Luka in Mirjam Mavrič: Če moški ni spoštovan in ženska ne ljubljena, odnos ne more uspeti (video)

Težko si predstavljamo odnos, ki bi funkcioniral, vendar bi bilo v njem močno pomanjkanje ljubezni in spoštovanja. Preprosto ne gre. Ljubezen in spoštovanje sta dva najmočnejša stebra srečnih odnosov. Ali kot je nekdo zapisal: “Ljubezen je občutek naklonjenosti do nekoga, medtem ko je spoštovanje občudovanje osebe kot takšne. Popoln zakon sta le dve nepopolni osebi, ki nočeta obupati druga nad drugo.”

Toda, ali ljubimo in spoštujemo z lahkoto? Pogosto ne, pravita zakonca Luka in Mirjam Mavrič, ki po Sloveniji vodita tečaj Ljubezen in spoštovanje. Pogosto se ujamemo v zanke, ki si jih napletemo v svoji glavi, in ne uspemo videti onkraj svojih prizadetih občutkov. Naše reakcije so lahko burne, obsojajoče in glasne ali pa zavite v molk in tišino. Toda zakaj to počnemo?

“Ti je mar zame?”

“Ves čas nezavedno preverjamo, kje sem jaz ob tebi,” pripoveduje Luka Mavrič, ki je po izobrazbi tudi zakonski in družinski terapevt. “A si sploh pomislil name? Hočeš, da sodelujem s tabo, ali boš kar delal po svoje?” našteva nekaj vprašanj, ki si jih postavlja vsaka neljubljena ali nespoštovana oseba.

Da bi lažje razumeli pogosto dinamiko, ki se odvija med pari, nam v oddaji Luka in Mirjam osvetlita, zakaj se obnašamo, kot se obnašamo, in kako lahko živimo bolje. Iz pogovora tako izvemo:

  • Kako določen problem doživlja moški in kako ženska?
  • Od kod izvirajo te razlike?
  • Kako izstopiti iz začaranega kroga nerazumevanja, konfliktov in razočaranja?
  • Kaj je treba storiti, da se pomirimo in ne naredimo iz muhe slona?
  • Kakšni so še drugi pozitivni učinki, ko drug drugemu izkazujemo ljubezen in spoštovanje?

Čeprav se prepiramo zaradi različnih stvari, kot so denar, hiša, vzgoja otrok, tašče, nedelo ali prekomerno delo, pomanjkanje preživljanja skupnega časa itd., se prepiramo zaradi dveh neuslišanih potreb: ljubezni in spoštovana. Pri tem pa je zanimivo, da čeprav oboji enako potrebujemo ljubezen in spoštovanje, koflikt to razmerje spremeni. Takrat je ženska bolj pozorna in občutljiva, koliko ljubezni dobi od svojega moža, moški pa, koliko spoštovanja čuti od svoje žene. Ko zakonca to prepoznata, ozavestita in pričneta udejanjati, takrat lahko izkusita globljo povezanost, boljšo komunikacijo ter obnovljen občutek pripadnosti drug drugemu.

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo. Luka in Mirjam oddajo dopolnita s primeri iz njunega življenja.

Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.