Sploh veste, česa si v resnici želite?

Foto: Shutterstock

Naj dvigne roko v zrak tisti, ki še nikoli ni prosil Boga za zeleno luč!

Jaz sem ga, ponovno, ravno pred kratkim. Na poti do našega doma namreč potekajo dela na cesti, zaradi česar je čas prihoda domov vedno nepredvidljiv. In tokrat se mi je ZARES mudilo. Vedela sem, da sta mlajša dva že prišla iz šole.

In sva z najstarejšim, ki je bil z menoj v avtu, milo prosila: „Prosim, Bog, naj bo zelena …“

Že od daleč sva zagledala zeleno, se zahvaljevala in vriskala. A bolj kot sva se približevala koloni, bolj je bilo jasno, da se kolona ne premika nikamor. Pred semaforjem, na katerem je svetila zelena, je namreč stal gospod in strumno držal v zrak – rdečo zastavico!

„O, Bog, saj se šališ …“ sem tiho zamomljala.

„Saj sva ga to prosila, kajne, za zeleno! In sva jo dobila!“ se je poleg mene zabaval sin in očitno užival v mojem obupu.

„Ne, v bistvu sem ga prosila, naj nama uspe čim prej priti domov!“ sem ugovarjala.

„Ne, v bistvu si ga prosila za zeleno!“ se je krohotal najstnik.

Če pred Boga prinašamo premalo konkretne prošnje, zlahka spregledamo milost, ki nam jo po tej prošnji nakloni. Če pa smo konkretni, težko spregledamo Njegovo delo.

Proti nebu sem zažugala, da se dela norca iz mene. Da točno ve, kaj sem pravzaprav hotela. On pa je, si predstavljam, skomignil z rameni in hudomušno odgovoril: „Zeleno?“

Če pustim ob strani nekaj neprijetnih posledic tega, da sta me mlajša dva sama čakala doma, sem bila pravzaprav hvaležna, da mi je lekcijo o konkretnih prošnjah pravzaprav dal na povsem neškodljivem primeru.

Se spomnite zgodbe, ko je Jezus ozdravil berača pri Jerihi? (Lk, 19, 35-43) Berač je vpil: „Jezus, Davidov Sin, usmili se me!“ Je Jezus vedel, kaj je želel? Seveda je vedel! Toda vztrajal je: „Kaj hočeš, da ti storim?“ In šele ko je bil berač konkreten v svoji prošnji, da bi spregledal, ga je Jezus ozdravil slepote. Bi to lahko storil že prej? Da! Toda včasih želi iz naših ust slišati, kaj konkretno potrebujemo in česa si želimo. (Ker, roko na srce, saj včasih še sami ne vemo.)

Če pred Boga prinašamo premalo konkretne prošnje, zlahka spregledamo milost, ki nam jo po tej prošnji nakloni. Če pa smo konkretni, težko spregledamo Njegovo delo.

Zato, preden izoblikujemo molitev, dobro premislimo, česa si pravzaprav želimo. Kajti prošnja „za zeleno luč“ morda sploh ni tisto, kar mislimo, da potrebujemo!

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja