Dr. Andrej Perko: Zrel človek se vedno vpraša, kaj bo v odnos prinesel, in ne, kaj bo dobil (video)

“Samo v odnosu lahko osebnostno napredujemo in rastemo,” je prva misel psihologa dr. Andreja Perka, ko smo ga povprašali, zakaj je mnenja, da so samski ljudje najbolj problematična bitja na svetu. Dr. Perko je v svojem odgovoru obziren in spoštljiv, vendar navaja dejstva o tem, kaj se zgodi s človekom, ki desetletja in desetletja živi sam (ali pa sam z mamo). Omenja tudi primere iz svoje prakse in nasvete, ki jih ima za samska dekleta glede izbire partnerja (s poudarkom, koga se naj na široko izogibajo).

Kako pa moški in ženska drug ob drugem rasteta? Dr. Perko omenja stvari, ki si jih morajo moški “vbiti” v glavo, da bodo prepoznali potrebe, ki jih imajo ženske, in jim s tem stopili nasproti. “Potem bo takšna ženska vse naredila za svojega moškega in obratno,” trdi dr. Perko. Vendar pa tudi ženske morajo odigrati svojo vlogo. Vendar kakšno?

Kaj pomeni zrelost v odnosu in zakaj temu dr. Perko daje takšen pomen? V tem kontekstu tudi poglobljeno spregovori o optimalnih pogojih, ki so potrebni, da otrok zraste v zrelo in samostojno osebnost.

Kaj pa, ko je samo eden od partnerjev v odnosu odprt za osebnostno rast (želi narediti nekaj več iz sebe), drugi pa ne? Je lahko volja do osebnostne rasti tudi beg iz odnosa? Če ja, kaj se je ob tem potrebno vprašati?

Glede izzivov, ki jih imata moški in ženska, dr. Perko izpostavi tudi, zakaj se zgodi, da ženska neha spoštovati svojega moža oziroma neha biti nanj ponosna.

Zelo zanimiv pogovor zaključimo s tem, v čem se moški najbolj izpolnjuje, kako on doživlja svojo družino ter kako “vzgaja” svoje otroke tudi takrat, ko je fizično odsoten.

Oglejte si tudi  oddajo z dr. Andrejem Perkom: Kako postati najboljši ljubimec?