Zaradi poročne obljube lahko pogumno stopam preizkušnjam naproti

Vir: Shutterstock

Nisem še srečal mladoporočencev, ki poročnega dneva ne bi opisala, kot enega izmed najlepših v njunem življenju. Hvala Bogu, da je tako, in hvala Bogu, da lahko tudi jaz poročni dan vedno znova »potegnem« iz predala, kjer hranim najlepše spomine v svojem življenju.

Brez dvoma pa ta dan, ob vsem veselju in radosti, s sabo prinese veliko (potrebnih in nepotrebnih) skrbi.

Mene je recimo močno skrbelo, da bom pozabil besedilo poročne obljube.

Saj sem vedel, da bo duhovnik pred nama držal obrednik, iz katerega bom lahko prebral obljubo, a tako pomembnih stavkov si res nisem želel prebrati. Čutil sem, da jih moram izreči s pogledom, ki je usmerjen le v mojo bodočo ženo in ne v knjigo pred nama.

Se pa takrat nisem v celoti zavedal teže te poročne obljube. Predvsem teže tistega dela, ki se nanaša na to, da bom ženi ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da jo bom ljubil in spoštoval …

Trenutek izreka poročne obljube je bil zame gotovo najbolj svet trenutek tistega dne. Zato sem imel veliko tremo pred tem, da ne bi pozabil kakšnega dela obljube. Ob tem pa zagotovo ni bila olajševalna okoliščina ta, da sem vedel, da bodo ob poročni obljubi v naju uprte vse oči v cerkvi, tudi tistih, ki bodo npr. med berili ali pridigo opazovali (in komentirali), kako so drugi svatje oblečeni. 🙂

Teža poročne obljube

Zavedanje, da sem poročno obljubo izrekel brez spodrsljajev, me je navdalo z navdušenjem in ogromnim ponosom. Z navdušenjem, da mi je to uspelo brez (nepotrebnega) branja in s ponosom, da sem ljubezen in spoštovanje obljubil najbolj neverjetni osebi, kar sem jih spoznal.

Se pa takrat nisem v celoti zavedal teže te poročne obljube. Predvsem teže tistega dela, ki se nanaša na to, da bom ženi ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da jo bom ljubil in spoštoval …

Nobenih težav nimam s tem, da ženo ljubim in spoštujem v »zdravju in sreči«, pravo garanje pa se začne takrat, ko se pojavi druga plat te obljube (bolezen, nesreča). Ko prideta na plan bolezen in nesreča, je bistveno težje živeti poročno obljubo. A v resnici se šele takrat ljubezen in spoštovanje v zakonu  v polnosti udejanjita.

Obljuba brezpogojne ljubezni in zvestobe

Poročna obljuba pa zame ni pomembna le zato, ker sem jo jaz izrekel. V isti meri je zame pomembno zavedanje, da se je žena z istimi besedami (za)obljubila meni. Zato se preizkušenj v zakonu bojim precej manj, kot bi se jih sicer. Vem, da bodo prišle in da jih bova morala skupaj premagati. Kako? Z zavedanjem, da sva pred Bogom drug drugega sprejela in si obljubila zvestobo za VSE trenutke (radosti in preizkušenj) v življenju. Brezpogojno.

Zakaj sem se sploh poročil, če je živeti poročno obljubo tako težko?

Odgovor je relativno preprost. Zato, ker verjamem in 100 % zaupam besedam (obljubi), ki sva si jih na poročni dan izmenjala. Zato, ker poročna obljuba niso bile le besede, izrečene pred oltarjem, ampak so besede, ki dajejo temelj najinemu zakonu in odnosu. Zato, ker sva takrat sklenila zavezo, da se bova vsega lotila skupaj, in tako lahko pogumneje stopava naproti vsem radostim in križem, ki jih zakon prinaša. Obenem pa imava ob sebi tudi Njega, ki sva ga na poročni dan povabila v najin odnos.

Zato vsem tistim, ki vas skrbi, kako boste izrekli poročno obljubo, svetujem, da besedilo obljube res dobro »naštudirate«. Ne zato, ker bi vas skrbelo, kaj bo rekla teta v tretjem kolenu po očetovi strani, če se boste vmes zmotili, ampak zato, ker boste izrečeno obljubo morali, slej kot prej, udejanjiti v življenju.

Med programi Zavoda Iskreni najdete tudi E-pripravo na zakon, kjer udeleženci skozi številne pogovore v paru postavijo temelje svojemu zakonskemu življenju ter se poglobijo tudi v poročno obljubo, njeno težo in njen pomen … Če bi se želeli na takšen način na prejem in podelitev zakramenta svetega zakona pripraviti tudi vi, vabljeni, da se pridružite e pripravi. Naslednji termin se začne že 17. 3. 2021!


Preberi več:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja