaja vedno več res kakovostnih slikanic in druge otroške literature, tudi take z duhovno tematiko.

Ti bereš svojim otrokom?

Seveda. Vse mogoče: od Muce copatarice do Pekarne Mišmaš, klasike … So še kar majhni, ampak so to zame in za njih lepi trenutki, ko sedejo k meni in skupaj beremo ali gledamo slike. Mislim, da morajo otroci najprej videti starša, ki sam bere, potem starša, ki bere njim, in to je potem dobro izhodišče, da bodo vzljubili knjige. Ni pa to nujen predpogoj, meni moji starši niso brali, pa jaz kljub temu veliko časa preživim za knjigami. Je pa gotovo več možnosti za uspeh, če berejo tudi starši. 

Foto: osebni arhiv

Kje vidiš glavno prednost knjige pred telefonom? 

Jasno dejstvo je, da možgani drugače dojemajo vsebino, prebrano prek papirja ali prek zaslona. Tako sama svetloba z ekrana kot številni drugi dražljaji imajo vpliv. Sposobnost koncentracije in poglobitve je pri branju knjige neprimerljivo večja. Dejansko ljudje, še posebej otroci, s prekomerno uporabo zaslonov izgubijo sposobnost daljše koncentracije.  

V zvezi s tem problemom zelo priporočam knjigo Digitalni minimalizem, ki bralca vzgaja k temu, da na pameten način uporablja digitalne naprave. Ne gre za izogibanje, ampak za to, da so te naprave naše orodje in da nam prinesejo kar največjo korist, istočasno pa se moramo znati izogniti pastem odvisnosti in prekomerne rabe. 

Kako pri svojem delu ločiš kvalitetno literaturo od šunda? 

Obstajajo seveda neka merila in pravila, kaj nek tekst naredi kvaliteten. Potreben pa je tudi nek notranji čut za to, katera so tista dela, ki imajo res dodano vrednost. Včasih seveda tudi zgrešiš, ampak kot urednik vedno upaš, da se ti bo to zgodilo čim manjkrat.

Včasih želimo tudi kaj prebrati zgolj za razvedrilo. Na trgu ženske literature je prava poplava cenenih ljubezenskih romanov, tako imenovanih »ljubičev«. Kaj predlagaš ženskemu bralstvu namesto tega?

V resnici se dobijo tudi kvalitetni »ljubiči«. Tessa Afshar je napisala veliko ljubezenskih romanov s svetopisemsko tematiko. So za sprostitev, niso pa ceneni. Teh je kar nekaj: Nilski dragulj, Hči Rima, Tatica iz Korinta. Letos je izšla tudi knjiga Odrešenje ljubezni, ki je iz tega žanra.

Potem imamo veliko lahkotnih romanov, ki niso ceneni, recimo Varno pred ognjem. Obstaja tudi spodobna vsebina za razvedrilo. Nismo vedno razpoloženi za poglobljeno branje. Tudi sam rad preberem kako kriminalko. 

Dobijo se tudi kvalitetni »ljubiči«. Tessa Afshar je napisala veliko ljubezenskih romanov s svetopisemsko tematiko. So za sprostitev, niso pa ceneni.

Kaj pa ko pridejo težki trenutki v življenju, tudi takrat je lahko knjiga v veliko pomoč … 

Kot kristjan moram tu na prvo mesto postaviti Sveto pismo, ki je prva knjiga tudi v težkih trenutkih. V naši ponudbi imamo tudi knjigo Tvoja pot, ki je namenjena žalujočim otrokom in skuša bralca po korakih popeljati skozi proces žalovanja, ki je naravno nujno potreben, a je vseeno težak. 

Tudi kakšna pričevanja so lahko v veliko pomoč in človeka v stiski opogumijo. Na primer Človek, ki je kadil Biblijo … Hud kriminalec, ki si je v zaporu v liste Svetega pisma zvijal tobak in jih iz čistega dolgčasa začel prebirati.

Nam zaupaš nekaj svojih najljubših knjig? 

Zadnja knjiga, ki se me je zelo dotaknila, je bil roman Vsa ta nevidna svetloba. Pripoveduje zgodbo fanta, ki je bil kot zelo mlad poklican v nemško vojsko … 

Izjemno všeč mi je tudi mladinski roman Potem pa Svizci zavijejo … in se že zelo veselim nadaljevanja, ki bo izšlo na začetku prihodnjega leta.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja