Dr. Andrej Perko: Zrel človek se vedno vpraša, kaj bo v odnos prinesel, in ne, kaj bo dobil (video)

“Samo v odnosu lahko osebnostno napredujemo in rastemo,” je prva misel psihologa dr. Andreja Perka, ko smo ga povprašali, zakaj je mnenja, da so samski ljudje najbolj problematična bitja na svetu. Dr. Perko je v svojem odgovoru obziren in spoštljiv, vendar navaja dejstva o tem, kaj se zgodi s človekom, ki desetletja in desetletja živi sam (ali pa sam z mamo). Omenja tudi primere iz svoje prakse in nasvete, ki jih ima za samska dekleta glede izbire partnerja (s poudarkom, koga se naj na široko izogibajo).

Kako pa moški in ženska drug ob drugem rasteta? Dr. Perko omenja stvari, ki si jih morajo moški “vbiti” v glavo, da bodo prepoznali potrebe, ki jih imajo ženske, in jim s tem stopiti nasproti. “Potem bo takšna ženska vse naredila za svojega moškega in obratno,” trdi dr. Perko. Vendar pa tudi ženske morajo odigrati svojo vlogo. “Da od svojega moškega zahtevajo, da jih gledajo kot ženske. Da se naličijo, si kupijo kaj lepega. Da ne zatrejo svojo ženskost v kali,” še pove. Izpostavi pa tudi druga hrepenenja, ki jih imajo ženske, ter kaj storiti, da se bosta z moškim začutila.

Dalje nas je zanimalo, na kakšnih temeljih je treba graditi (dober) odnos. Dr. Perko omeni zgolj enega, in to je zrelost. Tukaj poglobljeno spregovori o optimalnih pogojih, ki so potrebni, da otrok zraste v zrelo in samostojno osebnost.

Na vprašanje, kaj storiti, ko je samo eden od partnerjev v odnosu odprt za osebnostno rast (želi narediti nekaj več iz sebe), drug pa ne, dr. Perko odgovarja z besedami: “Če gre za zrel odnos, potem oba drug z drugim rasteta osebnostno.” Problem pa vidi, ko je pri nekom osebnostna rast beg iz odnosa. Zato se je ob tem dobro vprašati, kako pripraviti svojega partnerja, da bo ob njej ali njem postal živ/a.

Dr. Perko na tem mestu izpostavi, kdaj ženska neha spoštovati moža oziroma kdaj neha biti ponosna nanj; kje so se moške in ženske vloge zamešale, kakšna napačna pričakovanja imamo ženske od moškega in kaj moškega dela “copato”.

Zelo zanimiv pogovor zaključimo s tem, v čem se moški najbolj izpolnjuje, kako on doživlja svojo družino ter kako “vzgaja” svoje otroke tudi takrat, ko je fizično odsoten.

Oglejte si kratki izsek iz oddaje!

Na portalu Iskreni smo za vas pripravili serijo video vsebin, ki vam bodo na voljo vsak teden. Vabljeni k spremljanju! >>

Oglejte si tudi prvo ODPRTO oddajo z dr. Andrejem Perkom: Kako postati najboljši ljubimec?

Vsi videi so dostopni našim naročnikom. Postanite naročnik portalov Iskreni in Domovina.

 

Z enim naročniškim paketom dostopate do raznolikih video vsebin s področja vzgoje, partnerstva, medgeneracijskih odnosov; prav tako imate dostop do receptov, filmskih in knjižnjih recenzij, na Domovona.je pa vam je na voljo tudi koledar dogodkov ter mnogo drugih ekskluzivnih vsebin o aktualnih dogajanjih na področju družbe in politike.