Kakšne poročne obljube bi izrekli, če bi želeli biti zelo konkretni?

Vir: Shutterstock

Obljubimo ljubezen in spoštovanje, zvestobo v bolezni in zdravju in v sreči in nesreči … Kaj pa bi obljubili, če bi šli v konkretne primere, ki so del zakonskega vsakdana?

Seveda smrtno resno mislimo vse, kar na poročni dan obljubimo nevesti ali ženinu. Toda šele skozi leta po obljubi se izkaže, da nimamo prav veliko pojma, kaj pred poroko pomeni ljubiti in spoštovati, kaj pomeni ostati zvest v revščini in bogastvu, v sreči in nesreči.

Zato ob konkretnih situacijah vsakdanjega zakonskega življenja kar pozabimo na svojo obljubo. Morda ne toliko, da pozabimo, kot to, da se nam zdi, da s konkretno situacijo dana obljuba nima kaj dosti povezave.

In kaj so tiste stvari, ki jih poročna zaobljuba sama po sebi sicer vsebuje, vendar hkrati tako dobro skriva, da svoje obljube v dani situaciji ne prepoznamo? Kako bi se pravzaprav glasile tiste zaobljube, ki jih zakon ZARES zahteva od človeka?

1. Obljubim, da bom prenašal/a tvojo družino … čeprav so vsi včasih prave cvetke

Bodimo odkriti: s poroko ne sprejmem samo svojega moža ali žene, ampak z njim na vozu prihaja vsa njegova družina – pa če mi je to prav ali ne.

Na vozu se peljejo vse njihove čudne navade ob praznikih, vsi njihovi nasveti, njihova verska prepričanja, vsa za nas družbeno popolnoma nesprejemljiva vedenja.

Pa vendar obljuba o spoštovanju zahteva tudi spoštovanje do njegovih korenin. Ga zmorem?

2. Obljubim, da te bom ljubil, četudi se boš zredila za 20 kg

In da te bom ljubil v tistem trenutku zvečer, ko boš vzela ven kontaktne leče in si nadela očala. In zjutraj, ljubil te bom v vsej tvoji lepoti skuštranih las in, bodimo realni, z jutranjim zadahom.

Ljubila te bom tudi, ko boš cele noči smrčal. Ne bom te tepla in brcala, da prenehaj.

Ljubil te bom s kosmatimi nogami in ljubila te bom s plešo.

Kajti slika pred poroko, sploh pa slika poročnega dne, ne obeta nič od naštetega. Težko si je predstavljati svojega moža zgubanega in plešastega, ko pa pred nami stoji popoln mladenič. Pa vendar se te slike prej ali slej pokažejo kot realen del zakona.

Šele skozi leta po obljubi se izkaže, da nimamo prav veliko pojma, kaj pred poroko pomeni ljubiti in spoštovati, kaj pomeni ostati zvest v revščini in bogastvu, v sreči in nesreči.

3. Spoštoval/a bom svoje zaobljube tudi v trenutkih, ko bom obžaloval/a, da sem se poročil/a s teboj

Kajti da, ta dan pride. Morda kot kratka misel, ki pride in gre, ali kot daljše občutje, ki te posrka vase in zamegli um. V kakršnikoli obliki že – v »dobrem in slabem« ostajam s teboj.

4. Ljubil/a te bom tudi v tvojih najslabših trenutkih

Ko izgubiš nadzor nad seboj. Ko kričiš. Ko v teži dneva ne vidiš izhoda. Ko negativno zreš v prihodnost. Ko me obtožuješ. Ko se pritožuješ, kritiziraš, zavijaš z očmi, manipuliraš. Ko se do sveta vedeš skrajno neprimerno, preden popiješ svojo jutranjo kavo.

Obljubim, da te bom takrat ljubil/a.

5. Vedno znova te bom pripeljal/a nazaj na pot

Ostal/a ti bom zvest/a »v revščini« tvojega duha. Ko bom opazil/a, da opuščaš stik z Njim, te bom spodbujal/a, da ga ponovno najdeš. Spodbujal/a te bom k strpnosti, prijaznosti, dobrodelnosti ali umirjenosti, kadar bo to potrebno.

6. Obljubim, da se bom vedno spoštljivo prepiral/a

Prepiri so v zakonu nekaj normalnega. Pravzaprav tudi nekaj nujno potrebnega, le osnovnih pravil komunikacije se je potrebno držati. Zato bi bil v poročni obljubi zelo na mestu tudi dogovor o pravilih prepiranja.

Ne bom zaloputnil vrat in odšel sredi prepira. Ne bom imela tihih dni. Ne bom kričala nate. Sproti bom povedala, kaj me moti. Ne bom žalil.

7. Obljubim, da bom …

V času skupne hoje spoznamo marsikatero lastnost partnerja, ki je sami nimamo. Medtem ko se lahko enemu zdi skrajno nesmiselno zjutraj postiljati posteljo, jo drugi mora. MORA.

Z obljubo o spoštovanju drugega pravzaprav obljubimo tudi čisto konkretne stvari. Takšne, s katerimi ne posegaš v svojo integriteto in hkrati izkažeš spoštovanje zakoncu.

Vsako jutro bom postlala najino posteljo. Ne bom puščala smeti v vratih tvojega avtomobila. Pospravljal bom čevlje za seboj. Svinčniki bodo vedno na istem mestu.

8. Obljube, ki bodo ohranjale svežino ljubezni

Ohranita obrede, ki sta jih imela kot fant in punca in uvedita nove. Obljubita si jih in se jih držita.

Enkrat na mesec bova imela zajtrk v postelji. Vsak 8. marec bom prinesel rože. Vedno bom poskrbela, da bo čokolada na zalogi. Vsak večer te bom poljubil za lahko noč. Po kosilu bova skupaj pila kavo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja